ΗΠΑ: Χάος, ύβρεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση στο debate Ντόναλντ Τραμπ - Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ, Ντιμπέιτ, debate, Ντόναλντ Τραμπ, Τζο Μπάιντεν,
Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, Τραμπ και Μπάιντεν εξαντλήθηκε σε επιθέσεις επί προσωπικού, με κατηγορίες και υπεκφυγές σε βασικά ζητήματα. Δύο υπερήλικες πρόσφεραν κακή υπηρεσία στις ΗΠΑ και κάκιστο θέαμα σε αυτούς που το παρακολούθησαν...

Το συμπέρασμα από το πρώτο τηλεοπτικό «κονταροχτύπημα» μεταξύ των δύο διεκδικητών της εξουσίας στις 3 Νοεμβρίου δεν ήταν και πολύ δύσκολο να βγει. «Αυτό το debate θα μείνει ως ένα από τα χειρότερα της ιστορίας» δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο Ααρόν Καλ, καθηγητής στο Μίσιγκαν και ειδικευμένος στις προεδρικές τηλεμαχίες. 

Μπρος στα μάτια δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών ένας 74χρονος πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος στην αμερικανική ιστορία, κι ένας πρώην αντιπρόεδρος 77 χρονών, ο Τζο Μπάιντεν, πρόσφεραν ένα θέαμα 90 λεπτών, κατώτερο των προσδοκιών, με τον Τραμπ να αποκαλεί τον Μπάιντεν «κλόουν» και ο Μπάιντεν τον Τραμπ «ψεύτη».

Υπεκφυγές και χτυπήματα κάτω από τη μέση


Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, που μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να χτυπήσει ακόμη και κάτω από τη μέση τον αντίπαλό του. Και επέλεξε αυτό που τον πονάει περισσότερο, τον γιο του, Χάντερ. «Ο Χάντερ πετάχτηκε έξω από το στρατό. Πετάχτηκε γιατί κατηγορήθηκε για χρήση κοκαΐνης και ήταν άνεργος μέχρις ότου γίνατε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μόλις γίνατε αντιπρόεδρος έκανε περιουσία στην Ουκρανία, την Κίνα, τη Μόσχα και σε διάφορα άλλα μέρη».

Ο Τζο Μπάιντεν, που σε όλο το debate δεν ήταν ιδιαίτερα μαχητικός, κατάφερε να συγκρατήσει το σοκ και απάντησε με ειλικρίνεια. «Ο γιος μου, ο γιος μου, ο γιος μου, όπως πολλοί άνθρωποι, αντιμετώπισε προβλήματα με ναρκωτικά, αλλά το αντιμετώπισε, το ρύθμισε, είμαι υπερήφανος για το γιο μου». Μια άλλη χαρακτηριστική στιγμή του debate ήταν όταν ο δημοσιογράφος του δικτύου Fox, Κρις Γουάλας, που παρά την εμπειρία του έχανε πολλές φορές τον έλεγχο, ρώτησε τον Τραμπ εάν ήταν διατεθειμένος να καταδικάσει την υπεροχή των λευκών έναντι των μαύρων μετά τα πολλά ρατσιστικά κρούσματα βίας, με τον αμερικανό πρόεδρο να προσπαθεί να ξεφύγει. Την ίδια τακτική ακολούθησε και στην ερώτηση, εάν θα αναγνωρίσει, όποιο κι αν είναι, το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μπάιντεν: Πηγαίνετε να ψηφίσετε


Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, που σε κάποιες στιγμές φαινόταν να καταβάλει προσπάθειες για να συγκεντρωθεί, κατηγόρησε τον αντίπαλό του για ανευθυνότητα απέναντι στην πανδημία με πάνω από 205.000 νεκρούς. «Είστε ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Βουλώστε το», είπε σε κάποια άλλη στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ. 

Στην ερώτηση για τα φορολογικά του ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι έχει πληρώσει εκατομμύρια σε φόρους χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Τα 90 λεπτά του ντιμπέιτ κύλησαν με τον έναν αντίπαλο να μιλά πάνω στον άλλο.

Τελικά με τα μάτια στραμμένα στη κάμερα ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να πάνε να ψηφίσουν. «Πηγαίνετε να ψηφίσετε, η ψήφο σας θα καθορίσει την έκβαση των εκλογών. Ψηφίστε, ψηφίστε, ψηφίστε. Εάν μπορείτε να ψηφίσετε νωρίτερα στην πολιτείασας, ψηφίστε νωρίτερα. Εάν μπορείτε με τη φυσική σας παρουσία, κάντε το. Κάθε τρόπος είναι ο καλύτερος τρόπος, επειδή ο Τραμπ δεν μπορεί να σας εμποδίσει να καθορίσετε την έκβαση των εκλογών».
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου