Επικαιροτητα

5/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

CHALKIDA WEATHER

Μακρόν: Ο «Μότσαρτ» των τραπεζών βαδίζει για την προεδρία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας…

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών»...


Ο Μακρόν θα κονταροχτυπηθεί στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Και εκτός απροόπτου θα είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος.

Ο ίδιος μπήκε στη γαλλική πολιτική σκηνή αποφασισμένος να εφαρμόσει τα προσόντα του, δηλαδή αυτά του επενδυτή τραπεζίτη.

Πριν δυο χρόνια ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και πριν λίγο καιρό αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία - ως ανεξάρτητος και απέναντι στον σοσιαλιστή υποψήφιο Μπενουά Αμόν.

Γρήγορα αναδείχτηκε σε φαβορί στις πιο αβέβαιες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας προτού καν γιορτάσει τα 40ά του γενέθλια. Άγνωστος στο ευρύ κοινό τρία χρόνια πριν, αν κερδίσει στις εκλογές, ο 39χρονος θα γίνει ο νεότερος ηγέτης κράτους μετά τον Ναπολέοντα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του και τη φθορά του γαλλικού δικομματισμού.

Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση, ο Μακρόν υποσχέθηκε να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές. Υποστήριξε ότι η Γαλλία εμποδίζεται από τις ελίτ που φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα και δήλωσε ότι ο ίδιος το γνωρίζει γιατί υπήρξε μέρος του.

Από τα κολλέγια, στη Ρότσιλντ κι από κει στο υπουργείο Οικονομίας


Ο Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών» όταν το 2012 συμβούλευσε τη Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.

Αφού έφυγε από τη Ρότσιλντ εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012 και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας.

Ως υπουργός καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.

Υποψήφιος για πρόεδρος


Όταν παραιτήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για να ιδρύσει το κίνημα «Εμπρός!» πολλοί επικριτές του θεώρησαν ότι θα είναι ένας διάττων αστέρας στην πολιτική.

Όμως με τους Σοσιαλιστές διχασμένους και τον κεντροδεξιό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Μακρόν βρέθηκε στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου και τελικά κατάφερε να περάσει πρώτος στον δεύτερο γύρο.

Εκεί θα αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν που τον χαρακτηρίζει υποψήφιο «του χρήματος και των τραπεζών». Ωστόσο, η ίδια ηγείται του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και αναμένεται ότι οι ψηφοφόροι όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων θα συσπειρωθούν εναντίον της και τελικά υπέρ του Μακρόν. 

Μαρίν Λεπέν: «Θέμα αυτών των εκλογών είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση»Από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό.

Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».

«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία. Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας.

Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών.

Η άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (...) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν μπροστά στους γεμάτους ευφορία οπαδούς της.
TVXS / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια