Τουρκία : Η «έκπληξη» Ερντογάν δεν έπεισε τις αγορές – Καταρρέει και πάλι η λίρα

Τουρκία, Ρ. Τ. Ερντογάν, φυσικό αέριο Μαύρης Θάλασσας, τουρκική οικονομία, in.gr,
Χωρίς να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις των αγορών, ολοκληρώθηκε το επικοινωνιακό σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει το «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας»
Χωρίς να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις των αγορών, ολοκληρώθηκε το επικοινωνιακό σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει το «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σε μια πολύ προσεκτική διαχείριση των εν λόγω ανακοινώσεων, ο τούρκος πρόεδρος είχε φροντίσει να «προμοτάρει» μια μεγάλη έκπληξη, η οποία θα φέρει βάλει την Τουρκία σε μια «νέα εποχή». Φυσικά αμέσως μετά τις δηλώσεις του η τουρκική λίρα επέκτεινε τα κέρδη στο εμπόριο κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index αυξήθηκε 2%. Την ίδια στιγμή οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS ή της Tupras και του κατασκευαστή πετροχημικών Petkim Petrokimya Holding AS αυξήθηκαν 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα καλά νέα για την τουρκική οικονομία σταματούν εκεί. Σήμερα και παρά την… αποκάλυψη της έκπληξης από τον τούρκο πρόεδρο η λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου ενώ οι μετοχές των πετροχημικών εταιριών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφουν ισχυρή πτώση.

Ένας από τους λόγους της αντίδρασης αυτής από τις αγορές, είναι ότι χθες, ανώνυμες τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ερντογάν θα ανακοίνωνε την ανακάλυψη κοιτάσματος 800 δισ. κυβικών μέτρων, όμως σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στο τεμάχιο Τούνα-1 ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή λιγότερα από τα μισά, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το κοίτασμα να είναι μεγαλύτερο.

Όπως φαίνεται και στους πίνακες του Bloomberg, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε ξανά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη του κοιτάσματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου