Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

92% «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν

Άμεση ήταν η αντίδραση της Βαγδάτης με το πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι να ζήάει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, δηλαδή να θεωρηθεί ως μη γενόμενο...


Συντριπτική επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Υπέρ της ανεξάρτησίας τάχθηκε το 92% όσων προσήλθαν στις κάλπες. H ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Κούρδους, όμως προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Βαγδάτης.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι ζήτησε την ακύρωση του δημοψηφίσματος, δηλαδή να θεωρηθεί ως μη γενόμενο, ενώ λίγο αργότερα το κοινοβούλιο του Ιράκ διέταξε κατά πλειοψηφία να κλείσουν τα προξενεία τρίτων χωρών τα οποία φιλοξενούνται στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, Aρμπίλ.

«Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εξάπλωσης του ρατσισμού. Η διχοτομήση και ο διχασμός αποσκοπούν στην επιστροφή της τρομοκρατίας. Στο παρελθόν, οι τρομοκράτες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις διαφορές μας» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει δηλώσει ότι δεν θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά επιθυμεί διάλογο με την Βαγδάτη με στόχο ένα ειρηνικό «διαζύγιο».

Τουρκία και Ιράν αντιτίθενται σε μία τέτοια προοπτική, καθώς, σε συνδυασμό με την ντε φάκτο αυτονομία που έχουν κερδίσει οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για τις τουρκικές και ιρανικές περιοχές με μειονοτικό κουρδικό πληθυσμό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *