Νέο προϋπολογισμό καταθέτει η Ελλάδα - Θα συζητηθεί στις 3 Δεκεμβρίου

Ε.Ε., Προϋπολογισμός 2019, EWG,

Στο Eurogroup Δεκεμβρίου πρόκειται να συζητηθεί οριστικά το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού...


«Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί επισήμως στις 3 Δεκεμβρίου και αυτό για δύο λόγους, γιατί πρέπει να προηγηθεί στις 21 Νοεμβρίου η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού κι επίσης υπάρχει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που πρέπει να συζητήσουμε στις 3 Δεκεμβρίου», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος δε θέλησε να πει περισσότερα για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Νέες πληροφορίες ωστόσο που προκύπτουν αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει οριστική ακύρωση του μέτρου, αλλά αναστολή, επειδή πρέπει να πεισθούν όλοι ότι δεν θα υπάρξει ρίσκο από την εφαρμογή του.

Πάντως, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει νέο, «ενισχυμένο» προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν έως την Τετάρτη. Το νέο κείμενο δεν θα εμπεριέχει τις περικοπές στις συντάξεις, ενώ θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα νέα θετικά μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ύψους 900 εκ. ευρώ.

Το προσχέδιο θα κατατεθεί αμέσως μετά την ευρεία συναίνεση που εξασφάλισε η ελληνική πλευρά χθες στο Euro Working Group, όπου δόθηκε το πράσινο φως για το «ισορροπημένο» πακέτο του ελληνικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Έθνος», η Επιτροπή αναμένει την ελληνική πλευρά να συμπεριλάβει το πλήρες πακέτο μετά τις παρεμβάσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη μη περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα.

Το «πακέτο» θα κλειδώσει στις 21 Νοεμβρίου, με τις επίσημες ανακοινώσεις της Κομισιόν για τη γνώμη της για το ελληνικό προσχέδιο προϋπολογισμού –ταυτόχρονα με την επίσημη γνώμη της για τα υπόλοιπα προσχέδια της Ευρωζώνης. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή τον προϋπολογισμό. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ανακοινωθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου