Άρχισε το... έργο της η επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Επιτροπή «Ελλάδα 2021», Νίκος Ταυρής,
Οι ελίτ θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία της χώρας – Πάρτι «ιδρυμάτων» στις διάφορες δράσεις – Αναγκαία μια ακηδεμόνευτη, διάχυτη και αντιθετική κίνηση.

Ξεκίνησαν με φόρα την κούρσα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Σε σποτ 58 δευτερολέπτων η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», παρουσίασε το σήμα της επιτροπής, που προκάλεσε –δικαιολογημένα– μεγάλη συζήτηση, και έθεσε τρία ερωτήματα: Από πού ξεκινήσαμε; Πού βρισκόμαστε; Πού θέλουμε να πάμε; Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν απευθύνεται σε κάποιον η κ. Αγγελοπούλου, ποιος είναι αυτός και αν πραγματικά ερωτάται για να απαντήσει…

Τα ερωτήματα είναι σοβαρά από μόνα τους γιατί αγκαλιάζουν μια ιστορική εποχή ύπαρξης του νέου ελληνισμού και της κρατικής οντότητας που γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα ως προϊόν της Επανάστασης και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Βέβαια οι ελίτ της χώρας θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους και να ξαναγράψουν την ιστορία με βάση και ανάγκες του σήμερα. Σε συμβολικό επίπεδο η επιλογή της κ. Αγγελοπούλου ως προέδρου της επιτροπής δείχνει και την κατεύθυνση που θέλουν να δοθεί.

Πέρα από την παρουσίαση του σήματος, παρουσιάστηκε από άλλη επιτροπή το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για τον γιορτασμό των 200 χρόνων. Οι φορείς που απαρτίζουν την «Πρωτοβουλία 1821-2021» είναι οι ακόλουθοι: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.

Σε ολόκληρη την χώρα πρέπει να υπάρξουν εστίες διαφορετικού προβληματισμού και συζήτησης γύρω από αυτά τα ζητήματα. Μια κίνηση αντιθετική προς αυτήν των ελίτ και του τρόπου που θα «γιορτάσουν»

Λέγεται ότι οι 14 οργανισμοί που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία, μαζί με 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν επί δυόμισι χρόνια για να οργανώσουν και προετοιμάσουν περίπου 130 δράσεις. Αυτές παρουσιάστηκαν από τον συντονιστή της Πρωτοβουλίας, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα, κ. Ιωάννη Μάνο και θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της τριετίας 2020-2022.

Είναι προφανές λοιπόν ότι θα δοθεί βάρος στην επέτειο αυτή και χωρίς πολλά-πολλά τίθεται ένα θέμα «απολογισμού» της πορείας των 200 χρόνων. Ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοήσει όποιος νοιάζεται για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Ο ρεαλισμός, ο εμπειρισμός αλλά και η υποτέλεια των κυρίαρχων ελίτ θα προβληθούν ως η μοναδική δυνατή πορεία μέσα στο χρόνο και ως ο θεματοφύλακας του έθνους, του κράτους και της χώρας.

Η απόκρουση των επιχειρημάτων που θα προβάλλουν δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν ξεμπερδεύει κανείς με την αγνόηση του ζητήματος ούτε με αναθέματα για τον καπιταλισμό και το κακό κεφάλαιο.

Σε ολόκληρη την χώρα πρέπει να υπάρξουν εστίες διαφορετικού προβληματισμού και συζήτησης γύρω από αυτά τα ζητήματα. Μια κίνηση αντιθετική προς αυτήν των ελίτ και του τρόπου που θα «γιορτάσουν» (μην ξεχνάμε τις συνθήκες που δημιουργούνται σήμερα και τις απειλές που υπάρχουν). Μια διάχυτη κίνηση που να μπορεί να αγκαλιάσει πολλές καταστάσεις και προβληματισμούς, χωρίς να αντιμετωπίζει το θέμα ως ευκαιρία, και χωρίς να θέλει κανείς να καπελώσει κανέναν. Δύσκολα πράγματα αλλά αναγκαία. Μια ακηδεμόνευτη διάχυτη και συνεκτική συζήτηση-κίνηση ζητά τρόπο να γεννηθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου