Αλέξης Τσίπρας: «Ώρα να ασκήσουμε το δικαίωμα των 12 ναυτικών μιλίων» - Τι ανακοίνωσαν άλλα κόμματα

Τουρκία, ελληνοτουρκικά, Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος, Γιάννης Βαρουφάκης,
Αλέξης Τσίπρας: «Το κρίσιμο τούτη την ώρα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, είναι να ασκήσουμε το δικαίωμα των 12 ναυτικών μιλίων, ξεκινώντας από την Κρήτη και ανάλογα με τις εξελίξεις να προχωρήσουμε και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου»


«Το κρίσιμο τούτη την ώρα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, είναι να ασκήσουμε το δικαίωμα των 12 ναυτικών μιλίων, ξεκινώντας από την Κρήτη και ανάλογα με τις εξελίξεις να προχωρήσουμε και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη για τα ελληνοτουρκικά αλλά και εφ' όλης της ύλης. «Αν στείλει το ερευνητικό 6,5 μίλια από τη Σητεία, θα πούμε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ΕΕ θα πρέπει να έχει ένα μηχανισμό κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει και τη θετική ατζέντα πάνω στο τραπέζι. Όταν υπάρχει μια τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος, δεν έχεις άλλο δρόμο για να υπερασπιστείς αυτό το δικαίωμα παρά μόνο αν το ασκήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία.

«Ο κ. Γεραπετρίτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις δηλώσεις του. Διότι όταν δηλώνει ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια, τότε στην πραγματικότητα στέλνει μήνυμα ανοχής στην άλλη πλευρά», ανέφερε.

Σχετικά με την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ανάσα δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Μια απόφαση που θα πρέπει όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τάξου να αισθάνονται περήφανες και δικαιωμένες.»

Ωστόσο, επεσήμανε ότι το τελευταίο δεκαήμερο, υπήρξε μία προσπάθεια «δηλητηρίασης της πολιτικής ζωής και της κοινής γνώμης με έναν υφέρποντα ποινικό λαϊκισμό που βασίστηκε σε μία ανυπόστατή κριτική περί παιγνίων με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα».

Φ. Γεννηματά: ‘Έρευνες μέσα στα 12 ναυτικά μίλια δημιουργούν τετελεσμένα

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε έρευνες μέσα στα 12 ναυτικά μίλια, διότι δημιουργούνται τετελεσμένα, είπε η Φώφη Γεννηματά που αναμένει, όπως είπε, η Σύνοδος να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Έως τώρα όμως, είπε, έχει δείξει ανοχή και αμηχανία, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι αντί συμβουλίου αρχηγών επέλεξε τη μυστική διπλωματία.

KKE: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει τονίσει από το βήμα της Βουλής τη θέση ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν αποτελούν ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα» της Ελλάδας.

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε: «Aν-όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες- η κόκκινη γραμμή της εθνικής μας κυριαρχίας είναι μόνο τα έξι ναυτικά μίλια, γιατί κινητοποιήθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις, στείλαμε επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ και μιλήσαμε για κυρώσεις όταν το Oruc Reis κι ο τουρκικός στόλος επιχειρούσαν σε αρκετά μεγαλύτερη απόσταση;»

ΜέΡΑ25: Εάν ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί», ας προκηρύξει εκλογές, τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης με κριτική και προς τον ΣΥΡΙΖΑ:: «Είναι υποκριτικό το αίτημά του για επέκταση στα 12 μίλια», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with by antikry.gr