Θετική η Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνή διάσκεψη για τη Ανατ. Μεσόγειο - Συνέντευξη του κύπριου ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη

Κυπριακή Δημοκρατία, Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, Ε.Ε., Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης,
Νίκος Χριστοδουλίδης: "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία οριοθέτηση των θαλάσσιων μας συνόρων..."


H Ε.Ε. οφείλει και έχει υποχρέωση και συμφέρον να επιδιώξει ενεργότερη εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, πέραν του ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και καλά μεθοδευμένης διαδικασίας αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών Μελών της ΕΕ, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θέτουν εν αμφιβόλω στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ένωσης αναφορικά με την προοπτική εξασφάλισης εναλλακτικών ενεργειακών διαδρόμων, τονίζει ο κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, η ΚΔ αντικρίζει θετικά την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο, προς επίλυση των εντεινόμενων προβλημάτων. Στην προοπτική αυτή, όπως σημειώνει, η ΚΔ εκφράζει πλήρη ετοιμότητα να συζητήσει με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους. 

Όσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα τόσο για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όσο και για το θέμα της Αμμοχώστου, σε μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη συγκυρία, προσθέτοντας πως το μήνυμα που ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα μεταφέρει στην Άγκυρα συντίθεται σ’ ένα τρίπτυχο: την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές, τον επιδιωκόμενο στόχο, που δεν μπορεί να ξεφεύγει του πλαισίου λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Η.Ε., και την καταδίκη οιασδήποτε κίνησης εκτός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

* ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Κύπρο;

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Θεωρώ ότι οι συζητήσεις με τον κ. Λαβρόφ, που επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο των εορτασμών συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας, ήσαν ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Σε διμερές επίπεδο, ανάμεσα σε άλλα, η υπογραφή των δύο συμφωνιών αποτελεί απτή απόδειξη της επιθυμίας μας για ενίσχυση της συνεργασίας μας, στη βάση πάντα μιας θετικής προσέγγισης, ενώ η συζήτηση για το Κυπριακό αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, τόσο για το πλαίσιο λύσης του κυπριακού, όσο και για το θέμα της Αμμοχώστου, στέλλουν ξεκάθαρα μηνύματα σε μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη συγκυρία.

* ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια μηνύματα ζητήσατε από τον Ρώσο ΥΠΕΞ να μεταφέρει στην Άγκυρα;

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Είναι γενικά αποδεκτό και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια ιδιαίτερα στενή σχέση και, χωρίς υπερβολή, οι επαφές των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σε αυτό το πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιήθηκε η ευκαιρία της παρουσίας του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο, όπως κάνουμε κάθε φορά με συνομιλητές μας που μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα προς την Άγκυρα, έτσι ώστε να μεταφερθούν συγκεκριμένες θέσεις και προσεγγίσεις της Λευκωσίας προς τον Πρόεδρο Ερντογάν. Αντιλαμβάνεστε ότι τα μηνύματα κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με το Κυπριακό και, πιο συγκεκριμένα, με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές, τον επιδιωκόμενο στόχο που δεν μπορεί να ξεφεύγει του πλαισίου λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Η.Ε., καθώς επίσης για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που οποιαδήποτε κίνηση εκτός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ είναι καταδικαστέα.

 

Εγγυητής της λύσης το Σ.Α.


* ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε το υφιστάμενο σύστημα ως αναχρονιστικό, τονίζοντας ότι εγγυητής, εφεξής, μιας ενδεχόμενης λύσης στο Κυπριακό, πρέπει να είναι το ΣΑ των ΗΕ. Θεωρείτε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο θέμα αυτό;

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Είναι γνωστή η θέση μας, η οποία θεωρώ πως για πρώτη ίσως φορά γίνεται αποδεχτή σε διεθνές επίπεδο, ότι είναι εκτός του πλαισίου της διεθνούς πραγματικότητας εν έτει 2020 η Τουρκία να διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης, στην μετά τη λύση του Κυπριακού περίοδο, σε ένα ΚΜ της ΕΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ δύναται να διασφαλίσει την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, ανταποκρινόμενο με αυτόν τον τρόπο στις όποιες σχετικές με το θέμα ανησυχίες.

 

 Η πρωτοβουλία Γκουτέρες

 
* ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την πρόθεση να συγκαλέσει νέα Πενταμερή για το Κυπριακό, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην τ/κ κοινότητα. Ποιες προσδοκίες έχετε ή και ποιες προοπτικές διαβλέπετε, ενδεχομένως, όσον αφορά μια τέτοια εξέλιξη;

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Πρώτα και πάνω απ’ όλα να χαιρετίσω το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ έχει εκφράσει την πρόθεσή του για κάτι τέτοιο, εξέλιξη την οποία θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντική και προς την ορθή κατεύθυνση. Φυσικά, θα ήταν σαφώς προτιμότερο κάτι τέτοιο να γινόταν νωρίτερα, αλλά, δυστυχώς, τόσο η τουρκική θέση που εκφράζεται εδώ και καιρό για μη επανενεργοποίηση του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό πριν από την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο, παρά τη δική μας ετοιμότητα. Να αναφέρω, μάλιστα, ότι η Τουρκία διαφωνούσε ακόμη και με τη συνάντηση του ΓΓ με τους δύο ηγέτες, που έγινε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019, και είχε θέσει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις σε σχέση με το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ζητούμενο είναι η επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ευχή και προσδοκία μας είναι, με την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ, να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει το συντομότερο στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017. Από δικής μας πλευράς αυτή είναι η ξεκάθαρη προσδοκία μας και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, και μπορώ να πω ότι αυτή είναι και η θέση της διεθνούς κοινότητας.

Ταυτόχρονα, όπως και ο ΓΓ έχει κατ’ επανάληψιν επισημάνει, για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες με πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον που θα ενισχύει την όλη προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια, για παράδειγμα, άτυπου χαρακτήρα συνάντηση με σύνθεση όπως στο Κραν Μοντανά που στόχο θα έχει να ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, θα πρέπει να υπάρχει και μια δέσμευση για τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος χωρίς παραβιάσεις, προκλήσεις και απειλές που βιώνουμε σήμερα, που θα επιτρέπουν στις συνομιλίες να έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης. Και ακριβώς μέσα από αυτήν την προσέγγιση, αν θέλουμε να επαναρχίσουν συνομιλίες, πάντα από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, και να έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης, θα πρέπει αναμφίβολα να επικρατεί και το κατάλληλο κλίμα που θα ενισχύει και τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις αλλά και τον επιδιωκόμενο στόχο. Όπως προανέφερα, αυτό ζητά και ο ΓΓ των ΗΕ.


Άνευ προηγουμένου κλιμάκωση

 

* ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαπιστώνουμε, σε όλο το εύρος των ζητημάτων της εκδιπλούμενης αναθεωρητικής τουρκικής στρατηγικής, την αδυναμία ή και την απροθυμία άσκησης ουσιαστικών πιέσεων επί της Άγκυρας, για αποκλιμάκωση και εξεύρεση λύσεων εντός του διεθνούς δικαίου. Πώς μπορεί κάποιος να αναμένει ότι η Τουρκία θα επιδείξει σύννομη και «διαλλακτική» συμπεριφορά, τερματίζοντας τις συνεχείς παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και επανερχόμενη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων «από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», όπως ζητά η πλευρά μας και ο ΓΓ των ΗΕ, και επί τη βάσει του υφιστάμενου πλαισίου λύσης, ώστε να επιχειρηθεί ένα βήμα υπέρβασης του αδιεξόδου;

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το ερώτημά σας και είναι εύλογες οι ανησυχίες σας. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η περιοχή βιώνει μιαν άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Συμπεριφορά που δεν λαμβάνει τίποτα υπόψη, είτε αυτό αφορά θέματα εσωτερικής είτε εξωτερικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα στρατηγικής σημασίας, με σημαντική γεωγραφική θέση και στενούς οικονομικούς δεσμούς με πολλούς, μεταξύ των οποίων και κράτη της ΕΕ. Η ίδια αξιοποιεί τη θέση και την ισχύ της και βλέπουμε πώς εργαλειοποιεί, για παράδειγμα, ακόμη και τον ανθρώπινο πόνο με τους μετανάστες. Αυτό είναι, καλώς ή κακώς, η εξωτερική πολιτική. Μια σκακιέρα με πολλούς παίκτες, εξελίξεις που επηρεάζουν και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Θέλει πολλή προσπάθεια και επιμονή και αξιοποίηση όλων των μέσων ανά πάσα στιγμή. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση εργαζόμαστε και είναι σημαντικό ότι η διεθνής κοινότητα ασπάζεται, σε σχέση με το Κυπριακό, δύο βασικά θέματα στην παρούσα συγκυρία: επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και συνομιλίες σε ένα κατάλληλο περιβάλλον.


Η στάση της ΕΕ


* ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες των εταίρων και ειδικότερα από τον ΥΕ κ. Μπορέλ; Και ποια είναι η εκτίμησή σας, όσον αφορά την τελική έκβαση του θέματος των κυρώσεων επί της Τουρκίας;

 - Νίκος Χριστοδουλίδης: Να ξεκινήσω λέγοντας ότι σε δύο περιπτώσεις οι εταίροι μας στην ΕΕ ανταποκρίθηκαν θετικά, στην πρώτη φάση με πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μέτρα και στη συνέχεια με στοχευμένα μέτρα, δηλαδή κυρώσεις κατά φυσικών ή/και νομικών προσώπων που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Και θέλω, επίσης, να αναφέρω ότι ούτε εύκολη, ούτε δεδομένη ήταν η στάση των εταίρων μας. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη ποια χώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το γεγονός ότι η όποια απόφαση της ΕΕ χρειαζόταν ομοφωνία, αλλά και τη σημασία της Άγκυρας για την ΕΕ και ειδικότερα για κάποια ΚΜ, η απόφαση είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αναμφίβολα, τα πράγματα θα ήσαν πιο δύσκολα, αν η Κύπρος δεν ήταν ΚΜ της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν δικαιολογούνται ούτε πανηγυρισμοί και μεγαλόστομες διακηρύξεις, ούτε μηδενισμοί και υποτίμηση των αποφάσεων που λήφθηκαν. Αν θέλετε, το πιο σημαντικό από τις αποφάσεις είναι ότι η ΕΕ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειές της είναι καταδικαστέες, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. Και οι κατά καιρούς αντιδράσεις της Άγκυρας στις αποφάσεις της ΕΕ είναι ένδειξη, αν θέλετε, και του γεγονότος, παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, ότι οι αποφάσεις της ΕΕ ενοχλούν. Και μπορώ να σας πω ότι η Τουρκία επιχείρησε, όπως πράττει και τώρα, σε διάφορα επίπεδα να αποτρέψει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Να σας αναφέρω, για παράδειγμα, ότι αρκετοί ομόλογοί μου μού ανέφεραν ότι τόσο οι ίδιοι, όσο και οι Αρχηγοί των Κυβερνήσεών τους έγιναν αποδέκτες έντονων παραστάσεων από πλευράς Τουρκίας για να μπλοκάρουν την υιοθέτηση μέτρων. Όπως ανέφερα, χρειάζεται ομοφωνία για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων και, άρα, ένα μόνο ΚΜ μπορούσε να μπλοκάρει την απόφαση.

Ταυτόχρονα, όμως, αντιλαμβάνομαι απόλυτα το ερώτημά σας και την κριτική σας προσέγγιση προς την ΕΕ, για την οποία και δημόσια έχω ασκήσει κριτική. Η ΕΕ οφείλει και έχει υποχρέωση και συμφέρον να επιδιώξει ενεργότερη εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέραν του ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και καλά μεθοδευμένης διαδικασίας αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών Μελών της ΕΕ, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θέτουν εν αμφιβόλω στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ένωσης αναφορικά με την προοπτική εξασφάλισης εναλλακτικών ενεργειακών διαδρόμων. Αναμφίβολα, η ΕΕ θα μπορούσε να ήταν πιο ενεργά παρούσα και γενικότερα στην περιοχή θα έπρεπε να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Ανατολική Μεσόγειος γειτνιάζει με την ΕΕ και οι Βρυξέλλες οφείλουν να έχουν βασικό ρόλο, αφού οι επιπτώσεις από τα όποια κακώς έχοντα στην περιοχή επιβαρύνουν και την Ευρώπη, είτε αφορά στη Λιβύη, στη Συρία, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι και το ξεκάθαρο μήνυμα που μεταφέρουμε συνεχώς στις Βρυξέλλες και τα ΚΜ. Την ίδια στιγμή, και πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η ΕΕ αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες και προβλήματα, ενώ για πολλά ΚΜ οι εθνικοί σχεδιασμοί και βλέψεις είναι υπεράνω οτιδήποτε άλλου. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που και δημόσια αναφέρθηκα ότι κρίνεται και η αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ και ότι η ΕΕ και τα ΚΜ της δεν μπορούν να προσεγγίζουν διαφορετικά καταστάσεις ή να επιδεικνύουν επιλεκτικά ευαισθησίες, όταν παραβιάζονται βασικές της αρχές και αξίες, ειδικά έναντι ΚΜ της. Όσον αφορά τις κυρώσεις, αυτό που θα ήθελα να αναφέρω, που αγγίζει και πάλι, ανάμεσα σε άλλα, την αξιοπιστία της ΕΕ, είναι το ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε ως ΕΕ πρέπει να εφαρμόζονται.

 

Η πρόταση Μισέλ περί διάσκεψης για τη Μεσόγειο

 

* ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σύντομα θα επισκεφθεί την περιοχή μας, αναφέρθηκε σε πρόταση για σύγκληση διεθνούς διασκέψεως για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της ΚΔ είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη πρόταση και, εάν ναι, πώς την αντικρίζει;

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Όντως, ο πρόεδρος του ΕΣ αναφέρθηκε σε μια τέτοια προοπτική, αν και αναμένεται να παρουσιάσει και να αναπτύξει σε περισσότερη λεπτομέρεια την εν λόγω προσέγγισή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο στις 16 Σεπτεμβρίου. Πέραν του ότι εξυπακούεται ότι σε μια τέτοια συνάντηση θα συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, είμαστε έτοιμοι, όπως εξάλλου κατ’ επανάληψιν το έχουμε πολύ συγκεκριμένα εκφράσει, να συζητήσουμε στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης την οριοθέτηση των θαλάσσιων μας συνόρων με την Τουρκία στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σχετικής σύμβασης του δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι και κοινή θέση της ΕΕ που δεσμεύει όλους μας. Εξάλλου, να θυμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος της περιοχής που έχει οριοθετήσει τα θαλάσσιά του σύνορα με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

 

«Όχι» στην πακετοποίηση των ζητημάτων


* ΕΡΩΤΗΣΗ: Το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται ολοένα και πιο εύγλωττα ότι μια από τις επιδιώξεις των Τούρκων είναι η πακετοποίηση όλων των προβλημάτων – Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Ενέργεια, Ευρωτουρκικές Σχέσεις -, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, μέσα από μια φόρμουλα «αποαναγνώρισης» της ΚΔ. Πώς αντιδρούν Κύπρος και Ελλάδα σ’ αυτήν τη μεθόδευση;

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Αποτελεί γεγονός ότι η Τουρκία επιχείρησε σε ένα διάλογο με την Ελλάδα να συμμετάσχει και ο κ. Οζερσάι, όπως και εγώ, έτσι ώστε να συζητήσουμε το θέμα των προβλημάτων που προκύπτουν από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οφείλω να αναφέρω ότι, πέραν του απαράδεκτου της τουρκικής πρότασης, η πρόταση του κ. Τσαβούσογλου για συμμετοχή του κ. Οζερσάι, απέδειξε προς όλους, ακόμα και σ’ εκείνους που δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες και ενδεχομένως να έβλεπαν θετικά μια τέτοια εξέλιξη, την κακοπιστία της τουρκικής πλευράς και ότι εκείνο που πραγματικά την ενδιαφέρει δεν είναι ο διάλογος και η επίλυση των διαφορών.

 

Έμπρακτη η στήριξη της Γαλλίας


* ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύπρος και Ελλάδα προχώρησαν σε μια αναβαθμισμένη σχέση αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας, καθ’ όσον εμφανίζουν, στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, ταύτιση συμφερόντων όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Αν. Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Μάλιστα, στην ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συμπερίληψη και ρήτρας για εκατέρωθεν στρατιωτική συνδρομή, εάν μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση. Η ΚΔ δεν σκέφτεται να πράξει κάτι ανάλογο με τους Γάλλους;

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Γαλλία αποτελεί μια πολύ σημαντική χώρα στην ΕΕ με το δικό της ειδικό βάρος στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι γνωστές οι συμφωνίες στις οποίες έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία σε διάφορους τομείς. Αναμφίβολα, η ουσιαστική στήριξη της Γαλλίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η από πλευράς της έμπρακτη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός με τη δική του πολιτική σημασία και βαρύτητα. Δεν είναι άσχετες οι συχνές δημόσιες επιθέσεις του κ. Ερντογάν προς τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν. Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχει και μια άλλη διάσταση για τη Γαλλία, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στάση της. Πέρα από τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία μας σε μια πλειάδα θεμάτων, διαχρονικά είναι από τις χώρες εκείνες που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, αφού, ορθώς θεωρούμε εμείς, την προσεγγίζει ως περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας τόσο για τα συμφέροντά της, όσο και για τα συμφέροντα της ΕΕ.

Στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημά σας για το θέμα της αμυντικής συνεργασίας, να σας παραπέμψω στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι, όπου λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Να σας θυμίσω επίσης την εν ισχύι συμφωνία που επικυρώθηκε πρόσφατα και ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

- Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα στρατιωτικής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής και τεχνικής ανάπτυξης.
- Θέματα Εξοπλισμών και Αμυντικής τεχνολογίας.
- Εκπαίδευση προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές σχολές.
- Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς δικαίου, προστασίας της υγείας του προσωπικού και προστασίας του περιβάλλοντος κατά την πραγματοποίηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
- Οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο ανθρωπιστικών, πολιτιστικών, παιδαγωγικών, στρατιωτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και ασκήσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
- Ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και γνώσεων καθώς και πραγματοποίηση ασκήσεων και συμμετοχή σε επιχειρήσεις στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης.
- Εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας στη θάλασσα, της έγκαιρης προειδοποίησης, της εκκένωσης πολιτών και της διαχείρισης κρίσεων.
- Συνεργασία στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ και ιδιαίτερα σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, εξοπλισμών και μεταφοράς δυνάμεων σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων ΕΕ.
- Παροχή επιχειρησιακών διευκολύνσεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε ένοπλες δυνάμεις.
- Στρατιωτική Ιατρική και προστασία υγείας.

* ΕΡΩΤΗΣΗ:  Όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες και δημοσιεύματα, η Γαλλία ζήτησε από την ΚΔ μόνιμη στάθμευση γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στη Βάση «Α. Παπανδρέου», στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας. Πώς αντιμετωπίζει η ΚΔ το γαλλικό αίτημα; ​

- Νίκος Χριστοδουλίδης: Όταν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το εν λόγω θέμα, θα τοποθετηθούμε δημόσια. 

________________________

* Συνέντευξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον δημοσιογράφο Μιχάλη Παπαδόπουλου στην κυπριακή εφημερίδα "η σημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου