Η ξηρασία επιτείνει την ανάγκη λήψης μέτρων στη νέα ΚΑΠ

Περιβάλλον,

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν, από το 2020 και στο εξής τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιλέγουν τη δική τους δέσμη υποχρεωτικών και εθελοντικών περιβαλλοντικών μέτρων για τους αγρότες τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται στους ενιαίους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ...

 
Την αναγκαιότητα αύξησης των περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - ΚΑΠ - μετά το 2020 επανέλαβε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν (φωτο), από το βήμα του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. 
 
Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, αιτιολόγησε τη θέση αυτή, υποδεικνύοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες έγιναν εμφανείς αυτό το καλοκαίρι κυρίως μέσα από το έντονο κύμα καύσωνα και ξηρασίας που έπληξε την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Μετά από αυτό το καλοκαίρι, θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε πως η ΚΑΠ πρέπει να προσφέρει περισσότερες περιβαλλοντικές και κλιματικές φιλοδοξίες», τόνισε ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, εξηγώντας ότι η πολιτική πρέπει να συμβάλει στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως το νερό, το έδαφος και ο αέρας, και να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν, από το 2020 και στο εξής τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιλέγουν τη δική τους δέσμη υποχρεωτικών και εθελοντικών περιβαλλοντικών μέτρων για τους αγρότες τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται στους ενιαίους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Οι εκμεταλλεύσεις θα λαμβάνουν υψηλότερα ποσά ενίσχυσης ανάλογα με την κλιματική και την περιβαλλοντική φιλοδοξία των πρακτικών τους, με τους αγρότες ανά την ΕΕ να καλούνται να συμμορφωθούν σε ένα ετερόκλητο σύνολο περιβαλλοντικών μέτρων, προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.

Με λίγα λόγια, ο μεν στόχος είναι κοινός, ωστόσο ο καθορισμός των μέσων για την επίτευξή του είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους.

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίασης του Συμβουλίου, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι κανείς δεν αρνείται πως η ΚΑΠ πρέπει να εντείνει τον ρόλο της στην προστασία του περιβάλλοντος, όμως «οι αγρότες χρειάζονται κίνητρα και όχι κυρώσεις, αν πρόκειται να εφαρμόσουν αγροπεριβαλλοντικά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου