Η πανδημία του κορονοϊού ανατρέπει τη διεθνή οικονομία και φρενάρει την προσπάθεια για ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Κορονοϊός, διεθνής οικονομία,
Η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί νέες συνθήκες στη διεθνή οικονομία και επηρεάζει την προσπάθεια για ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Ο ΟΟΣΑ, πριν τη βουτιά των αγορών και την κατάρρευση στις τιμές πετρελαίου , εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2020 σε +2,4% λόγω του κοροναϊού από +2,9% προηγουμένως. Τώρα το σενάριο δίνει μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, με το ρυθμό ανάπτυξης να μειώνεται σε +1,5%. 

Η J.P Morgan προβλέπει για τη Δυτική Ευρώπη -3,2% ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό:

  1. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημιούργησε αποθεματικό USD 50 δισ. για βοήθεια σε χώρες που πλήττονται από την πανδημία, ενώ και
  2. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε κονδύλια ύψους 8,3 δισ. δολαρίων
  3. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και τη δημιουργία ειδικού ταμείου χρηματοδότησης ύψους €25 δισ. για επενδύσεις.
Ο εφιάλτης μιας παγκόσμιας ύφεσης με ταυτόχρονο χρηματιστηριακό κραχ φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, που με συντονισμένες ενέργειες τονώνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα με δυνατές «ενέσεις» ρευστότητας. που έως τώρα υπερβαίνουν τα τέσσερα τρις δολάρια και έπεται και συνέχεια. Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, αν και δυναμικές, δεν αναπληρώνουν τα σχεδόν 16 τρις δολάρια που έχουν χαθεί τον τελευταίο μήνα από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να χάνουν τη δυναμική που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Η βιομηχανία και η γεωργία, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης, και ανόδου τιμών, πρώτων υλών. Ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία ειδικότερα φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κοροναϊού στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση.

Ρέει το “αίμα” των επενδυτών στις αγορές – Βαριές απώλειες παντού


Σε ό,τι αφορά τις αγορές με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία τους έκλεισαν την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους πολίτες από τον πρόεδρο Τραμπ και η απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όπως είχαν πράξει προ ημερών η αμερικανική Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, είναι ο συνδυασμός δεδομένων που πυροδότησαν το πρωτοφανές ξεπούλημα των μετοχών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, τον οποίο συγκροτούν οι μετοχές των 600 ευρωπαϊκών εισηγμένων επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 11%. Οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου μεταφορών και αναψυχής σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες (12,8%) εξαιτίας της μηνιαίας απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών της ηπειρωτικής Ευρώπης (Βρετανία και Ιρλανδία εξαιρούνται).
πηγή: economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου