Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το μέλλον της Ευρώπης επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν

Σε εξέλιξη η αποψινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας, για το πρόγραμμα της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Αναμένονται διερευνητικές κινήσεις, μετά και το νέο τοπίο σε Γαλλία και Γερμανία...


Η Σύνοδος Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας έχει στο επίκεντρό της τα φλέγοντα ζητήματα της μετανάστευσης καθώς και της κοινωνικής αλλά και οικονομικής ασφάλειας έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ομιλία του προέδρου της Γαλλίας για το μέλλον της Ευρώπης το κεντρικό θέμα συζήτησης στο απόψινό δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών. Την Παρασκευή η Σύνοδος για την Ψηφιακή Πολιτική. Οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα. 

Απόψε στην άτυπη Σύνοδος αναμένεται να συζητηθεί το πρόγραμμα της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Επί της ουσίας με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας σε Γαλλία και Γερμανία θα είναι η πρώτη Σύνοδος κατά την οποία θα ανιχνευθούν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο. 

Το όραμα του Μακρόν στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών


Τις προτάσεις της Ελλάδας για την κοινωνική Ευρώπη θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαισίου της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες απέδειξαν ότι η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε πολιτική κρίση. 

Στο βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ


Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει άλλωστε πως η κρίση αυτή έχει εκφραστεί με το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο μόνος τρόπος που η πολιτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι να αποδεχτούμε ότι η κατάσταση δεν είναι business as usual και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη, και όχι στη λιτότητα, καθώς και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Επίσης στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρεθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, ενώ τέλος θα υπογραμμίσει τις θέσεις για την αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και την ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.
Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος για την Ψηφιακή Πολιτική.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Ταλίν 

  • 12:00-12:45: Εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου Εσθονίας, Κέρστι Κάλιουλαϊντ, και παρέμβαση καθηγητή κυβερνο- ασφάλειας κ. Limnell
  • 12:45-15:00: Γεύμα εργασίας με τίτλο «The future of government and security»
  • 15:15-15:45: Διάλειμμα – δυνατότητα διμερών συναντήσεων
  • 15:45-18:15: Συνέχιση εργασιών Συνόδου – συνεδρία με τίτλο: «The future of economy and society»
  • 18:15-19-15 Δηλώσεις στον Τύπο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *