Ν. Τραμπ: «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» (vid)

Κόσμος, Ντ. Τραμπ, Ιερουσαλήμ,

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή βάζει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.


Στην ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος.

«Θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι η επανάληψη της ίδιας πολιτικής θα παρήγαγε τώρα ένα διαφορετικό ή καλύτερο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, αποφάσισα ότι είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ενώ οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν δώσει αυτή την υπόσχεση δεν κατάφεραν ποτέ να την υλοποιήσουν. Σήμερα, κάνω ακριβώς αυτό. Κρίνω ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της επιδίωξης της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους.

«Θα υποστηρίξουμε μια λύση μεταξύ των δύο κρατών, που θα είναι αποδεκτή τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

«Στις προτεραιότητες των ΗΠΑ βρίσκεται το θέμα της ειρήνης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη».

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση έχει προκαλέσει «σεισμό» στη διεθνή κοινότητα καθώς εκφράζονται φόβοι για χάος στη Μέση Ανατολή που θα βάλει ταφόπλακα στην ειρηνευτική διαδικασία.


 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου