Πούτιν σε Τραμπ: Τώρα είναι η ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες

Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ, Ελσίνκι,

Σε «εξαιρετικές σχέσεις» ΗΠΑ - Ρωσίας ελπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

«Τώρα είναι η ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες», διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στο Ελσίνκι — σε μια συνάντηση, όπου αναμένεται να τεθούν τραπέζι μια σειρά από κρίσιμα θέματα για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και της διεθνούς ατζέντας.

Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος, υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία χρήζουν προσοχής.

 Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα οικοδομήσουν «εξαιρετικές σχέσεις», αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν και οι καλύτερες. «Δεν τα πηγαίναμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια… Αλλά θεωρώ ότι θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις… Το να τα πηγαίνεις καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, όχι κακό», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του, ανέφερε ότι επί τάπητος θα τεθεί μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων που σχετίζονται με το εμπόριο και τα πυρηνικά.

«Οι συζητήσεις θα αφορούν στα πάντα, από τα στρατιωτικά μέχρι τους πυραύλους, τα πυρηνικά… Θα μιλήσουμε λίγο για την Κίνα, τον κοινό μας φίλο, τον πρόεδρο Σι (Τζίπινγκ)… Είμαστε οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, κατέχουμε το 90% των πυρηνικών και αυτό είναι καλό, είναι κακό και θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό», σημείωσε ο Τραμπ.

«Ολόκληρος ο κόσμος περιμένει και ανυπομονώ για τις προσωπικές μας συνομιλίες που ξεκινούν τώρα και έπειτα θα συναντηθούμε με ολόκληρη την ομάδα μας… Έχουμε πολλές ερωτήσεις και το πιο σημαντικό, ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε απαντήσεις», ανέφερε ο Τραμπ, ενώ συνεχάρη τον Πούτιν για το «πραγματικά υπέροχο Παγκόσμιο Κύπελλο» που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία.

Η συνέντευξη τύπου Πούτιν-Τραμπ 


Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.

Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν


Οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι βέβαιοι ότι είδαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κλείνει το μάτι στο Ρώσο ομόλογο του, πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Ελσίνκι, παρότι μερικοί συνάδελφοι τους δεν είχαν την ίδια βεβαιότητα.

Η στιγμή που προκάλεσε τις συζητήσεις στο κέντρο τύπου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, ήταν εκείνη όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ εμφανίσθηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων για να κάνουν τις πρώτες τους δηλώσεις πριν την έναρξη των τετ-α-τετ συνομιλιών τους στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι. Στο πλάνο της κάμερας στο οποίο απεικονίζεται την εμφάνιση τους αυτή, φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος , ενώ κάθεται στα δεξιά του Πούτιν, στρέφει κάποια στιγμή το βλέμμα του προς τον Ρώσο πρόεδρο και μοιάζει σαν να του κλείνει το μάτι.

Μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου TASS μεταξύ των δημοσιογράφων που καλύπτουν την συνάντηση, έδειξε ότι οι περισσότεροι δεν αμφιβάλλουν για το ότι ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν, αν και υπήρξαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους που εξέφρασαν τις αμφιβολίες για το αν όντως ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι συνομιλίες με τον Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες


Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.

"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων", είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

 Συνάντηση  Σεργκέι Λαβρόφ - Μάικ Πομπέο


Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ στο Ελσίνκι, συνάντηση είχαν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο.

Video clip της συνάντηση Πούτιν-Τραμπ


πηγή:sputniknews/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου