Μυστική συνάντηση Μπενιαμίν Νατανιάχου με τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Μπενιαμίν Νατανιάχου. Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

 

Η συνάντηση της Κυριακής μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Μπενιαμίν Νατανιάχου είναι η πρώτη γνωστή συνάντηση μεταξύ των δύο αξιωματούχων και επιβεβαιώθηκε από ισραηλινό υπουργό, σύμφωνα με το CNN World.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νατανιάχου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την Κυριακή στη σαουδαραβική πόλη Νεόμ, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, επιβεβαίωσε ισραηλινός υπουργός.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο στρατού του Ισραήλ, ο υπουργός Παιδείας, Γιοάβ Γκάλαντ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Πρωθυπουργού, χαρακτήρισε τη συνάντηση "απίστευτο επίτευγμα" και συνεχάρη τον Νατανιαχου..

"Ας πούμε ότι η ίδια η ύπαρξη της συνάντησης, το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε δημοσίως, ακόμη και αν είναι ημιεπίσημη αυτή τη στιγμή, είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας από οποιαδήποτε πτυχή και θέμα"  είπε το μέλος του κόμματος Λικούντ του Netanyahu, όταν ρωτήθηκε για στη συνέντευξη της Κυριακής. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, βρέθηκε επίσης στην πόλη Νεόμ στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή

Ωστόσο, ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αρνήθηκε αναφορές ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ MBS και Ισραηλινών αξιωματούχων σε tweet αργότερα την Κυριακή.

Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν σχολιάσει επίσημα τη συνάντηση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Μπαράκ Ραβίντ της Walla! Ο Νατανιάχου ενώθηκε με τον επικεφαλής της Μοσάντ. Γιόσι Κόεν, ο οποίος έχει ηγηθεί των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των σουνιτικών κρατών του Κόλπου.

Ένα ιδιωτικό επιχειρηματικό τζετ που χρησιμοποιείται συχνά από Ισραηλινούς αξιωματούχους εντοπίστηκε πετώντας από το Ισραήλ προς τη Σαουδική Αραβία και την πόλη Neom την Κυριακή, σύμφωνα με την παρακολούθηση πτήσεων ιστοσελίδες ADS-B Exchange, FlightAware. Η πτήση επέστρεψε στο Ισραήλ λίγες ώρες αργότερα.

Η συνάντηση είναι η πρώτη του είδους της μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Σαουδάραβα πρίγκιπα του στέμματος, και έρχεται λίγους μήνες μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Το Μπαχρέιν σχεδόν σίγουρα είχε σιωπηρή σαουδαραβική έγκριση για την κίνηση, δεδομένης της εξάρτησης και της εγγύτητας του μικροσκοπικού βασιλείου με τη Σαουδική Αραβία, ανέφεραν αναλυτές.

Λίγο πριν την αναχώρηση της πτήσης από το Ισραήλ, ο Νατανιάχου προαναγγέλλει τη συνεχιζόμενη αλλαγή στις σχέσεις με περισσότερα κράτη του Κόλπου.

Μιλώντας σε μια τελετή μνήμης για τον πρώτο ηγέτη του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν, ο Νατανιάχου δήλωσε: "Μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, πρόσφατα, μέσα σε έξι εβδομάδες, φέραμε τρεις νέες ειρηνευτικές συμφωνίες και συμφωνίες εξομάλυνσης: με τα ΗΑΕ, με το Μπαχρέιν και με το Σουδάν. Εάν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο ενίσχυσης της δύναμης του Ισραήλ και ενίσχυσης των δεσμών με τον μετριοπαθή Αραβικό κόσμο που ωθούν προς τη σταθερότητα και την πρόοδο -- θα δούμε περισσότερα Αραβικά κράτη που διευρύνουν τον κύκλο της ειρήνης".
πηγή. CNN World

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου