18 εκατ. κρούσματα και 687.000 θανάτους χρεώνεται μέχρι σήμερα ο κορονοϊός

Covid-19, κορονοϊός, κρούσματα, θάνατοι, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Λατινική Αμερική, Καραβαϊκή,

Με 18 εκατ. κρούσματα και 687.000 θανάτους δηλώνει παρουσία στον πλανήτη ο κορονοϊός...


Με τα μισά και πλέον κρούσματα να εντοπίζονται στις ΗΠΑ και στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, η πανδημία ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στον κόσμο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε κυβερνητικές ανακοινώσεις ως τις 01:40, ώρα Ελλάδας, επιβεβαιωθηκαν 18.011.763 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 687.941 θάνατοι.

Η παγκόσμια κατάταξη στην πρώτη τριάδα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη χώρα η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο, με 4.657.693 μολύνσεις και 154.834 θανάτους, στη Βραζιλία (2.733.677 μολύνσεις, 94.104 θάνατοι) και στην Ινδία (1.750.723, 37.364 αντιστοίχως).


Εδώ μπορείτε να δείτε τον παγκόσμιο χάρτη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Κυριακή 47.508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 515 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε χθες σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφηκαν τις προηγούμενες πέντε ημέρες, όταν ξεπερνούσαν τις 60.000 ανά 24ωρο.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που η Φλόριντα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Ησαΐας. Η νοτιοανατολική αυτή πολιτεία υφίσταται το τελευταίο διάστημα σκληρό χτύπημα από την πανδημία. Χθες Κυριακή κατέγραψε 77 νέους θανάτους — αριθμό πάντως αισθητά μειωμένο από το ρεκόρ των 179 που κατέγραψε την προηγουμένη — με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει ως εδώ τα 6.920.

Πέντε κράτη της Λατινικής Αμερικής καταλαμβάνουν πλέον θέσεις στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Σε όλη την περιφέρεια, τα συστήματα υγείας, ήδη εύθραυστα, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή έχουν κορεστεί, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% φέτος, ωθώντας προς τα πάνω τα ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας.

Η Λατινική Αμερική, στην οποία αναλογεί το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει καταγράψει σχεδόν το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και πάνω από 200.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη. Οι μολύνσεις δεν παύουν να πολλαπλασιάζονται· ανάμεσα στους ανθρώπους που προσβλήθηκαν ήταν αρχηγοί κρατών όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου και η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες. Και οι δύο πάντως ανέρρωσαν.

Το Μεξικό το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 274 νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 4.853 κρούσματα .

Λίγο ποιο νότια στη Βραζιλία τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 541 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν άλλα 25.800 κρούσματα. Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έ ως εδώ τους 94.104 θανάτους επί συνόλου 2,73 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στην Αργεντινή ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό χθες Κυριακή. Η Κολομβία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ. Στην χώρα την περασμένη εβδομάδα οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 300.000 και οι θάνατοι τους 10.000. Τα θλιβερά ρεκόρ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο στη Λατινική Αμερική, ωθώντας την περιοχή του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία προς τα 5 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.

Το Περού, όπου πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 κρουσμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ επικίνδυνη αναζωπύρωση των μολύνσεων μετά τη χαλάρωση της καραντίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να τονώσει την καταρρέουσα οικονομική δραστηριότητα. Κατέγραψε 7.448 κρούσματα μόλυνσης το Σάββατο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάιο.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Ονδούρα ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 1.368 θανάτους επί συνόλου 42.685 κρουσμάτων

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 771 θανάτουςκαι 52.972 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Ινδία, τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό στον πλανήτη, ανέρχεται επισήμως σε 38.135 νεκρούς επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες στην Ινδία θεωρούν τα δεδομένα της κυβέρνησης πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα, δεδομένου ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Στην Κίνα ως τα μεσάνυχτα 43 νεα κρούσματα στην ηπειρωτική χώρα, διευκρινίζοντας ότι στα 36 επρόκειτο για μετάδοση στην κοινότητα και 7 ήταν «εισαγόμενα». Κανένα θάνατος δεν σημειώθηκε.

Η Αυστραλία θα χορηγεί άδεια μετ΄αποδοχών λόγω πανδημίας στους εργαζόμενους των οποίων η αναρρωτική άδεια τελείωσε, αλλά οι οποίοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα επειδή τους δόθηκαν οδηγίες να παραμείνουν σπίτια τους λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 907 ευρώ για μια άδεια πανδημίας δύο εβδομάδων.

Η ανακοίνωση γίνεται την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της, την Βικτόρια, οι αρχές της οποίας ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, θα περιορίσουν την κατασκευαστική δραστηριότητα και θα περικόψουν την βιομηχανική παραγωγή γύρω από την πόλη της Μελβούρνης.

Η Ρωσία κατέγραψε 5.394 νέα κρούσματα μέσα στο τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 856.264, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο αντιμετώπισης του κορονοϊού.Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στη Μόσχα: 693.Ταυτόχρονα στη χώρα καταγράφηκαν 79 νέοι θάνατοι, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 14.207.

Στο Bέλγιο το 50% των νέων κρουσμάτων είναι κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με επιδημιολόγο του ινστιτούτου Υγείας Sciensano O Mποντουίν Κατρί χαρακτηρίζει την κατάσταση στις Βρυξέλλες «ανησυχητική» και σημειώνει ότι «την προηγούμενη και αυτή την εβδομάδα, είχαμε κατά μέσο όρο 44 κρούσματα την ημέρα, αλλά ο αριθμός των περιπτώσεων που αναμένεται να επιβεβαιωθούν έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες».

Στη Βρετανία εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ για την πανδημία που θα μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορονοϊό μέσα σε 90 λεπτά θα διατεθούν στα νοσοκομεία, στους υγειονομικούς σταθμούς περίθαλψης, αλλά και στα εργαστήρια, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες διάγνωσης μέσα στους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Τα τεστ αυτά θα περιλαμβάνουν 5,8 εκατομμύρια τεστ με τη χρήση DNA και 450.000 τεστ με τη λήψη επιχρίσματος. Κανένα από τους τύπους των τεστ αυτών δε θα απαιτεί την εποπτεία εξειδικευμένου προσωπικού υγείας.

Υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό στη Γερμανία σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό από αυτή την εβδομάδα Υπάρχει έτοιμο «προσχέδιο», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν. «Θέλουμε να υπάρξει καλός συντονισμός με τα ομόσπονδα κράτη, διότι θα χρειαστεί να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το μέτρο στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς», πρόσθεσε ο Σπαν σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Υποχρεωτικά τεστ για τον κορονοϊό στη Γερμανία σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό από αυτή την εβδομάδα Υπάρχει έτοιμο «προσχέδιο», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν. «Θέλουμε να υπάρξει καλός συντονισμός με τα ομόσπονδα κράτη, διότι θα χρειαστεί να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το μέτρο στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς», πρόσθεσε ο Σπαν σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου