Επικαιροητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΊΔΑ WEATHER

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να σωθούν οι συντάξεις

«Συντάξεις δεν κόβουμε», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τον τελευταίο γύρο επαφών με τους θεσμούς εντός και εκτός συνόρων αναφέρει ρεπορτάζ της έγκυρης ιστοσελίδα kontranews.gr... 


«Δεν θα κοπούν οι συντάξεις», διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, που παρά την επιμονή ορισμένων κύκλων στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, φαίνονται βέβαιοι, για θετικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους. Το Οικονομικό επιτελείο, προετοιμάζει την μελέτη των φοροελαφρύνσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ωφελήσει όσους σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος από τα μέτρα των μνημονίων, ενώ εκτός από τη φορολογία, συζητούνται και ελαφρύνσεις στις εισφορές.

«Συντάξεις δεν κόβουμε», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τον τελευταίο γύρο επαφών με τους θεσμούς εντός και εκτός συνόρων. Εξηγούν ότι το μέτρο για τις περικοπές το 2019 ελήφθη μετά την σθεναρή πίεση του ΔΝΤ με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν θα έπιανε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Μέτρα που έχουν χαρακτηριστεί «αχρείαστα», τόσο από την Κομισιόν, όσο και από  την κυβέρνηση, με την μείωση του ρόλου του ΔΝΤ, στο πρόγραμμα, ως απλού τεχνικού συμβούλου, θεωρείται αυτονόητο ότι τίθενται προς επανεξέταση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σκεπτικό κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι «Το πιάσαμε για το 2017 και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Αυτό είναι το όπλο».  Γνώστες των εξελίξεων αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές το 2019 έχοντας υποχρεωθεί πρώτα  να κόψει συντάξεις.

Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο, κινείται στην κατεύθυνση των ελαφρύνσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του μήνα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό τη μελέτη για τις φορο ελαφρύνσεις και  ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει από τη ΔΕΘ τα βασικά μέτρα “ανακούφισης” με πρώτο αυτό για τις συντάξεις.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, έχει γίνει σαφές, είναι ότι κυβερνητικός  στόχος είναι τα μέτρα της ανάπτυξης, πακέτο με τις ελαφρύνσεις σε φόρου και εισφορές, να ενταχθούν στον νέο Προϋπολογισμό που θα συνταχθεί τον Οκτώβριο.

Τάσος Πετρόπουλος: «Εργαζόμαστε για την αποτροπή των μειώσεων στις συνάξεις»


«Παράθυρο» για την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων το 2019, άνοιξε ο  υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος λέγοντας ότι «μεριμνούμε για την αποτροπή συνεχών μειώσεων των συντάξεων, που αποτελούσαν καθεστώς στα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 η κυβέρνηση θα ορίσει τις αναπτυξιακές στοχεύσεις και θα σταθμίσει τις κοινωνικές ανάγκες».

Με την κυβέρνηση να εξετάζει ελαφρύνσεις και τον ΕΦΚΑ να έχει σημαντικό πλεόνασμα, ο υφυπουργός υπογραμμίζει ότι σχεδιάζει ελάφρυνση των εισφορών των επαγγελματιών στις κατηγορίες που έχουν υποστεί μεγάλες επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», τόνισε ότι «από το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, μόλις το 27% πλήρωνε μηνιαίες εισφορές έως 200 ευρώ. Τώρα στον ΕΦΚΑ καταβάλλει εισφορές έως 200 ευρώ το 87% αυτών των ασφαλισμένων. Ήδη πετύχαμε θεαματική ελάφρυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «η μέγιστη εισφορά των 709 ευρώ στην πρώην  ΟΑΕΕ  αντιστοιχεί σε καθαρό εισόδημα άνω των 31.569 ευρώ έως 70.320 ευρώ. Έχουμε εξαγγείλει ήδη από το 2017 τον μετριασμό αυτών των εισφορών με δίκαιο και αναλογικό τρόπο. Σχεδιάζουμε τη σχετική λύση».

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος, αναφέρθηκε και σε ένα θέμα για το οποίο αγωνιούν χιλιάδες ασφαλισμένοι, τη διαδικασία για τη διαγραφή παλαιών αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν παραχθεί έως τις 31/12/2016. Όπως είπε, «η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες οφειλετών. Δημοσιογράφοι, επαγγελματίες, επιστήμονες και σε μικρότερο βαθμό εργοδότες, δηλαδή όλες οι κατηγορίες ασφαλισμένων θα δικαιούνται απαλλαγών εφόσον εμπίπτουν στο πλαίσιο των σχετικών κριτηρίων».

Οι ελαφρύνσεις θα φανούν στον προϋπολογισμό του 2019


Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, αλλά και των ελαφρύσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε φόρους και εισφορές για την επόμενη χρονιά, δήλωσε στο Έθνος ότι «όλα θα αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα αποσταλεί στην Κομισιόν. Οι εξελίξεις στην οικονομία θα είναι ομαλές και δεν θα δοθούν δικαιώματα στους δανειστές να αμφισβητήσουν τη βούληση της κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των στόχων».

Guardian: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξοφλήσει το χρέος


Στην ολοκλήρωση του προγράμματος, αναφέρεται και ο Βρετανικός Guardian. Η συντάκτης, επισημαίνει ότι μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται, αλλά το χρέος παραμένει. Υπονοώντας ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν ήταν τόσο ουσιαστική όσο χρειάζονταν, αναφέρει ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει την τόσο αναγκαία “ανάσα” για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Ομως, θεωρείται ευρέως ως αν επαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα περαιτέρω κρίση στο μέλλον». Το βρετανικό μέσο, υπενθυμίζει ότι «στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, καμία χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα, όσα η Ελλάδα».

Φρένο στις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος


Φρένο σε μελλοντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, βάζει δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Σύμφωνα με τον υπουργό, η  ρύθμιση για τον ειδικό λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), θα ωφελήσει τη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ και δημιουργεί άλλα δεδομένα για την τιμολογιακή πολιτική, ακυρώνοντας κάθε σκέψη για αύξηση της τιμής του ρεύματος, στους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ήδη βρίσκονται σε κίνηση τα σχέδια του υπουργείου, καθώς το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμμετέχουν και λιγνιτικές μονάδες στο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, ο  εξηλεκτρισμός στις μεταφορές και την θέρμανση/ψύξη καθώς και οι διασυνδέσεις των νησιών θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης ρεύματος τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό προωθούνται προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Τέλος ο υπουργός έστειλε το μήνυμα πως για να αντεπεξέλθει η εταιρεία με επιτυχία στο νέο περιβάλλον θα πρέπει να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα στους καταναλωτές και ήδη κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *