Η G20 υπόσχεται δίκαιη διανομή του εμβολίου και διατήρηση ανοιχτών αγορών

G20, covid-19, υγεία, εμβόλια, οικονομία, αγορές,
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η κρίση του κορονοϊού είναι "ένα τεστ για την G20", τονίζοντας ότι "δεν θα υπάρξει καμιά αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία που δεν θα είναι παγκόσμια απάντηση".

Οι ηγέτες των πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής, G20, που διοργάνωσε η Σαουδική Αραβία

Η ομάδα G20 υποσχέθηκε σήμερα να καταβάλει "κάθε δυνατή προσπάθεια" για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο και να υποστηρίξει τις φτωχές χώρες των οποίων οι οικονομίες έχουν καταστραφεί από την κρίση, στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που οργάνωσε το Ριάντ.

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, η Ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υιοθέτησε έναν συναινετικό τόνο για τις προκλήσεις που έρχονται σε μια τελική δήλωση που δεν αναφέρει λεπτομέρειες για πολλά από τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής.

"Έχουμε κινητοποιήσει πόρους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας για την υποστήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής τεστ, ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων κατά της Covid-19", επιβεβαίωσαν οι ηγέτες της G20 στο τελικό κείμενο.

"Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβασή τους σε όλους", πρόσθεσαν.

Καθώς τα πλουσιότερα κράτη καταρτίζουν τα προγράμματα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους -- οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την έναρξη του εμβολιασμού ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου -- οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν εμπόδια που μπορεί να στερήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους από την πρώτη προστασία κατά του ιού.

Οι εκκλήσεις αυξάνονται συνεπώς ώστε η G20 να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων στα τεστ, στις θεραπείες και στα εμβόλια.

Όπως και άλλοι ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η κρίση του κορονοϊού είναι "ένα τεστ για την G20", τονίζοντας ότι "δεν θα υπάρξει καμιά αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία που δεν θα είναι παγκόσμια απάντηση".

Ωστόσο, το τελικό κείμενο δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του κολοσσιαίου κόστους που προϋποθέτει η διανομή των εμβολίων σε μεγάλη κλίμακα.

Είναι καθοριστικό ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα λόγω της Covid-19, τονίζει η G20

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δήλωσαν σήμερα ότι ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικό όσο είναι τώρα λόγω της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της G20, καθώς η Ομάδα των 20 δεσμεύτηκε να διατηρήσει τις αγορές ανοιχτές και να επιτύχει ένα δίκαιο και σταθερό εμπόριο και επενδυτικό περιβάλλον.

Η G20 κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να διερευνά πρόσθετα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μέλη του καθώς εξελίσσεται η κρίση.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου