Δένδιας: «Αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης»

Σε κοινές παρεμβάσεις στους Διεθνείς Οργανισμούς, μετά τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου που συναντήθηκαν σήμερα, Κυριακή 1/12/2019, στο Κάϊρο.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Σαμέχ Σούκρι, συζήτησαν τις πιθανές επιπτώσεις από τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να ενημερωθούν εταίροι και σύμμαχοι για την νέα επιθετική κίνηση της Τουρκίας. Μετά την κατ` ιδίαν συνάντηση, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Η ελληνική διπλωματική πίεση θα κλιμακωθεί, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει για τις εξελίξεις τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του ΟΑΣΕ στη Μπρατισλάβα. «Τέτοιου είδους μνημόνια λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στη περιοχή» είπε ο υπουργός εξωτερικών .

Η πλήρης δήλωση του κ. Δένδια:


«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη