Αγωνία σε Λευκωσία και Αθήνα για το Kυπριακό ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη

Κυπριακό, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Ε.Ε.,

Οι διαβουλεύσεις ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό συνεχίζονται και εντατικοποιούνται, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη σημασία της σημερινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν όλα....

Παράλληλα, πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με όλους τους εμπλεκόμενους. Ως προς τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν που συζητιόταν να γίνει πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη για τη διάσκεψη, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οργανωτικά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων ημερών στην Τουρκία, αντ’ αυτής άλλωστε πραγματοποιείται και η σημερινή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας στη Νέα Υόρκη
Η Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι την προηγούμενη ημέρα θα υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό με συγκεκριμένους χάρτες:  Αυτό ξεκαθάρισε χθες  ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. 

Σε αυτή την περίπτωση οι συμφωνημένοι χάρτες θα κατατεθούν στον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ Άιντε με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Έτοιμη δηλώνει η Κομισιόν να στηρίξει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού


Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει τις εν εξελίξει προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να παραστεί στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σήμερα η Ν. Μπερτό δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσει ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη διάσκεψη της Γενεύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου