Responsive Ad Slot

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Slider

Τηλεδιάσκεψη Φώφης Γεννηματά με το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ

ΚΙΝ.ΑΛ., Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ΕΣΕΕ. Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καρανίκας, Δ.Σ. ΕΣΕΕ, τηλεδιάσκεψη, τόνωση ρευστότητας, ελάφρυνση φορολογικών, ασφαλιστικά βάρη,
Τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου - ΕΣΕΕ - είχε την σήμερα, Τρίτη 26/5/2020, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά. -  Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και της ΕΣΕΕ για τόνωση ρευστότητας και ελάφρυνση φορολογικών, ασφαλιστικών βαρών...


Στην τηλεδιάσκεψη από πλευράς ΕΣΕΕ μετείχαν ο Πρόεδρος Γ. Καρανίκας, ο Αντιπρόεδρος Μ. Ψαρουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ν. Μπόνης και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ Π. Πολιτάκης. Επίσης ο αρμόδιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης, ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Απ. Πόντας και ο Γραμματέας του Τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Σ. Κομνηνός.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την παρακάτω δήλωση:


«Προτείναμε έγκαιρα ένα στοχευμένο, ρεαλιστικό, συνεκτικό ενδιάμεσο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων ώστε να μείνει ζωντανή η οικονομία, όρθια η κοινωνία », τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την ΕΣΕΕ. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και σχολίασε αυστηρά τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας τα εξής: «Αυτή είναι η αντίληψή μας για το ρόλο μας ως αντιπολίτευση. Απέναντι στις συντηρητικές επιλογές και τα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα. Έγκαιρα, πριν τις αποφάσεις, χωρίς τους λαϊκισμούς, τις μεγαλοστομίες και πλειοδοσίες νέων Ζαππείων».

Η Φ. Γεννηματά άσκησε κριτική στις τράπεζες λέγοντας πως συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει η οικονομική κρίση, παρά την ενεργή στήριξη της ΕΚΤ, που τους στηρίζει για να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία. «Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ακόμη και σε εγγυημένα από το κράτος δάνεια. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση περιορίζεται στο να εκλιπαρεί τις τράπεζες, αδύναμη να επιβάλει ουσιαστικές λύσεις. Είναι απαράδεκτο. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Είναι επιβεβλημένο να διευρυνθεί σημαντικά ο κύκλος των δικαιούχων για το πρόγραμμα ρευστότητας, με κύριο κριτήριο τη βιωσιμότητα. Και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως τις 31/12/2019», επεσήμανε.

Εξήγησε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν: Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ. Κάλυψη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων. Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες. Προστασία της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς, με παράταση ισχύος του Ν. 3869/2011 του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του έτους. Επαναφορά για 2 χρόνια του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι είναι θετική η πρόταση της ΕΣΕΕ για επιδότηση ενοικίου (κατά 40%) από το κράτος για τις πληγείσες επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών, καθώς ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Προτάσεις της ΕΣΕΕ για τόνωση ρευστότητας και ελάφρυνση φορολογικών, ασφαλιστικών βαρών


Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας
Tις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα λόγω των αλυσιδωτών και απροσδιόριστων επιπτώσεων της πανδημίας στο διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και στα τουριστικά έσοδα που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών χιλιάδων επιχειρήσεων έθεσε στη Τηλεδιάσκεψη η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα. 

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου επισήμαναν ότι μετά τις 11 Μαίου, με τις εμπορικές αγορές σε όλη τη χώρα σε πλήρη επαναλειτουργία επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες, ο τζίρος των καταστημάτων παραμένει αναιμικός. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ιδιαίτερη μεταβλητότητα του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρας μας αλλά και παγκοσμίως και η συνακόλουθη αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων ακόμη και για το εγγύς μέλλον. Το γεγονός αυτό επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας για επιχειρηματίες και καταναλωτές, περιορίζοντας δραστικά τη δυνατότητά τους να κάνουν ένα μίνιμουμ προγραμματισμό ακόμη και για τις πάγιες ανάγκες τους, πόσο μάλλον για αγορές εμπορευμάτων που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, η ΕΣΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει η ομπρέλα προστασίας της Πολιτείας, με περισσότερες και γενναίες ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών και ισχυρή τόνωση της ρευστότητας, προκειμένου να καλύψει όλες και κυρίως τις πιο ευάλωτες κατηγορίες των εμπορικών επιχειρήσεων και να προστατέψει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αυτές.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έθεσε υπόψη της κυρίας Γεννηματά το συνεκτικό πλαίσιο των Προτάσεων της, με προτεραιότητα τα εξής μέτρα:
  • Η θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού
  • Η επιδότηση όλων των εμπορικών μισθώσεων από την Πολιτεία σε ποσοστό 40% έως τις 31 /12 /2020. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται από το ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ σε 258 εκ. ευρώ.
  • Η πλήρης αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Η άρση των αδικιών κατά τη ΄β φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με στόχευση στις 130.00 ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό που έμειναν εκτός στην α΄ φάση.
  • Η θεσμοθέτηση του χρηματοδοτικού εργαλείου των μικροπιστώσεων ως εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας για το 80% των εμπορικών επιχειρήσεων που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Η παράταση κατά 75 ημέρες της εμφάνισης, πληρωμής και σφράγισης των επιταγών. Η νέα παράταση έρχεται να καλύψει και τις ειδικές ανάγκες των εποχικών επιχειρήσεων, οι οποίες τώρα αρχίζουν σταδιακά να λειτουργούν με συσσωρευμένες υποχρεώσεις.
  • Η ειδική υποστήριξη όλων των επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών με μέτρα αντίστοιχα με των επιχειρήσεων διαμονής.
  • Η επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, δήλωσε ακόμα ότι: «Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της οποίας αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να σταθμίσει ούτε κατά προσέγγιση. Δεν αποκλείεται, και αυτό τονίσαμε σήμερα στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κυρία Γεννηματά, η πανδημία του COVID-19 να αποτελέσει σημαντικότερη πρόκληση για την πραγματική οικονομία από την σκληρή δεκαετή κρίση. Το νέο πλήγμα του κορωνοιού βρίσκει το εμπόριο και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με νωπές τις πληγές από τα μνημόνια, γι αυτό και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Τα καταστήματα έμειναν χωρίς τζίρους για περίπου δύο μήνες, τα καταναλωτικά πρότυπα αλλάζουν αιφνίδια, ακόμη και βίαια θα μπορέσουμε να πει κανείς, αφού οι μεταβολές επισυμβαίνουν σε ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Αν η εικόνα της αγοράς δεν βελτιωθεί σημαντικά και μετά το άνοιγμα της εστίασης, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν το φθινόπωρο αδυναμία να καταβάλλουν μισθούς και υποχρεώσεις προς το κράτος. Η ΕΣΕΕ θέτει σε όλο το πολιτικό φάσμα μετ΄ επιτάσεως την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων ελάφρυνσης των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνωσης της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων», κατέληξε.
0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

both, mystorymag