Αλέξης Τσίπρας: Με τόλμη και αποφασιστικότητα απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς (vid)

ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,
 Νέο «άνοιγμα» του πρωθυπουργού - Σαφές μήνυμα και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη αντεπίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς» και απηύθυνε κάλεσμα για έναν προοδευτικό πόλο «για τα συμφέροντα των πολλών, όχι για τους λίγους και τις ελίτ».

«Τα επιτεύγματα μας ως τώρα είναι τα δικά μας παράσημα από τις σκληρές μάχες» που δώσαμε τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση» για διέξοδο από την κρίση. 

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη του προσφορά και το έργο του.

«Τα επιτεύγματα μας ως τώρα είναι τα δικά μας παράσημα από τις σκληρές μάχες» που δώσαμε τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση» για διέξοδο από την κρίση.

"Αποδείξαμε ότι μπορείς να βγαίνεις από τα μνημόνια κάνοντας παράλληλα πολιτικές που είναι εκτός του μνημονιακού πλαισίου" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας ότι έτσι έχουμε από τη μια το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ένα σχέδιο ρεαλιστικό και ήδη εφαρμοσμένο που αποδίδει καρπούς και από την άλλη το σχέδιο της οπισθοδρόμησης, της λιτότητας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μειοψηφίας του πλούτου. Δεν έχει η Ν.Δ. πώς να αιτιολογήσει το νέο μνημόνιο ελληνικής εμπνεύσεως είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα ακραίας λιτότητας που θέλει η Ν.Δ. να εφαρμόσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι η λήξη του προγράμματος δεν ήταν απλά μια ημερομηνιακή λήξη, αλλά μια «διαρκής μάχη για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τις λιγότερες πληγές για το κοινωνικό σώμα».

«Το πρόγραμμα τελείωσε αλλά η κοινωνία ήταν όρθια και αυτό δεν ήταν δεδομένο όταν το 2015 που προχωρήσαμε σε ένα συμβιβασμό. Μέσα σε 4 χρόνια διακυβέρνησης αποδείξαμε ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση πέρα από τον δρόμο που είχαμε γνωρίσει ως το 2014, της απόλυτης κοινωνικής λεηλασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δώσαμε διαρκείς μάχες μέσα στο πρόγραμμα της μνημονιακής επιτροπείας. Τα καταφέραμε γιατί εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και με εντιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν αρνηθήκαμε τις ιστορικές μας ευθύνες και είχαμε ως πυξίδα τις αρχές της Αριστεράς. Δεν προχωρήσαμε στο δικό τους σχέδιο. Οι σκληρές μάχες με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών έγιναν πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στο στόχο δηλαδή το τέλος των προγραμμάτων και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Καταφέραμε αυτό που εκείνη την ώρα έμοιαζε ακατόρθωτο».

«Καταφέραμε αυτό που δεν κατάφεραν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις μέσα σε προγράμματα διάσωσης. Καταφέραμε να πιάσουμε δημοσιονομικούς στόχους, να βγούμε από τα προγράμματα και να ενισχύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Εξασφαλίσαμε την κοινωνική πρόσβαση 2.5 εκ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θεσπίσαμε το κοινωνικό επίδομα Αλληλεγγύης, Δεν έμεινε κανείς μόνος του στην κρίση. Αυξήσαμε δραστικά τις δαπάνες για το παιδί γιατί εκτός από την ανθρωπιστική κρίση είχαμε να αντιμετωπίσουμε εκτεταμένη παιδική φτώχεια».

«Αναδιανείμαμε την υπεραπόδοση στους πιο αδύναμους. Επαναφέραμε τις συνθήκες κοινωνικής κανονικότητας. Δώσαμε νόημα στο ΣΕΠΕ και πολεμήσαμε το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και μαύρης εργασίας περιορίσαμε κατά 8 ως και 10 μονάδες. Μειώσαμε την ανεργία κατά 8 και πλέον μονάδες. Δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτά είναι τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα ενός δύσκολου δρόμου μέσα στο δυσμενές πλαίσιο της επιτροπείας».

«Όσο και να ψάχνει κανείς δεν θα βρει στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε οφ σορ, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα. Πλήρη η ελευθερία της Δικαιοσύνης και η ανεξαρτησία της. Όλα είναι στο φως από τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ, τα σκάνδαλα στην Υγεία, κ.α. Επιπλέον  ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όλα όσα εξαγγείλαμε στην ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ψηφίστηκαν και υλοποιούνται».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα στα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας, την νομοθέτηση του πλαισίου προστασίας της α’ κατοικίας, τις προσλήψεις για την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας, αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις, κ.α.

"Με τόλμη και αποφασιστικότητα απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς" ο ΣΥΡΙΖΑ στην προμετωπίδα ενός αγώνα μαζί με όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους. Ο κ. Τσίπρας απεύθυνε κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες τις δυνάμεις, συλλογικότητες, τους πολίτες ενάντια στην παλινόρθωση της δεξιάς ενώ χαρακτήρισε τη Ν.Δ. υβρίδιο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς


«Η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, «αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς. Θεωρεί μάλιστα, ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση, θα διεμβολίσει στην Ελλάδα συντηρητικά ακροατήρια. Όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους, δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης».

«Από τη μία πλευρά», σημείωσε, «του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελευθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών της, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ. Από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και έχουμε ευθύνη εμείς ως η μεγαλύτερη δύναμη για το ποια μορφή θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση.

Από την άλλη βρίσκεται η Αριστερά, της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης που έχει στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των πολλών και όχι των ελίτ. Και οι δυνάμεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις της οικολογίας, ακόμη και του δημοκρατικού κέντρου που έχουν όρια στη κοινωνική λεηλασία, στη βάναυση συρρίκνωση της δημοκρατίας, στον εθνικιστικό παροξυσμό και στη πατριδοκαπηλία».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε για ένα "κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας κατά της ανόδου της ακροδεξιάς για μια Ευρώπη της κοινωνικής προστασίας και να αποτρέψουμε την παλινόρθωση μιας δεξιάς βαθιά συντηρητικής και εκδικητικής". "Να παλέψουμε για το μέλλον του τόπου μας να δώσουμε τις μάχες ακόμα πιο δυναμικά απ' ότι το 2015.

Το 2018 ήταν η χρονιά που ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο, το 2019 θα είναι η χρονιά που θα ξεμπερδέψει με το παρελθόν, το 2019 η Ελλάδα των πολλών θα γράψει τις λέξεις προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία".


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου