Χρήστος Παγώνης: «H θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχώς επιδεινώνεται...» (vid)

ΕΛΛΑΔΑ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, Δήμος ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ, Χρήστος Παγώνης, ΚΕΔΕ,

Σην ομιλία του στο Ειδικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, 17&18/10/2016 στο Βόλο, ο δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης στην ομιλία μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Θέλουμε ένα Κράτος όπου με ένα νόμο θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού και με τον οποίο θα ξεκαθαρίσει ο τρόπος κατανομής πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Εάν δεν γίνει αυτό το τόσο απλό, το Αυτοδιοίκητο θα είναι το ζητούμενο συνεχώς».



«Το αυτοδιοίκητο και η αυτοτέλεια των Δήμων θα συνεχίσει να είναι το ζητούμενο όσο δεν αντιδρούμε δυναμικά σε μια παθητικότητα, που η κάθε κυβέρνηση θέλει, για να ασκεί τη δική της εξουσία»

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, μιλώντας στο ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξήχθη στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2016 στο Βόλο, με θέμα “Αλλαγή Καλλικράτη – Νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του κράτους”. 

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων τόνισε μεταξύ άλλων ότι η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχώς επιδεινώνεται, με τους οικονομικούς πόρους να μειώνονται και τις αρμοδιότητες να αφαιρούνται. Υπογράμμισε ακόμη ότι κάποια Σχέδια Νόμου που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις, περιφέρονται από γραφείο σε γραφείο. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες Κράτους και Αυτοδιοίκησης, όπως και οι πόροι και το προσωπικό. 

Αναλυτικότερα, στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Χρήστος Παγώνης τόνισε τα εξής: 
«Είναι γνωστό ότι η θέση της Αυτοδιοίκησης συνεχώς επιδεινώνεται. Οι οικονομικοί πόροι μειώνονται, αρμοδιότητες αφαιρούνται και οι ανάγκες σε προσωπικό εξαντλούνται σε κάποιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, στα οποία πάντως η κατανομή έγινε, όχι με κατάλληλο τρόπο και για τον λόγο αυτό κατακρίθηκε. Για παράδειγμα, ο Δήμος Χαλκιδέων, που αποκλείστηκε από την πρώτη και δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, παρότι είναι με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον, διάφορες πρωτοβουλίες και σημαντικά ζητήματα, που έπρεπε να επιλυθούν, περιλαμβάνονται σε Σχέδια Νόμου, τα οποία αντί να ψηφιστούν, περιφέρονται, άγονται και σύρονται δεξιά και αριστερά. Είχαμε την ελπίδα ότι κάποια σημαντικά ζητήματα των Δήμων μας θα επιλύονταν, ωστόσο δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται αισιόδοξα. 

Φοβάμαι ότι οι μισές ΔΕΥΑ του χρόνου θα κλείσουν, αφού από τους βεβαιωθέντες πόρους, θα κληθούμε να πληρώσουμε τουλάχιστον το 50% στο κράτος. 

Σε μια περίοδο που περιμένουμε να επανεκκινηθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, εδώ και 2,5 μήνες έχουν σταματήσει να δημοπρατούνται αναγκαία έργα εκατομμυρίων και δυστυχώς αυτό το τεράστιο πρόβλημα δεν μπορεί να το καταλάβει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υποδομών. Θέλουμε ένα Κράτος όπου με ένα νόμο θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού και με τον οποίο θα ξεκαθαρίσει ο τρόπος κατανομής πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Εάν δεν γίνει αυτό το τόσο απλό, το Αυτοδιοίκητο θα είναι το ζητούμενο συνεχώς. 

Οι Κτηματικές Υπηρεσίες και οι Οργανισμοί Λιμένων ή τα Λιμενικά Ταμεία είναι το μικρό Βατικανό του κάθε χώρου. Δημόσιες εκτάσεις που αξιοποιήθηκαν από τους Δήμους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τις θυμήθηκε τώρα το Κράτος. Έτσι , μετά από 35 χρόνια επιβάλλει πρόστιμα χιλιάδων ΕΥΡΩ στον Δήμο Χαλκιδέων, επειδή αξιοποίησε για τη νεολαία εκτάσεις που αποτελούσαν σκουπιδότοπο.

Το Αυτοδιοίκητο και η Αυτοτέλεια των Δήμων θα συνεχίσει να είναι το ζητούμενο, όσο δεν αντιδρούμε δυναμικά σε μια παθητικότητα που η κάθε Κυβέρνηση θέλει για να ασκεί τη δική της εξουσία».


πηγή: ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκιδέων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου