ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου

Αυστηρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.


«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία» καθιστά σαφές προς την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης πως σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Παράλληλα, τονίζει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής και καλεί «τη γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

«Αναγνωρίζουμε πλήρως την διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία στο θέμα της υφαλοκρηπίδας» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Παναγιώτης Ρήγας, και πρόσθεσε «δεν απεμπολούμε αυτό το δικαίωμα και ταυτόχρονα θα γίνει μια συζήτηση για να βρεθεί λύση προς όφελος και των δύο χωρών, χωρίς να απεμπολούμε, επαναλαμβάνω, το δικαίωμα αυτό, χωρίς να κάνουμε πίσω αλλά όπως καταλαβαίνετε σε αυτά τα θέματα θέλει ιδιαίτερη προσοχή και νηφαλιότητα».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη