Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Καμία διαμάχη με το ΔΝΤ και ζητάει υποκατάσταση της Κομισιόν από τον ESM!

Ε.Ε., ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ESM, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ, ΧΡΕΟΣ,

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα General Anzeiger, αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, προτείνει την υποκατάσταση της Κομισιόν από τον ESM στην "επιτήρηση" του συμφώνου σταθερότητας...

 


Εφ΄όλης της ύλης, αλλά με προτεραιότητα στα ανοιχτά θέματα της ευρωζώνης η σημερινή συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης. Κατ΄ αρχήν τα θετικά: "Πάρτε για παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία. Θετικούς δείκτες θα παρουσιάσει και η Ιταλία. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έγιναν και στη Γαλλία στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι Έλληνες κάνουν επίσης προόδους. Δεν θα πρέπει ωστόσο να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν την υλοποίηση υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων". 
Αναφερόμενος πάντως στα γερμανικά (και όχι μόνο) δημοσιεύματα για διαφορετικές εκτιμήσεις Βερολίνου-ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για "παρεξήγηση" και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη με το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Το ΔΝΤ αμφιβάλλει- και αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί και ότι αυτό αρκεί για να βάλει τη χώρα σε διαρκή τροχιά ανάπτυξης. Αντιθέτως οι Έλληνες έλεγαν πάντα: 'Θα τα καταφέρουμε'. Γι' αυτό συμφωνήσαμε, την άνοιξη, ότι η Αθήνα θα λάβει επιπλέον μέτρα, εάν επαληθευθεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Μόλις το υπενθύμισα στον έλληνα ομόλογό μου στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και εκείνος το επιβεβαίωσε".

Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει την πάγια θέση του: "Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε εάν χρειάζεται κάτι άλλο. Αν αρχίσουμε τώρα να μιλάμε για ελάφρυνση χρέους, θα εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η αδυναμία της (δημόσιας) διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε".

Υποκατάσταση της Κομισιόν από τον ESM


Σε μία γενικότερη θεώρηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει να αποδυναμωθεί ο σημερινός "πολιτικός" ρόλος της Κομισιόν στην επιτήρηση του συμφώνου σταθερότητας και να παραχωρηθεί, σταδιακά, η σχετική αρμοδιότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Συγκεκριμένα, δηλώνει: "Είναι επόμενο για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, να αντλεί αυξημένο πολιτικό και ηγετικό ρόλο από τη συνθήκη της Λισαβόνας και τις ευρωεκλογές. Αλλά αυτό δεν συνάδει με τον ουδέτερο ρόλο ενός θεματοφύλακα των συνθηκών, που ενέχει η Κομισιόν. Γι' αυτό σκέπτομαι μήπως θα έπρεπε να αναλάβει ο ESM, σταδιακά, μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε αυτήν την κατεύθυνση, τουλάχιστον για τις χώρες της ευρωζώνης". Η υλοποίηση της πρότασης θα σήμαινε ότι τον έλεγχο για τη συμμόρφωση της Ελλάδας ή άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης στο σύμφωνο σταθερότητας δεν θα ασκούσε, κατά κύριο λόγο, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ή ο επίτροπος Μοσκοβισί, αλλά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η εφημερίδα αντιτείνει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προϋπέθετε την (χρονοβόρα) τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ. Αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαφορετική άποψη: "Όχι, δεν χρειάζεται να τροποποιήσουμε το πρωτογενές δίκαιο. Στην ευρωζώνη θα αρκούσε και μία αλλαγή της συνθήκης του ESM". Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του General-Anzeiger για την αναγκαιότητα μίας πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη, ο έμπειρος υπουργός Οικονομικών αναφέρει τα εξής: "Έχω πολλές ιδέες για το πώς θα βελτιώναμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αλλά δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα επιτύχουμε σε εύθετο χρόνο τροποποιήσεις συνθηκών με τις ομόφωνες αποφάσεις και τα δημοψηφίσματα που απαιτούνται. Πρέπει να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο αποτελεσματική με βήματα ήσσονος εμβέλειας, χωρίς αλλαγή στις συνθήκες. Τα οράματα είναι για να τα υλοποιείς, όταν σου παρουσιάζεται η ευκαιρία. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο".
Γιάννης Παπαδημητρίου/DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου