Moody's: Ανάπτυξη 2% προβλέπει για το 2018

Moody's, ανάπτυξη,

Ανάπτυξη 2% προβλέπει για το 2018 ο Moody's - Σταθερή η πιστοληπτική αξιολόγηση.


Ανάπτυξη της τάξης του 2% προβλέπει για το 2018 ο οίκος αξιολόγησης Moody's, με αναδική τάση για το 2019 (2,2%), ενώ διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Β3 για την Ελλάδα με θετικό το outlook .

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody's η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποστηρίζεται από οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές που βελτιώνονται μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής , καθώς και από την συνεχόμενη στήριξη των δανειστών της ευρωζώνης, όπως αποδεικνύεται από ένα σημαντικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους που δόθηκε τον Ιούνιο του 2018. Οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να παραχωρήσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους εάν χρειαστεί μεσοπρόθεσμα.

Για τη φετινή χρονιά συνολικά, η Moogy' s αναμένει μια πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2%, και βλέπει λίγο μεγαλύτερη αύξηση το 2019,(2,2%) αντίθετα με την τάση στην ευρωζώνη, όπου ο ρυθμός αύξησης αναμένεται να χαλαρώσει. Η θετική προοπτική αύξησης είναι μεγαλύτερη κατά τη γνώμη του οίκου από τους κινδύνους αναθεώρησης προς τα κάτω, καθώς οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να παράξουν μια μεγαλύτερη ώθηση στην εμπιστοσύνη και την κατανάλωση από ότι εκτιμάται αυτή τη στιγμή.

Πρόβλεψη αξιολόγησης


Η πρόβλεψη της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας είναι θετική, ( ο οίκος διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Β3 για την Ελλάδα με θετικό το outlook) αντανακλώντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα για ταχύτερη της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος φέρουν καρπούς. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί συνεχόμενη εστίαση εκ μέρους των ελληνικών αρχών στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων στους θεσμικούς και τραπεζικούς τομείς.

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση


Η πιστοληπτική ικανότητα μπορεί να αναβαθμιστεί εάν οι ελληνικές αρχές συνεχίσουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πρακτικές και διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Σαφής ένδειξη μιας επιτυχούς επιστροφής σε χρηματοδότηση από τις αγορές θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει αφορμή για πράξη θετικής αξιολόγησης, όπως επίσης (θα μπορούσαν) και οι βελτιώσεις σε μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση


Η υποβάθμιση είναι προς το παρόν απίθανη, δοθείσης της θετικής πρόβλεψης αξιολόγησης. Όμως, μια αρνητική πίεση [πίεση προς τα κάτω] στην αξιολόγηση θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να αποκλίνει από τις υποχρεώσεις της και να αναστρέψει μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, ή εάν επανέρχονταν οι προστριβές με τους δανειστές για άλλους λόγους. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου