Ρ. Τ. Ερντογάν για Κυπριακό: «Οι νέες συνομιλίες θα γίνουν στη βάση δύο κρατών»

Κυπριακό, Τουρκία, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατεχόνενα,

 «Αν πρόκειται να γίνουν νέες συνομιλίες για την Κύπρο, αυτές δεν θα πρέπει πλέον να γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ των δύο κρατών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την τελετή εγκαινίων μίας σήραγγας για άρδευση-ύδρευση προς την κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμα μια φορά προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις αναφορικά με την Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική κοινότητα του νησιού υπόκειται στέρηση δικαιωμάτων και καταπίεση και τονίζοντας ότι μόνο με λύση δυο κρατών θα υπάρχει δικαιοσύνη

«Αν πρόκειται να γίνουν νέες συνομιλίες για την Κύπρο, αυτές δεν θα πρέπει πλέον να γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ των δύο κρατών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την τελετή εγκαινίων μίας σήραγγας για άρδευση-ύδρευση προς την κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την αναγνώριση του «ισότιμου καθεστώτος» και την «κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με το Anadolu.

Σχολιάζοντας την Άτυπη Πενταμερή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, είπε πως οι συνομιλίες δεν κατέληξαν πουθενά, λόγω της «αδιάλλακτης στάσης της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι αποσπασμένη από τα γεγονότα στο νησί».

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει παραδώσει, σε ετήσια βάση, 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στα Κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, είπε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την τουρκική Κύπρο στην ανάγκη άλλων», μέσω των έργων που αποσκοπούν στην εξάλειψη του κινδύνου έλλειψης νερού.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθούν τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Σαν Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο, στο πλαίσιο των ιστορικών μας ευθυνών. Ενεργούμε με μια καρδιά και ένα χέρι. Δεν υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες που θα σταθούν μπροστά μας. Έχουμε την άδεια του Αλλάχ. Η Τουρκία είναι η πατρίδα και ο εγγυητής της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα είμαστε μαζί της και με τον λαό της, όπως είμαστε μέχρι σήμερα. Θα τους υποστηρίζουμε για να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία», τόνισε. 

Σήραγγα μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι με υποθαλάσσιο αγωγό ετησίως θα μεταφέρουν 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου, και ανέφερε ότι ο στόχος τους είναι οι Τουρκοκύπριοι να έχουν ένα πιο ευημερούμενο μέλλον και η ενδυνάμωση της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ, 

Ο Ερντογάν. σύμφωνα με το TRT, πήρε μέρος και σε τελετή εγκαινίασης της σήραγγας μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα με ζωντανή σύνδεση, υπογραμμιζοντας ότι με υποθαλάσσιο αγωγό ετησίως θα μεταφέρουν 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό στα κατεχόμεενα και είπε:

«Έχει προστεθεί ένας νέος δεσμός στους ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ».

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι σήμερα εγκαινιάζουν τη σήραγγα μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην "TΔΒΚ" και με το έργο αυτό η "ΤΔΒK" θα αποκτήσει επιπλέον έσοδα ετησίως των 156 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών και θα εξασφαλιστεί απασχόληση των 10.000 ατόμων και είπε:

«Με τα έργα μας που θα εξαλείψουν την έλλειψη νερού, έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας για τους Τουρκοκυπρίους να μην έχουν ανάγκη σε κανέναν».

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στις συνομιλίες στην Κύπρο ανέφερε ότι:  «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δείξει ότι δεν θα ανεχτούν πλέον τις ενέργειες κατά της ηρεμίας στο Νησί. Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, αυτό πρέπει να διεξαχθεί μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων. Πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος συνεργασίας των δύο κρατών. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να επιβεβαιωθεί το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων και να αρχίσουν μετά οι διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου