Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο: Η αναβίωση της Γερμανικής «τουρκοφιλίας»

«Ο πρώτος στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να τεθεί οριστικά τέλος στην περίοδο των εντάσεων που πέρασαν οι διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια», δήλωσε την Κυριακή ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, από όπου θα πετάξει για το Βερολίνο σήμερα...


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγελλε το 2017 τις «ναζιστικές πρακτικές» της γερμανικής κυβέρνησης. Ενάμισι χρόνο μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκινά αύριο στο Βερολίνο επίσημη επίσκεψη συμφιλίωσης των δύο χωρών, παρά τις διαμαρτυρίες των Γερμανών δημοκρατών αλλά και Τούρκων και Κούρδων κατοίκων της Γερμανίας.

Ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο τα θέματα τριβής δεν έλειψαν ποτέ τα τελευταία χρόνια, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Γερμανία για χλιαρή υποστήριξη, μέχρι τις συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους.

Όμως ήρθε ο καιρός της ύφεσης παρά το γεγονός ότι επτά Γερμανοί πολίτες παραμένουν στις τουρκικές φυλακές αλλά και ότι η Γερμανία είναι η χώρα που έχει παραχωρήσει «πολιτική προστασία» σε χιλιάδες διωκόμενους τούρκους, αναμεσά τους εκατοντάδες διπλωμάτες και στρατιωτικούς.

«Ο πρώτος στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να τεθεί οριστικά τέλος στην περίοδο των εντάσεων που πέρασαν οι διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια», δήλωσε την Κυριακή ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, από όπου θα πετάξει για το Βερολίνο σήμερα.

Για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία από την εκλογή του στην προεδρία το 2014, ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός δύο φορές από την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Στη συνέχεια, θα εγκαινιάσει το τέμενος της Κολωνίας, που χρηματοδοτείται από την τουρκική κρατική οργάνωση (EDIB).

Aναβίωση της Γερμανικής… «τουρκοφιλίας»


Σε μία συγκυρία οξείας κρίσης στην τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν περιμένει «μέτρα» για τις ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Με 7.500 γερμανικές επιχειρήσεις παρούσες στην Τουρκία, το Βερολίνο αποτελεί αναπόφευκτο εταίρο αλλά το ίδιο ενδιαφέρον παρουσιάζεται να έχει και το Βερολίνο.

Το τελευταίο, επιθυμεί όχι απλά να στηρίξει τις Γερμανικές επιχειρήσεις αλλά διεκδικεί συμβόλαια δισεκατομμυρίων για δημόσια έργα και οπλικά συστήματα, τώρα που για τα δεύτερα οι ΗΠΑ έχουν κλείσει τον κρουνό.

Ο όμιλος Siemens φλερτάρει ένα γιγάντιο κατασκευαστικό έργο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιδιώκει επίσης ότι η Γερμανία, όπου ζουν περί τα τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ή υπηκοότητας, να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» σε πολλά κρίσιμης σημασίας θέματα, όπως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή η εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από την απαίτηση βίζας, κάτι που η Γερμανία έχει αποκλείσει ρητά με δήλωση τόσο του Γερμανικού υπεξ αλλά και του συνόλου των Γερμανικών κομμάτων.

Το συριακό θέμα θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν υποδεχθεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και θέλουν να αποφύγουν νέες προσφυγικές ροές. Κι είναι η αιχμή της τουρκικής πίεσης καθώς γνωρίζει καλά πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα μπορούσε να αντέξει στη σημερινή μορφή του αν άνοιγε αιφνιδιαστικά ξανά τις δυνατότητες των προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα του.

Μία ακόμη επιδίωξη του Ερντογάν: η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με περισσότερη αποτελεσματικότητα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Άνωση, και τους υποστηρικτές του Fetoullah Gulen, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Τέλος η Άγκυρα αναζητά πόρους για να συνεχίσει ορισμένα, τουλάχιστον, από τα μεγάλα δημόσια έργα κι αυτό εξαρτάται σημαντικά από τη Γερμανία. Τόσο λόγω του ενδιαφέροντος των γερμανικών εταιριών, όσο και των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που συνεχίζει να διεκδικεί. Αυτό όμως που σε πρώτη φάση αναζητά είναι οπλικά συστήματα.

Το Βερολίνο απάντησε ήδη θετικά στο τελευταίο αίτημα κι ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει την πώληση πυραύλων αέρος-επιφανείας που θα μπορούν να προσαρμοστούν σε drones, που είτε διαθέτει , είτε κατασκευάζει η Τουρκία.

Δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες


Το Βερολίνο και η Άγκυρα περνούν ένα είδος «μήνα του μέλιτος», σύμφωνα με τον Κριστιάν Μπράκελ, ειδικό σε θέματα Τουρκίας στο Ίδρυμα Heinrich Boll, που δηλώνει πως «Ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως».

Όμως είναι αναμφισβήτητο πως στο Βερολίνο, παρά το γεγονός πως παραδέχεται τόσο σαν κυβέρνηση όσο και σαν κοινωνία, πως η Τουρκία είναι σήμερα μια χώρα βαθιά αντί-δημοκρατική, (κυριαρχεί η άποψη ενός ατόμου, ασκεί μια επιθετική στάση στη Συρία, όπου έχει εισβάλει, κ.ά.), εξακολουθεί να θέλει τη διατήρηση της «παραδοσιακής» φιλίας του με την Άγκυρα, ιδιαίτερα καθώς η τελευταία μοιράζεται σε σημαντικό βαθμό την απέχθεια του, για την σημερινή Αμερικάνικη πολιτική.

Η μεγαλοπρεπής υποδοχή στο Βερολίνο του Ερντογάν που κατηγορείται για αυταρχική εκτροπή, προκαλεί επίσης διαμαρτυρίες στη Γερμανία. Αφού χαρακτήρισε τους Γερμανούς «φασίστες» διότι αρνήθηκαν την διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων για τις εκλογές του 2017 στην Τουρκία, θέλει «να είναι και πάλι φίλος» τώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει, γράφει η «Bild».

Για τον Γερμανo-τούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της «Die Welt» που κρατήθηκε επί περισσότερο από έναν χρόνο στην Τουρκία, η Γερμανία «προδίδει όλους όσοι πιστεύουν σε μία ελεύθερη, δημοκρατική και κοσμική κοινωνία.

Σε ένδειξη της δυσαρέσκειας που προκαλεί η επίσκεψη, πολιτικές προσωπικότητες δεν θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν του Erdogan στην έδρα της γερμανικής προεδρίας. Και η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είναι επίσης παρούσα και η καγκελαρία δεν διευκρίνισε τον λόγο αυτής της απουσίας.

Διαδηλώσεις θα οργανωθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Γερμανία. Αντιφρονούντες, κυρίως Κούρδοι, θα διαδηλώσουν στο Βερολίνο, ενώ μία ακόμη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στον Κολωνία.
simeioseisexpol.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *