Στηρίζουν οι τραπεζίτες το σχέδιο του Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια (NPLs)

Κόκκινα δάνεια, ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, Τράπεζες, NPLs,

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε χθες το σχέδιό του στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, και της μικρότερης Attica Bank..


Θετικές εντυπώσεις άφησε στους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank το σχέδιο που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ειδική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, στις 8.00 μμ. 

Η εκτίμηση τραπεζιτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη είναι ότι το σχέδιο μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια δραστικής εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων και, ταυτόχρονα, να βελτιώσει την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, που σήμερα αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από αναβαλλόμενους φόρους, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστραφούν πράγματι από το Δημόσιο στις τράπεζες, αφού μπορεί να μην εμφανίσουν την απαιτούμενη κερδοφορία.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά των μισών αναβαλλόμενων φόρων που έχουν στα κεφάλαιά τους οι τράπεζες, μαζί με τα μισά προβληματικά τους δάνεια, σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία δεν θα ενοποιείται από τις τράπεζες στους ισολογισμούς τους, επειδή κάθε τράπεζα θα ελέγχει μικρό ποσοστό του κεφαλαίου της, ούτε όμως θα θεωρείται εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εταιρεία θα εκδώσει «ασφαλή» ομόλογα, που θα τα πάρουν οι ίδιες οι τράπεζες και θα ενσωματώνουν την εγγύηση του Δημοσίου ότι οι επιστροφές φόρων θα καταβληθούν, ακόμη και αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη κερδοφορία. Τα προβληματικά δάνεια θα εκχωρηθούν σε εταιρεία διαχείρισης.

Οι τραπεζίτες θα μελετήσουν την πρόταση, που χρειάζεται, πάντως, την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς η εγγύηση του Δημοσίου αποτελεί κρατική ενίσχυση. Το σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος την ερχόμενη Πέμπτη, με τη δημοσίευση της τακτικής της έκθεσης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου