Πέφτει απόψε η «αυλαία» του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ, 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ,

Πρίν λίγο, περίπου στις 18.00, ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Τάε Κβον Ντο. Τώρα γίνονται οι καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων..



Ο σύνεδροι ψήφισαν σε τρεις κάλπες: για Πρόεδρο, για Κεντρική Επιτροπή και Εξελεγκτική Επιτροπή, καθώς επίσης και για την Περιφερειακή Συγκρότηση.


Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας προσήλθε να ψηφίσει λίγο μετά τη 13.00 και εν συνεχεία είχε σύντομη κουβέντα με συνέδρους που βρίσκονταν κι εκείνοι στις κάλπες εκείνη την ώρα.

Η εμπλοκή με τους βουλευτές


Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα newsit.gr, μια τροποποίηση του καταστατικού σχετικά με την ποσόστωση των κυβερνητικών στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή, δημιούργησε παροιμιώδες μπάχαλο στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν τον Αλέξη Τσίπρα σχεδόν να ακυρώσει μια ψηφοφορία και να ανέβει για τρίτη φορά στο βήμα του Συνεδρίου.

Σημείο τριβής υπήρξε αρχικά, ο αριθμός των μελών της νέας ΚΕ. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν τρεις για 201 (όσους είναι και σήμερα), 151 και 101 μέλη. Η πρόταση της πλειοψηφίας ήταν 151 μέλη με ποσόστωση 25% για τα κυβερνητικά στελέχη. Το 1/4 δηλαδή της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υπουργοί και αμειβόμενοι σε κυβερνητικές θέσεις και οργανισμούς.

Η πλευρά των “53+” απάντησε πως δεδομένης της ποσόστωσης η μείωση του αιρθμού των μελών της ΚΕ θα παραγκωνίσει τα κομματικά στελέχη υπέρ των κυβερνητικών. Σα να λέμε δηλαδή πως η κυβέρνηση θα κάνει “κουμάντο” στο κόμμα και όχι το αντίστροφο.

Η διαφωνία που εκδηλώθηκε έπειτα ήταν αν στο 25% που θα καταλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη θα συμπεριλαμβάνονται ή όχι οι βουλευτές του κόμματος. Το συνέδριο αρχικά απέρριψε την εισήγηση της πλειοψηφίας, αποφασίζοντας στο περίφημο 25% να περιλαμβάνονται και οι βουλευτές ώστε να μείνουν περισσότερες θέσεις για τα κομματικά στελέχη.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν δέχτηκε την ήττα. Ζήτησε η συζήτηση να γίνει ξανά από την αρχή και η πρόταση να μπει και πάλι σε ψηφοφορία. Στη συζήτηση παρενέβη ο Δημήτρης Βίτσας προσπαθώντας να ακυρώσει την απόφαση με την πρόφαση πως το συνέδριο δεν είναι καταστατικό άρα η σχετική ψηφοφορία δεν έχει καμία αξία και είναι ως μη γενόμενη. 
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν συμβιβάστηκε ούτε με αυτό, επανήλθε στο βήμα και ζήτησε η ψηφοφορία να γίνει ξανά γιατί “ένα λάθος δε διορθώνεται με άλλο λάθος” όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Η ψηφοφορία επαναλήφθηκε με την πρόταση του προέδρου του κόμματος και ως εκ τούτου της πλειοψηφίας να υπερψηφίζεται. Κάπως έτσι το 1/4 της νέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη, ενώ σ' αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές που θα καταλαμβάνουν πολλές ακόμα από τις 151 θέσεις. Δεδομένης και της μείωσης του αριθμού των μελών του νέου οργάνου, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επιβάλλει “σιδηρά” πλέον πειθαρχία στο κόμμα του εξοστρακίζοντας τα κομματικά στελέχη και μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου