Αποσβολωμένοι οι Γάλλοι από τις εκμυστηρεύσεις Ολάντ

ΓΑΛΛΙΑ, Φρανσουά Ολάντ,

Προεδρική λογοδιάρροια το συνεχές small talk με δημοσιογράφους για τα βιβλία του; Στην πλειονότητά τους οι Γάλλοι, ακόμη και από το πολιτικό του χώρο, το θεωρούν αδικαιολόγητο για έναν πρόεδρο τη ροπή προς τη πολυλογία....


Αλγεινές εντυπώσεις άφησαν οι εκμυστηρεύσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde για το τελευταίο του βιβλίο, που προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα λόγω των αποκαλύψεων συνομιλίας, που είχε ο γάλλος πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του και τα όσα του είπε για τον έλληνα πρωθυπουργό και το Grexit. Η άπωση για την προεδρική φλυαρία, όπως χαρακτηρίζεται από τον γαλλικό τύπο, αποτυπώθηκε και σε σφυγμομετρήσεις που τον φέρνουν προς το παρόν ακόμη πιο μακριά από την διεκδίκηση νέας υποψηφιότητας για το προεδρικό αξίωμα.

Να επικεντρωθεί στη διαχείριση εθνικών θεμάτων


Στη Γαλλία, μιλούν πλέον για «προεδρική λογοδιάρροια», ύστερα και από το νέο βιβλίο των εκμυστηρεύσεων του Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους της Le Monde που είναι το τέταρτο ή πέμπτο κατά σειρά σχετικού περιεχομένου βιβλίο. Και η πλειοψηφία των Γάλλων, το 78% σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό της Journal du Dimanche, θεωρεί ότι «δεν δικαιολογείται να εκφράζεται ο πρόεδρος έτσι στους δημοσιογράφους, δίνοντας την εντύπωση ότι λέει άλλα αντ΄ άλλων χωρίς καμία διάκριση, αντί να επικεντρώνεται στη διαχείριση των εθνικών υποθέσεων».

Παρ’ ότι είναι γνωστή η αδυναμία του Ολάντ στους δημοσιογράφους, εντούτοις εντυπωσιάζει ο αριθμός των συναντήσεων που παραχωρήθηκαν τουλάχιστον για τα τρία τελευταία βιβλία: 60 συναντήσεις με τους δημοσιογράφους της Le Monde, 30 σε δύο άλλους για «ιδιωτικές συζητήσεις με τον πρόεδρο» και 12 για το τρίτο βιβλίο του με τίτλο «Δεν έχει καμία σημασία..»

Αρνητικές επιπτώσεις στην υποψηφιότητά του


Να όμως που έχει σημασία. Οι συνδικαλιστές που συχνά πιέζουν για ένα ραντεβού με τον γάλλο πρόεδρο χωρίς αποτέλεσμα, κάνουν λόγο για σκάνδαλο, ενώ η αντιπολίτευση από την πλευρά της για «υποβάθμιση του προεδρικού αξιώματος». Η αναταραχή από τις τελευταίες εκμυστηρεύσεις τορπίλισε και τις προσπάθειες Ολάντ να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, με συνέντευξη στο περιοδικό Nouvel Observateur και με πρωτοσέλιδο τίτλο «Είμαι έτοιμος». Ατυχώς για αυτόν δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα με το βιβλίο.

Έτσι πράγμα σπάνιο για έναν εν ενέργεια πρόεδρο, το 86% των Γάλλων παραμένει αρνητικό στο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του χρόνου, σύμφωνα πάντα με την Ifop. Ολυμπία Τσίπηρα/DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου