Ελλάδα προς ΝΑΤΟ: Άμεση απόσυρση του Oruc Reis

Ολοκληρώθηκε, χθες, περίπου στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), η Συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, η οποία είχε ξεκινήσει περίπου στις 11 το πρωί. Πηγές του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι έγινε μια καλή συζήτηση, χωρίς υψηλούς τόνους όπου ακούστηκαν όλες οι θέσεις.


Πέντε ώρες διήρκεσε η χθεσινή Συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ η οποία διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Ο Έλληνας πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει διεξοδικά τα επιχειρήματα της Αθήνας γύρω από την τουρκική παραβατικότητα στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα ασφαλείας (Ρωσία, Λιβύη κλπ) περιγράφοντας την κατάσταση ως έχει.

Η λογική της τοποθέτησής του ήταν ότι όταν υπάρχει τέτοια ένταση μεταξύ δύο Συμμάχων του ΝΑΤΟ, αυτό επηρεάζει την ασφάλεια για όλη τη Συμμαχία, γιατί αν υπάρχει ένταση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές απειλές. Και φυσικά επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας για την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η ελληνική πλευρά τόνισε επιπλέον την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ORUÇ REIS, από περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς τις προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει την Πεμπτη, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Η τουρκική πλευρά κινήθηκε στο γνώριμο μοτίβο που αναφέρουν όλοι οι αξιωματούχοι της δημοσίως: διάλογος άνευ προϋποθέσεων κι ότι είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν προσέρχεται.
euronews

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη