Τουρκία: Ο κόσμος χάνεται και ο Ερντογάν … χτενίζεται!

Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Η Τουρκία στις μέρες μας δίνει την εντύπωση ενός ανεξέλεγκτου αρπακτικού που ψάχνει απεγνωσμένα αφορμή να «δαγκώσει» και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που μέσα στην Τουρκία στραγγαλίζεται η δημοκρατία και η χώρα αιμορραγεί από ένα εμφύλιο πόλεμο που απλώνεται σε κάθε της γωνιά...


του Λεωνίδα Κουμάκη*

Παρακολουθώντας την τρέχουσα επικαιρότητα στην σημερινή Τουρκία βγάζει κανείς αβίαστα το συμπέρασμα πως ο Τούρκος ψευτο – χαλίφης συνεχίζει απρόσκοπτα να οδηγεί την γειτονική χώρα σε ολοένα και πιο επικίνδυνα αδιέξοδα, αδιαφορώντας πλήρως για τις κρυφές και φανερές αντιδράσεις που προκαλούν οι αλλοπρόσαλλες και συχνά αντιφατικές «εκρήξεις» του. Στην διάσημη μεγαλομανία του προστίθεται, σε ολοένα και μεγαλύτερη «δόση», η ψευδαίσθηση της υπερδύναμης που απαιτεί από όλους τους γείτονες της Τουρκίας τυφλή υποταγή σε «απαιτήσεις» έξω από κάθε συμβατική λογική ή διεθνή έννομη τάξη.

Η Τουρκία στις μέρες μας δίνει την εντύπωση ενός ανεξέλεγκτου αρπακτικού που ψάχνει απεγνωσμένα αφορμή να «δαγκώσει» και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που μέσα στην Τουρκία στραγγαλίζεται η δημοκρατία και η χώρα αιμορραγεί από ένα εμφύλιο πόλεμο που απλώνεται σε κάθε της γωνιά. Εάν ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην τρέχουσα καθημερινή επικαιρότητα (Οκτώβριος 2016) δεν θα ξέρουμε αν θα πρέπει να γελάσουμε ή να τρομάξουμε:
  • Πριν στεγνώσει ακόμα το μελάνι από τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννηςμε τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι») και την πληρωμένη απάντηση που πήρε από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας («Οι φωνές που ακούει είναι των γηγενών Ελλήνων της Μ. Ασίας που σφαγίασαν οι Τούρκοι»), σειρά στην ατζέντα πήραν οι οίκοι αξιολόγησης που είχαν το θράσος να υποβαθμίσουν την Τουρκική οικονομία στην κατηγορία «junk» θεωρώντας την ευάλωτη κυρίως λόγω των «απρόβλεπτων πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων» (Moody's). Ο ψευτο-χαλίφης άστραψε και βόγκηξε: «Αρκεί να βάλουν στις τσέπες τους λίγα λεφτά για να δώσουν ό,τι βαθμό θέλει ο καθένας. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν!» (30/9/2016).

  • Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φακρί Ισίκ ανακοίνωσε ότι μέχρι την άνοιξη του 2017 θα κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία σε όλη την έκταση τους (911 χιλιόμετρα) με τείχος που ήδη κατασκευάζεται (30/9/2016).

  • Μαζικές επιθέσεις Κούρδων μαχητών μέσα στην νοτιοανατολική Τουρκία στις επαρχίες Χακάρι και Βαν είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτών και άγνωστο αριθμό τραυματιών (1/10/2016).

  • Η Τουρκική βουλή ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την συνέχιση των «επιχειρήσεων» που διεξάγουν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία για ένα ακόμα χρόνο. Ξέρουμε βέβαια  πως στο πλιάτσικο συμφωνούν οι περισσότεροι Τούρκοι – καταψήφισε μόνο το φιλοκουρδικό ΗDP (3/10/2016).

  • Με απόφαση του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου παρατάθηκε για τρείς ακόμα μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε στο μέγαρο Μαξίμου  τον Κέρτις Σκαπαρότι, Ανώτατο διοικητή Ευρώπης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) για να εκφράσει «την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες Τουρκικές δηλώσεις» και να τονίσει πως «η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να εξασφαλιστούν µόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου» (4/10/2016).

  • Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπαντί δήλωσε πως «Έχουμε ζητήσει άνω της μίας φοράς από την Τουρκική πλευρά να µην επεμβαίνει στα εσωτερικά του Ιράκ και φοβάμαι ότι ο Τουρκικός τυχοδιωκτισμός μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. Η συμπεριφορά της Τουρκικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη και δεν θέλουμε να εισέλθουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση µε την Τουρκία» για να λάβει την απάντηση του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης Νουµάν Κουρτουλµούς ότι «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην παρουσία της Τουρκίας στο στρατόπεδο Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, όταν η συγκεκριμένη χώρα είναι τόσο βαθιά διχασμένη» την ίδια ακριβώς ώρα που η Τουρκική αστυνομία συλλάμβανε 55 ακόμα στρατιωτικούς και εργαζόμενους στην υπηρεσία πληροφοριών MİT, επειδή «φέρονται να έχουν σχέση µε τον Φετουλάχ Γιουλέν και το δίκτυό του» επιβεβαιώνοντας στην πράξη πως η ίδια η Τουρκία είναι ακόμα περισσότερο διχασμένη! (6/10/2016).

  • Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίµ στο ίδιο μήκος κύματος με τον αντιπρόεδρο του ψευτο – χαλίφη δήλωσε πως «Η Ιρακινή αντίδραση στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη βάση Μπασίκα, στον Ιρακινό βορρά, είναι ακατανόητη! Οι στρατιώτες µας θα παραμείνουν εκεί για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει δημογραφική αλλοίωση στην περιοχή!» Την ίδια μέρα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν (ένα σε κρίσιμη κατάσταση) από έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Γιενίµποσνα της Κωνσταντινούπολης (7/10/2016).

  • Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας, με 18 νεκρούς και 27 τραυματίες, σημειώθηκε σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στον νομό Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας με παγιδευμένο φορτηγό. Σχεδόν ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές Αρχές «κατέθεσαν λεπτομερές υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο από την Τουρκία» διότι «υποβρύχια του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί και περιλαμβάνουν Ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών Ελληνική χωρική θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου - και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου» (10/10/2016).

  • Στα πλαίσια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, μετά την «προσέγγιση» Ρωσίας – Τουρκίας,  οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ Άλµπαϊρακ και Αλεξάντερ Νοβάκ υπέγραψαν συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream. Την αμέσως προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της πόλης Νίτζλε του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ Ντεριά Άκτερτ έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση ενόπλων, μόλις 24 ώρες μετά άλλη ένοπλη επίθεση στον νομό Βάν η οποία στοίχησε την ζωή στον αντιπρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του ΑΚΡ Αϊντίν Μουστού (11/10/2016).

  • Δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο της Διακήρυξης που υπέγραψαν στο Κάιρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αµπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για την υλοποίηση σχεδιασμένων έργων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας. Σε μήνυμα του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου». Ταυτόχρονα στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «ανήθικη και µη επωφελή για την Τουρκία, ως χώρα - µέλος του NATO» την πρόταση της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «να εξετάσει σοβαρά τον εξοπλισμό των Κούρδων», «οι οποίοι αποτελούν τους πιο αξιόπιστους εταίρους µας στην περιοχή». Τέλος ο ψευτο – χαλίφης Ρ. Τ. Ερντογάν επιτέθηκε με το γνωστό ύφος που τον χαρακτηρίζει στον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπαντί λέγοντας –ούτε λίγο, ούτε πολύ- τα εξής: «Μιλάει υβριστικά για το πρόσωπό µου. Και ποιός είσαι εσύ; Δεν είσαι καν ομόλογός μου, δεν βρίσκεσαι στο δικό µου επίπεδο, δεν είσαι ισάξιός µου, δεν έχεις τη δική µου ποιότητα. Οι φωνασκίες σου από το Ιράκ δεν έχουν για εμάς καμιά σημασία, εμείς θα κάνουμε ό,τι νομίζουμε. Αυτό χώνεψέ το. Και ποιός είναι αυτός; Πρωθυπουργός του Ιράκ! Καλά θα κάνεις να ξέρεις τα όριά σου» (Άξιος! Άξιος ο ψευτο-χαλίφης! - 12/10/2016).

  • Νέο πεδίο «δράσης» δημιούργησε η Τουρκία – αυτή τη φορά απέναντι στην Ελλάδα: Η Τουρκία εξέδωσε δύο NOTAM µε τις οποίες «καλεί την Αθήνα να µην προβεί σε προγραμματισμένες ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καστελόριζου», ισχυριζόμενη ότι το ελληνικό νησί βρίσκεται στην Τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο! Επί πλέον με άλλη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελέσουν άσκηση SAR οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανήκει στην Τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και καλεί την Ελλάδα να συνεργαστεί µε τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας!! (Αλήθεια, πώς να μην έρθει στο νου η φράση μην τρίβεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη! - 12/10/2016).

  • Μόλις άρχισε η νέα φάση εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το μόρφωμα που εγκατέστησε η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο με τις πλάτες των «συμμάχων» μας και αναγνωρίζει μόνο η ίδια, υπέγραψε με την Τουρκία «συμφωνία ευρείας ενεργειακής συνεργασίας» (ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής). Βέβαια τέτοιες «συμφωνίες» δεν διαφέρουν και πολύ από το χαρτί τουαλέτας, αλλά ο ψευτο – χαλίφης ηδονίζεται να προκαλεί συνεχώς «περιπλοκές» (13/10/2016). 
  • Νέα φιέστα: Οι Ιρακινοί βγήκαν από τα ρούχα τους όταν ο μεγάλος ψευτο - χαλίφης της Άγκυρας διακήρυξε ότι «Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επέμβει για απειλές δίπλα της και δεν χρειάζεται, ούτε και θα ζητήσει άδεια!». Τρέμετε Ελλάδα, Βουλγαρία, Αρμενία, Περσία, Κύπρος! Ο ψευτο- χαλίφης μπορεί να «επεμβαίνει» όπου θέλει, φυσικά για να μεγαλώσει την ήδη τεράστια οικογενειακή του περιουσία. (Ο Τσαουσέσκου ήταν απλός νάνος μπροστά στον γίγαντα Ερντογάν και το σόι του! - 13/10/2016). 

  • Σειρά στις εκκαθαρίσεις που συνεχίζονται στην Τουρκία πήρε η στρατιωτική δικαιοσύνη. 209 από τα 468 μέλη της στρατιωτικής δικαιοσύνης «απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους για πιθανή σύνδεση με τον ιμάμη Γκιουλέν». Πάλι καλά, θα μπορούσαν και να είχαν απλά … «εξαφανιστεί»! (13/10/2016) 

  • Εν όψει της επιχείρησης απελευθέρωσης της Μοσούλης με την συμμετοχή των Κούρδων, οι Τούρκοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τον λαό της Μοσούλης προ του διλλήματος ‘Σιίτες πολιτοφύλακες ή Ισλαμικό Κράτος’ διότι σε µία τέτοια περίπτωση μπορεί να προτιμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που εμείς δεν θα θέλαμε». Ειδικά σ΄ αυτό, χωρίς αμφιβολία, σε πιάνουν τα γέλια! (13/10/2016). 

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και επέδωσε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στην πόλη Μπασίκα του Ιράκ την ίδια ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία η πρώτη –από το 2010- επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού. Ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός ενέργειας του Ισραήλ μίλησε στην 23η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε µε τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Άλµπαϊρακ (14/10/2016). 

  • Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda δήλωσε πως μετά την ανάκτηση του Χαλεπίου από τον Συριακό στρατό «Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε την εκκαθάριση αυτής της περιοχής και να ωθήσουμε τους τρομοκράτες πίσω στη Τουρκία, να γυρίσουν από όπου έχουν έρθει, ή να τους σκοτώσουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Επανέλαβε επίσης πως « Η δράση της Τουρκίας στη Συρία αποτελεί εισβολή, πράγμα που αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο» (14/10/2016). 

  • Έγινε γνωστό πως στο γνωστότερο τουριστικό θέρετρο της νότιας Τουρκίας, την Αττάλεια, πραγματοποιήθηκε επίθεση με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ορεινή περιοχή, ευτυχώς χωρίς θύματα, ενώ σε επίθεση που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Μαρντίν-Ντιγιαρμπακίρ με παγίδευση εκρηκτικών επάνω στον δρόμο, τρείς Τούρκοι στρατιώτες βρήκαν τραγικό θάνατο και άλλοι έξι τραυματίστηκαν (14/10/2016).Τουρκικό ελικόπτερο μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου που γίνονταν έρευνες για την διάσωση ενός αγνοούμενου ναυαγού αφού προηγήθηκε η έκδοση από την Τουρκία  μιας ΝΟΤΑΜ με την οποία αυτοχαρακτηρίζεται «αρμόδια» για την έρευνα και διάσωση στην συγκεκριμένη περιοχή, καλώντας όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση να αναφέρουν στο Τουρκικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (14/10/2016). Την «ιδέα» βέβαια για το σενάριο αυτό είχε δώσει, με άρθρο του στις 7 Ιουλίου 1977 στην εφημερίδα «Γκιούν Αϊντίν», ο Τούρκος δημοσιογράφος  Ρεσίτ Αστσίογλου (σχετικό άρθρο μας εδώ). 

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικαλέστηκε «δικαιώματα από το διεθνές δίκαιο» για να απειλήσει την «παρέμβαση» της Τουρκίας στην απελευθέρωση της Μοσούλης: «Σε περίπτωση που δημιουργηθεί κίνδυνος για την χώρα µας, θα κάνουμε χρήση παντός δικαιώματός µας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, μέχρι τέλους». Όπου δηλαδή το διεθνές δίκαιο μας συμφέρει, φυσικά το επικαλούμαστε. Όπου το διεθνές δίκαιο δεν μας συμφέρει (Αιγαίο, Κύπρος, Ιράκ, Συρία κ.α.), τότε τόσο το χειρότερο γι΄αυτό! (14/10/2016).

  • Η Γαλλική Γερουσία επικύρωσε τον νόμο που τιμωρεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας, ο οποίος τίθεται πλέον σε ισχύ στην Γαλλική επικράτεια, ενώ τρείς νεκροί και οκτώ τραυματίες ήταν ο απολογισμός επιχείρησης της Αστυνομίας στο Γκαζιαντέπ (έκτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας) σε γιάφκα τρομοκρατών (14/10/2016).
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Αν σε όλα τα «κατορθώματα» του ψευτο - χαλίφη της Άγκυρας σε Ιράκ, Συρία, Ελλάδα και Κύπρο (εκεί σε πιθανή «λύση» ζητάει να παραμείνουν στην μεγαλόνησο Τουρκικά στρατεύματα κατοχής),  προσθέσουμε και την έντονη νότα διαμαρτυρίας της Βουλγαρίας προς την Τουρκία «για ανάμειξη στα εσωτερικά της Βουλγαρίας» (15/1/2016) και θυμηθούμε την περίφημη ρήση του ψευτο – χαλίφη «Το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο» που ανέκραξε μπροστά στους εμβρόντητους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας Έντι Ράμα και Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στις 11/1/2014 στην Πρίζρεν, καταλαβαίνουμε γιατί ο ψευτο – χαλίφης της Άγκυρας αποτελεί θανάσιμη απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής μας.

Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μακροημέρευση της κολοσσιαίας οικογενειακής επιχείρησης Ερντογάν που έχει στηθεί αλά Τσαουσέσκου στην γειτονική μας Τουρκία είναι εξαιρετικά επισφαλής και ότι η διαρκής «κόκκινη ετοιμότητα» της Ελλάδος στις αλλεπάλληλες Τουρκικές προκλήσεις, πρέπει να βρίσκεται σε κορυφαία, - εκ των ων ουκ άνευ- ύψιστη προτεραιότητα!
________________________________________________________
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 - 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου