Lockdown / Την κατάχρηση εξουσίας στην Ελλάδα φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή μετά από σχετικό ψήφισμα

Κώστας Αρβανίτης, ΣΥΡΙΖΑ, Ευρωβουλή, δικαιώματα, κατάχρηση εξουσίας, συναθροίσεις, απαγορεύσεις,
Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ φέρνει στην ευρωβουλή το θέμα της απαγόρευσης συναθροίσεων στην Ελλάδα, μετά από σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19. Για το λόγο αυτό, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες της.

Ειδικότερα, χθες το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που αξιολογεί την κατάσταση σχετικά με τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες στα μέτρα που έχουν παρθεί σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ έναντι 138 κατά. 49 βουλευτές κατά την ψηφοφορία δήλωσαν παρών. Στο ψήφισμα το τονίζεται συγκεκριμένα ότι τα έκτακτα μέτρα δημιουργούν «τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας».

Οι ευρωβουλευτές καλούν επιπλέον τα κράτη της Ε.Ε.:

Να αποφύγουν τον υπερβολικό περιορισμό της ελευθερίας των συναθροίσεων ή της απαγόρευσης διαδηλώσεων, υιοθετώντας αμφιλεγόμενα μέτρα. Να τερματίσουν την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ή τουλάχιστον να εξηγήσουν τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας και να τις εξασφαλίσουν μέσω των κατάλληλων κοινοβουλευτικών και δικαστικών ελέγχων.

Να αποφύγουν να υιοθετήσουν μέτρα τα οποία έχουν ολοκληρωτικό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. δικαιώματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή όπως η ντε φάκτο απαγόρευση των αμβλώσεων σε κάποια κράτη-μέλη, ενώ η ανησυχία για τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπει ένα δημοκρατικό debate ή μία ασφαλή διαμαρτυρία.

Να διατηρήσει το δικαίωμα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, κάτι που σχετίζεται ειδικότερα με αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Να εξασφαλίσουν ότι η ισότητα στα δικαιώματα εκείνων που θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές και κατά την προεκλογική περίοδο και να σκεφτούν εναλλακτικές μορφές ψηφοφορίας.

Να εξασκήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων αυτοσυγκράτησης στον περιορισμό της ελευθέριας της κίνησης, ιδιαίτερα σε σχέση με το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή.

Να εγγυηθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση εξασφαλίζοντας ότι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Να βρουν λύσεις για να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων μέσω της τεχνολογίας και της δικαστικής συνεργασίας για να προστατέψουν τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Να εγγυηθούν την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου παρόλη την πανδημία και να εκκενώσουν αμέσως τους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, μεταφέροντας τους αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της Ε.Ε.


O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, προαναγγέλλει ότι θα φέρει στο Ε.Κ. το θέμα της απαγόρευσης συναθροίσεων στην Ελλάδα.


Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Κώστας Αρβανίτης, προαναγγέλλει ότι θα φέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα της απαγόρευσης συναθροίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας σε σχόλιο του.

«Ούτε δύο εικοσιτετράωρα δεν πέρασαν από τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ένα κορυφαίας πολιτικής σημασίας ψήφισμα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στις χώρες της ΕΕ και η Ελληνική Κυβέρνησης προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση, που εκτός των άλλων, αποτελεί ευθεία περιφρόνηση του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου σώματος της ΕΕ» επισημαίνει.

«Σε μία ιστορική απόφασή της, που η χώρα έχει δει παρόμοια μόνο σε περιόδους εκτροπής αποφάσισε την απαγόρευση κάθε δημόσιας συνάθροισης. Η πρωτοφανής για εκλεγμένη κυβέρνηση αυτή απόφαση δεν συνιστά μόνο ένα αρνητικό ορόσημο για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας, καθώς μέσω αυτής περιστέλλεται άρθρο του Συντάγματος με μια απλή απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ενέργεια απαράδεκτη, αλλά συνιστά και ευθεία περιφρόνηση του απέναντι στο θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ψήφισμα του οποίο αναφέρεται ρητά πως:

«Καλεί τα Κράτη-Μέλη να περιορίσουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι μόνο όπου αυτό είναι αυστηρά αναγκαίο και εύλογο δεδομένης της τοπικής επιδημιολογική κατάστασης και όπου είναι αναλογικό, και όχι να χρησιμοποιήσουν την απαγόρευση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για να υιοθετήσουν αμφιλεγόμενα μέτρα, ακόμη και ασύνδετα με τον COVID-19, τα οποία θα αξίωναν τον πρέποντα δημόσιο και δημοκρατικό διάλογο», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και συνεχίζει: «Η εργαλειοποίηση της φονικής πανδημίας για να χτιστεί από μια κυβέρνηση που με τις παραλείψεις της απειλεί να φτάσει τη χώρα σε συνθήκες υγειονομικής κατάρρευσης αφήγημα επίρριψης ευθυνών σε δήθεν απείθαρχους πολίτες αποτελεί τον ορισμό του αμφιλεγόμενου και μη αναλογικού μέτρου και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του ψηφίσματος».

Για να καταλήξει: «Ελπίζουμε οι εμπνευστές της ευθείας αυτής απειλής σε Κράτος Δικαίου και Θεμελιώδη Δικαιώματα να αναθεωρήσουν άμεσα την επικίνδυνη απόφασή τους. Ελπίζουμε οι εμπνευστές της ευθείας αυτής απειλής σε Κράτος Δικαίου και Θεμελιώδη Δικαιώματα να αναθεωρήσουν άμεσα την επικίνδυνη απόφασή τους.

Σε κάθε περίπτωση, και ως πρώτη απάντηση, αύριο φέρνουμε το θέμα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς με σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο».
πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου