Νέα οικονομική κρίση «βλέπει» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Ε.Ε., G20, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το TPP,  προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκδήλωση μιας νέας οικονομικής κρίσης, ενώ σημείωσε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η αποτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των πολιτικών «μεγάλης χαλάρωσης» τις οποίες εφαρμόζουν μεγάλες κεντρικές τράπεζες...



Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας της Ομάδας των Είκοσι (G20) από τη Γερμανία το 2017, απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς άμεσα σχετικά με την κατάσταση της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος, που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίση εμπιστοσύνης μετά την απαίτηση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων διότι πωλούσε με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια.

Ωστόσο ο Σόιμπλε επέκρινε εκ νέου με οξύτητα την «υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική», η οποία συμπεριλαμβάνει τη χρήση αρνητικών επιτοκίων και άλλων μη συμβατικών μέσων από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη φάση της ιδιαίτερα ασθενικής ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται.

«Ο κίνδυνος νέας κρίσης δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς», τόνισε ο Σόιμπλε.

Κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στελέχη του Ταμείου επισήμαναν ότι η Ντόιτσε Μπανκ πρέπει να επανεκτιμήσει το επιχειρηματικό μοντέλο για να διατηρήσει τα κέρδη της και το κεφάλαιό της, εν μέσω μιας κατά πάσα πιθανότητα μακράς περιόδου χαμηλών επιτοκίων, που πιέζουν τα περιθώριά της.

Όμως ο Σόιμπλε αντέτεινε ότι δεν είναι ο ρόλος του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών να επιβλέπουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ επανέλαβε ότι όλο και περισσότερες φωνές στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας εκφράζουν ανησυχίες για τους κινδύνους της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

«Αν το ΔΝΤ το ίδιο προειδοποιεί εναντίον των συνεπειών της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, νομίζω αυτό είναι μια ένδειξη ελπίδας που θα πάρουμε πιο σοβαρά (από) αυτό που η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) λέει ξανά και ξανά και ξανά», είπε ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Αυτά τα δύο πράγματα μαζί—η παγκόσμια διόγκωση του χρέους, του ιδιωτικού, του δημόσιου και του εταιρικού, και ταυτόχρονα η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική—ίσως είναι ένας από τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, εάν αντλήσαμε όλα τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης πριν από 10 χρόνια».

Κατά τον Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G20, που συναντήθηκαν χθες βράδυ, δεν συζήτησαν σχετικά με την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε, επαφίεται στην κυβέρνηση του ΗΒ και την ΕΕ.
TPP 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου