Να επικαιροποηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης ζητά ο Ερντογάν - Κυβερνητική απάντηση

Ελλάδα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνθήκη Λωζάνης,

Ο Τούρκος Πρόεδρος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά από πολλά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση και την παραμονή της επίσκεψής του στην Ελλάδα μιλάει για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αλ. Παπαχελά και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ...


«Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα αλλά μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω», δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Όλες οι συνθήκες, και αυτή της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας χρειάζονται επικαιροποίηση, δήλωσε ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Αναφερόμενος, εξάλλου στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, υποστήριξε ότι Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015, «μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα».

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «αν ένα τέτοιο γεγονός είχε διαπραχθεί εναντίον της Ελλάδας, εμείς θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί».

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι «διαταράσσεται ο σεβασμός μας για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα».

«Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να ξεκαθαρίσει πως αντιλαμβάνεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι θα επισκεφθεί και τους "ομοεθνείς του", στη Δυτική Θράκη. 

Διαβάστε την συνέντευξη Ερτογάν στο skai.gr

Τζανακόπουλος: Η συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα



"Αδιαπραγμάτευτος θεμέλιος λίθος ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης"

Την έντονη ενόχλησή της εκφράζει η κυβέρνηση στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε συνέντευξή του, περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης παραμονές της άφιξής του στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος,αναφέρει σε δήλωσή του πως η συνέντευξη Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ξεκαθαρίζει πως: "ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών".

Ολόκληρη η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου:

Η σημερινή συνέντευξη του κ.  Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα.
Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.

Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.

Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου