Αναστασιάδης στο Bloomberg: Η Τουρκία νιώθει ότι έχει το ελεύθερο στην Ανατολική Μεσόγειο

Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, Ε.Ε., Bloomberg,
O κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης,  στη συνέντευξη του καθιστά υπεύθυνη τη διεθνή κοινότητα γιατί δεν έχει ενεργήσει τα δέοντα για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και στην κυπριακή ΑΟΖ ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου...

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, για να πιέσει για μεγαλύτερη επιρροή στην Α. Μεσόγειο και οι περισσότερες από τις άλλες χώρες απέτυχαν να αντιδράσουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Η Τουρκία αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς, λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν την χώρα στη δυτική συμμαχία», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρεται, ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει κάνει πολύπλοκες τις σχέσεις στο ΝΑΤΟ, οι αξιωματούχοι του οργανισμού επιμένουν ότι η διατήρηση της Τουρκίας στη συμμαχία είναι προς το συμφέρον όλων. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί λοιπόν να αισθάνεται ότι έχει το ελεύθερο.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στην περιοχή.

«Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει με το ερευνητικό της πρόγραμμα που αφορά τους υδρογονάνθρακες και ότι οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται στο νησί, θα ενεργήσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η επανένωση της Κύπρου θα διασφαλίσει τη μελλοντική ειρήνη και θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εποικοδομητικής δέσμευσης.

Ο Ν. Αναστασιάδης για τον Προϋπολογισμός της ΕΕ


Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος ανέφερε στο Bloomberg ότι η Κύπρος έχει κάποιες ανησυχίες για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Όπως είπε, σύμφωνα με το προσχέδιο «η Κύπρος θα δει σημαντική μείωση στα ταμεία συνοχής της ΕΕ, καθώς και στα κονδύλια για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση».

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες διορθώσεις», είπε.

Σχετικά με το Brexit ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια εύκολη μετάβαση στις σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία, μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση.

«Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος από ό, τι να υπάρξει», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα είναι σε δυσμενή θέση» σε μια τελική συμφωνία.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου