Τουρκία: “Καταβαράθρωση τουρκικής λίρας… όλοι αγοράζουν δολάρια”

Τουρκία, τουρκική λίρα, τουρκική οικονομία, Καταβαράθρωση τουρκικής λίρας,
Η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ σε άρθρο της αναφέρεται στις δυσκολίες της τουρκικής οικονομίας και στην καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας και στις αιτίες που την προκαλούν....




Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας TAZ αναφέρεται στις δυσκολίες της τουρκικής οικονομίας και την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας. Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης οφείλονται, κατά τον αρθρογράφο, μεσοπρόθεσμα στις νέες εντάσεις με  Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι το επιτόκιο των 8,5% είναι μικρότερο από τον πληθωρισμό ύψους 12%, άρα για την τουρκική λίρα το επιτόκιο είναι αρνητικό» σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια, ευρώ ή ακόμη αγοράζουν χρυσό και ξένοι επενδυτές ελαφρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από την τουρκική λίρα. Αυτή η πολιτική επιτοκίων οφείλεται στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια για να δανείζεται ο κόσμος και να τονωθεί η κατανάλωση. Και για να το επιτύχει, επί χρόνια άσκησε πιέσεις στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Όταν ο διοικητής
της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, Μουράτ Τσετίνκαγια, πριν από ένα χρόνο, αρνήθηκε να μειώσει τα επιτόκια, ο Ερντογάν τον απέλυσε και τον αντικατέστησε με τον πρόθυμο Μουράτ Ουζάλ, ο οποίος όμως τους τελευταίους 12 μήνες μείωσε τα επιτόκια από πάνω από 20% στα 8,5%». 

Ο Γερμανός αρθρογράφος υπογραμμίζει ακόμα ότι η κριτική σε βάρος του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. είναι τόσο ηχηρή που μέσα στο κυβερνών κόμμα δημιουργήθηκε ομάδα στήριξης του υπουργού στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ πρόεδροι διαφόρων οικονομικών επιμελητηρίων αναγκάστηκαν να δηλώσουν δημόσια τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αλμπαϊράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου