Ρωσία και Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι

ΕΛΛΑΔΑ, ΡΩΣΙΑ, Αφιερωματικό Έτος Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας,

Η Ρωσία και η Ελλάδα, εκτός από χώρες με ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς, είναι στρατηγικοί εταίροι, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο ελληνο-ρωσικό φόρουμ διαπεριφερειακής και διαδημοτικής συνεργασίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα...


Η αρμόδια για τον οργανισμό «Ρωσική Συνεργασία» Λιουμπόφ Γκλέμποβα, από το βήμα του φόρουμ, αφού εξήρε τους μακραίωνους θρησκευτικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν περιορίζονται μόνο στις πολιτικές επαφές. Αντίθετα, όπως τόνισε, σχέσεις δημιουργούν οι περιφέρειες μεταξύ τους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προχωρά η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και στον προσκυνηματικό τουρισμό.

Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν — σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti — η ομιλία του αντιπροέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου Αναστασίου Κουράκη, καθώς, ο κ. Κουράκης είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν τον βοήθησε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία που αφορούν την δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο κ. Κουράκης — σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα — γνωστοποίησε στους παρευρισκομένους, ότι «στις αρχές Νοεμβρίου θα εγκαινιασθεί στην Αθήνα έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια, στην οποία θα υπάρχουν υλικά από τα ρωσικά αρχεία».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ χαρακτήρισε το φόρουμ ως ενδεικτικό γεγονός για τις ρωσοελληνικές σχέσεις. Μάλιστα, επισημαίνοντας την δυναμική ανάπτυξη που παρατηρείται στην συνεργασία πόλεων και περιφερειών, όπως και σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, ο κ. Μάσλοφ τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι ρωσο-ελληνικές συμφωνίες να υλοποιούνται στην πράξη».

Ο Δημήτρης Βελάνης, ειδικός σύμβουλος του έλληνα πρωθυπουργού, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικός φίλος και εταίρος της Ρωσίας και η Ρωσία στρατηγικός φίλος και εταίρος της Ελλάδας». Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι εκφράσεις ακούγονταν σχεδόν σε όλες τους τις συναντήσεις των ηγετών μας», (σ.σ.εννοώντας τις συναντήσεις Τσίπρα Πούτιν). Ο κύριος Βελάνης αναφέρθηκε στην συνεργασία που αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς, επισήμανε την σημασία της συνεργασίας στον τομέα των νέων τεχνολογιών και στάθηκε στην προοπτική της συνεργασίας με το Κέντρο Προετοιμασίας Κοσμοναυτών, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη, όπου τέθηκε το θέμα αυτό.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός μεταφορών Σεργκέι Αρίστοφ, τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπτώσεις που είχε στις ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις η επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό εταίρο της Ρωσίας, ο κ. Αρίστοφ υπογράμμισε το ενδιαφέρον των ρώσων επενδυτών για την ελληνική αγορά, αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων περιοχών των δυο χωρών μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, ο όγκος των οποίων μειώθηκε στο διάστημα 2014 με 2015 από τα 4 δισ. ευρώ στα 3 δισ.

Οπως τονίζεται στο τηλεγράφημα του Ria Novosti, ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εξήρε τον κοινό αγώνα των δύο λαών κατά του φασισμού, τονίζοντας ότι «είμαστε δύο χώρες, οι οποίες είχαμε τεράστιες απώλειες κατά την διάρκεια του πολέμου». Ο κ. Μπαλάφας μετέφερε τον χαιρετισμό της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι «το μέλλον μας για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε πρέπει να είναι ειρηνικό και οι σχέσεις μας αδελφικές».

Το φόρουμ διοργάνωσε ο Οργανισμός υποθέσεων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ομογενών του εξωτερικού και για τη διεθνή ανθρωπιστική συνεργασία. Το πρόγραμμα του φόρουμ περιελάμβανε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, σε θέματα παιδείας, επιστημών και τουρισμού. Στις 27 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται το ρωσοελληνικό τουριστικό φόρουμ, με την συνδρομή της κυβέρνησης της Μόσχας και του ρωσικού οργανισμού διεθνούς συνεργασίας.
πηγή: Ria Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου