Μεταναστευτικό: «Απειλή για την Ελλάδα» οι πρόσφυγες-μετανάστες, λέει το 90% των κατοίκων των νησιών του ανατ. Αιγαίου

Δημοσκόπηση, Μεταναστευτικό, Προσφυγικό, νησιά Αιγαίου, Kapa Research, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μετανάστες, πρόσφυγες,
Αρνητικά ευρήματα ανέδειξε  η Kapa Research στη δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό  που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα νησιά...


Ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα ως προς τους πρόσφυγες-μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτυπώνει έρευνα της Kapa Research. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου κάνει λόγο για απειλή για τη χώρα...

Αρνητικά ή μάλλον αρνητικά έχουν επηρεάσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι μεταναστευτικές ροές, εκτιμά το 90% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενήργησε η Kappa Research για λογαριασμό της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η έρευνα αποτυπώνει το μελανό κλίμα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, ειδικά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ενδεικτικό είναι ότι 65% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην ερώτηση αν οι πρόσφυγες - μετανάστες αποτελούν απειλή για την Ελλάδα και αν πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων να προέρχεται από Χιώτες (71%). Μάλιστα, σε προηγούμενη έρευνα τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των θετικών απαντήσεων στη συγκεκριμένη ερώτηση καταγράφει αύξηση εννέα μονάδων.

Η συμβολή του κράτους στη διαχείριση του ζητήματος αξιολογείται αρνητικά και μάλλον αρνητικά από 87%, κάτι που αναδεικνύει τη δυσπιστία απέναντι στις εξαγγελίες της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ ανάλογα αρνητική είναι η στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (91%), στον ΟΗΕ (70%) και στις ΜΚΟ (87%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ζητεί αυστηρότερο έλεγχο των ΜΚΟ (85%). Επιπλέον, το 77% τάσσεται υπέρ του αποτελεσματικότερου διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, με επαναπροώθηση των τελευταίων στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσης. Στο ερώτημα της επίταξης εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων οι αρνητικές απαντήσεις αντιστοιχούν στο 80% των ερωτηθέντων.

Η έρευνα της Kapa Research



Τα αποτελέσματα της έρευνας για το μεταναστευτικό

Η έρευνα της Kapa Research διεξήχθη σε δείγμα 1.203 ατόμων από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι:
  1. 78% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το προσφυγικό μεταναστευτικό
  2. 81% θεωρεί ότι η πορεία του νησιού τους είναι προς την λάθος κατεύθυνση
  3. 50% θεωρεί ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση του νοικοκύριου τους είναι χειρότερη σε σχέση με πριν από 5 χρόνια (Σημαντικό εύρημα καθώς η σημερινή κατάσταση για την οικονομία έχει πολλές νότες αισιοδοξίας στην ηπειρωτική χώρα)
  4. 90% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου αναφέρει αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά μας
  5. Οι αρνητικές επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως σε : ψυχολογία / υγεία / τουρισμός / καθαριότητα
  6. Τουρισμός και ασφάλεια των πολιτών έχουν επηρεαστεί τα μέγιστα από το προσφυγικό.
  7. Οι αυξημένες ροές μεταναστών προκαλούν στους κατοίκους (σε ίσα περίπου ποσοστά: οργή/ φόβο/ προβληματισμό)
  8. Tο 30% απάντησε ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος του νοικοκυριού που σκέφτεται να φύγει από τα νησιά μας λόγω μεταναστευτικού.
  9. Το 65% του πληθυσμού βλέπει πλέον τους μετανάστες – πρόσφυγες ως απειλή!
  10. Θετικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχουν συμβάλει κατά σειρά: κάτοικοι, αστυνομία, Περιφέρεια ενώ απαντούν ότι δεν έχει υπάρξει βοήθεια από Ε.Ε.
Kapa Research

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου