Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων με εισήγηση για αυστηρό lockdown 15 ημερών!

Κορονοϊκός, επιτροπή εμπειρογνώμων, lockdown,

Εκτάκτως σήμερα Τετάρτη αντί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ειδικοί θα εισηγηθούν αυστηρό lockdown για τις επόμενες 15 μέρες ώστε να περιοριστεί η αυξημένη διασπορά σε όλη τη χώρα.

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί το ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ειδικά στην Αττική, με ισχυρό αποτύπωμα στα νοσοκομεία. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο αγγίζει το 93%. Αύριο θα συνεδριάσει και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ενώ εξετάζονται νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό και το Σισμανόγλειο μετατρέπεται αποκλειστικά σε COVID νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσοκομείων Παμμακάριστος, Ελπίς και Αγία Βαρβάρα που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον φονικό ιό. To Nίμιτς και το Ερρίκος Ντυνάν θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των περιστατικών, που δεν αφορούν στον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σμαράγδα Αγορογιάννη, κατά τη αποψινή έκτακτη σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα για όλη τη χώρα διαπιστώθηκε αρκετά βαρύ ιικό φορτίo όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Επίσης, εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Σήμερα Τετάρτη 3/3 αντί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ειδικοί θα εισηγηθούν αυστηρό lockdown για τις επόμενες 15 μέρες ώστε να περιοριστεί η αυξημένη διασπορά σε όλη τη χώρα.


Αυξάνονται οι κλίνες ΜΕΘ

Σε κόκκινο συναγερμό για πρώτη φορά στον ένα χρόνο πανδημίας βρίσκεται η Αττική . Η ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ με τα υψηλά ημερήσια κρούσματα που σήμερα άγγιξαν τα 1.159 θέτουν σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εξασφάλιση κλινών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών COVID.

Στην Αττική η κάλυψη ΜΕΘ Covid έφθασε σήμερα το 93%. Σταθερά αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασε τους 422 κατά 16 περισσότεροι από χθες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.353 κρούσματα, 422 διασωληνωμένους και 23 θανάτους.

Στο σχέδιο για το ΕΣΥ προβλέπεται η μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid. Όσοι διασωληνωμένοι ασθενείς δεν έχουν κορονοϊό θα διακομίζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα οι ασθενείς του Σισμανόγλειου το οποίο μετατρέπεται σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο θα μεταφερθούν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 40 οι κλίνες Covid, στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ 120 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα παραχωρούνται για τη νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν κορονοϊό. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον REAL FM «Από την ημέρα του Lockdown στην Αττική έχουμε προσθέσει απλές κλίνες Covid, τότε είχαμε 1673, τώρα έχουμε 2.064 και ΜΕΘ τότε είχαμε 229 σήμερα έχουμε 312».


Επίσκεψη τ
ου Μητσοτάκη στο «Σωτηρία»

Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», η οποία έχει νοσηλεύσει από τα τέλη Οκτωβρίου 220 ασθενείς, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο προσωπικό και ζήτησε από όλους να κάνουν μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια.

«Πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και στην Πάτρα, η πίεση στις ΜΕΘ αρχίζει να γίνεται πλέον ασφυκτική.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. σημειώνοντας ότι: «Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν στη μη επαρκή στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, στις μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ανεπαρκείς κλίνες ΜΕΘ, στην εξόντωση του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού, στη μετατροπή σε σύστημα μιας νόσου».

Τα μέτρα που εξετάζονται για να περιοριστεί η διασπορά του ιού

Σήμερα Τετάρτη, μετά την πρωινή συνεδρίαση της επιτροπής, θα έχουμε την εισήγησή της προς την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ληφθούν τα νέα μέτρα, με τον υπουργό Υγείας το απόγευμα να παρουσιάζει και το σχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, από την κυβέρνηση λένε ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν εντελώς νέα μέτρα, οπότε αναμένεται να κινηθούμε πάνω σε όσα ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται. Να υπάρξει δηλαδή αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων, ίσως και χαλάρωση κάποιων άλλων.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι γνωστοί κωδικοί των sms. Και συγκεκριμένα:

1.Αυξημένοι έλεγχοι ή περιορισμοί στον κωδικό “4”, που ισχύει για την παροχή βοήθειας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η κινητικότητα δεν έχει μειωθεί αρκετά και στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης των ελέγχων, ιδίως μέσα στην ημέρα.

2. Και περιορισμός της χρήσης του κωδικού “6” που αφορά την άσκηση, όπου και εδώ έχει διαπιστωθεί κατάχρηση, ακόμα και μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ιδίως όποτε ο καιρός είναι καλός. Το μέτρο σχετίζεται ουσιαστικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις για τη σωματική άθληση, κάτι που είχε πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι, δεν είχε όμως υιοθετηθεί. Μελετάται πλέον να επιτρέπεται η άσκηση με τα πόδια, χωρίς δηλαδή τη χρήση αυτοκινήτου ή μέσου μεταφοράς για μετάβαση σε άλλες περιοχές.

3.Ένα τρίτο μέτρο αφορά την αύξηση των ελέγχων και των τεστ στους βιομηχανικούς χώρους και στους χώρους εργασίας γενικά, εκεί όπου δε μπορεί να ισχύσει σε μεγάλο βαθμό η τηλεργασία.

4.Ενώ επίσης εξετάζεται και η άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα που ισχύει τα Σαββατοκύριακα, πηγαίνοντας και αυτή στις 9 το βράδυ, όπως τις καθημερινές.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους μεγάλου συνωστισμού.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι , όλο αυττα μέτρα θα λαμβάνουν υπόψιν τη δεδομένη κόπωση των πολιτών από τις απαγορεύσειςό το διάστημα.

Στόχος είναι να μπει ένα φρένο σε όλο αυτό το “ακορντεόν”. Και φυσικά παραμένει ο στόχος της 16η Μαρτίου για ένα σταδιακό άνοιγμα. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.΄
με πληροφορίες από ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου