Συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού για τα Θρησκευτικά

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Κυβέρνηση, Νέο πρόγραμμα σπουδών,

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 7.30 μμ στο μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Τη συνάντηση με το πρωθυπουργό ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Στην συνάντηση ο κ. Ιερώνυμος θα εκθέσει τις απόψεις και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο...



Αίτημά τους, η αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, με στόχο να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος από μηδενική βάση. Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα στη δεύτερη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο κατάλογος των συμμετεχόντων ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίας.

Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών. Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, διά της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου.

Καμιά διάθεση για συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Φίλη


«Ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει καμία διάθεση να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, διότι εξύβρισε και συκοφάντησε την εκκλησία με τρόπο χυδαίο και σκαιό» δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης. Πρόσθεσε, πως «ουσιαστικά, ο κ. Φίλης είπε απίστευτα ψεύδη, σε σχέση με την διεξαγωγή του διαλόγου ή σε σχέση με ό,τι διημείφθη στη διάρκεια του δείπνου που παράθεσε ο πρωθυπουργός στον αρχιεπίσκοπο, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Είπε δηλαδή, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών συζητήθηκε στη διάρκεια αυτού του δείπνου, ενώ το μόνο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Συμπλήρωσε, πως «δεν υπάρχει καμία σύγκρουση εκκλησίας – κυβέρνησης. Υπάρχει σύγκρουση εκκλησίας και ιδεοληπτικών εμμονών. Και όποιος φοράει το θεσμικό κουστούμι, οφείλει να το φορά σωστά και όχι παράταιρα. Ας φορέσει το θεσμικό του κουστούμι και ας σεβαστεί τον θεσμό που έχει απέναντι του και η εκκλησία δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Αντιδράσεις


«Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παραπέμπουν περισσότερο σε σκοτεινές περιόδους του τόπου και αποτελούν ανιστόρητες αναφορές, επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας: «Πρόκειται για απλουστευτικές μεταφυσικές προσεγγίσεις και προσπάθεια να ταυτιστεί ο σοσιαλισμός, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, ακόμη και αστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας, που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ.». «Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που με ανεύθυνο τρόπο άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», πρστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν επικίνδυνη διολίσθηση, προσπάθεια διαίρεσης του λαού μας, με βάση τις ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι υπερώριμο ζήτημα και για την Ελλάδα ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας και ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, το περιουσιακό ζήτημα της εκκλησίας, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την ονοματοδοσία παιδιών, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών κ.α.», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Δεν είναι ώρα για ένα νέο διχασμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Και προσθέτει: «Η κοινωνία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ας μην της φορτώνουν άλλα, υπουργοί και ιεράρχες. Και τα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να παραγγέλνονται από την εκκλησία στην πολιτεία. Συγκρούσεις όπως αυτές που έκανε η εκκλησία με αφορμή τις ταυτότητες, τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα πρέπει ξαναγίνουν. Αντίθετα όλοι πρέπει να μετέχουν σε ένα διάλογο χωρίς ταμπού τόσο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσο και για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας.Ας μην φοβηθούμε το μέλλον και το ξεκαθάρισμα του ρόλου του καθενός», καταλήγει το Ποτάμι.

«Καλό είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι μεταξύ κράτους και Εκκλησίας», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων, με ανακοίνωσή της, ζητώντας «να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος εφ΄ όλης της ύλης». «Στηρίζουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, στηρίζουμε την ανεξιθρησκία και την ελεύθερη διακίνηση όλων των δογμάτων, όμως πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως επίσημης συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκείας της χώρας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου