Γιώργος Βάμβουκας: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη το δημόσιο χρέος επαυξήθηκε 30,7 δις και το ΑΕΠ πισωγύρισε στο 1996!!»

Γιώργος Βάμβουκας, δημόσιο χρέος, ΑΕΠ,

Τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ και της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν, ότι, την περίοδο 2007-πρώτο τρίμηνο 2021 η οικονομία του τόπου διέρχεται φάση παρατεταμένης ύφεσης σε συνθήκες φοβερής ανόδου του δημοσίου χρέους. Η θλιβερή κατάσταση της οικονομίας δολίως αποκρύπτεται από τα κυβερνητικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και τα ελεγχόμενα διαδικτυακά sites.

γράφει ο Γιώργος Βάμβουκας*

Ενώ η κυβέρνηση με την ντόπια νομενκλατούρα προπαγανδίζουν ότι την περίοδο 2021-2027 θα εισρεύσουν από τα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία 72 δις ευρώ και η ελληνική οικονομία θα πετύχει αναπτυξιακή απογείωση, έρχονται τα δικά τους στοιχεία να διαψεύσουν τις κάλπικες υποσχέσεις τους. Τα γεγονότα είναι συγκλονιστικά και σε άλλες εποχές θα είχαν στηθεί λαϊκά δικαστήρια εθνικής μειοδοσίας.

Το πρώτο συγκλονιστικό γεγονός καθρεφτίζεται στην αχαλίνωτη αύξηση του δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε τα ηνία της κυβερνητικής εξουσίας τον Ιούλιο 2019. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) μας πληροφορεί ότι τον Σεπτέμβριο 2019 το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ανερχόταν σε 353,8 δις ευρώ και αποτελούσε το 193,3% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Τα μηνιαία στοιχεία του ΓΛΚ αναφέρουν ότι τον Απρίλιο 2021 το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αναρριχήθηκε στα 384,5 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας έτσι το 235,2% του ΑΕΠ. Δηλαδή, σε χρονική περίοδο μόλις 20 μηνών, η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατάφερε να επαυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 30,7 δις ευρώ (384,5-353,8=30,7)!! Εμφανές είναι ότι η συντελούμενη δραματική άνοδος του δημοσίου χρέους σκοπίμως αποσιωπάται από τα ελεγχόμενα κυβερνητικά μέσα ραδιοτηλεοπτικής, έντυπης και διαδικτυακής ενημέρωσης.

Το δεύτερο συνταρακτικό γεγονός σχετίζεται με την παρατεταμένη ύφεση της εθνικής μας οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020/2021, το πραγματικό ΑΕΠ (ΑΕΠ σε σταθερές τιμές) μειώθηκε -2,3%. Η ύφεση της εγχώριας οικονομίας πιστοποιείται και από την αύξηση της ανεργίας. Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020/2021 ο απόλυτος αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων από 1.133.600  αυξήθηκε σε 1.150.200 άτομα, με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας από 24,6% να ανέλθει στο 25,1%. Η κρίση που μετά το 2007 πλήττει την εθνική μας οικονομία είναι πρωτοφανής και δεν έχει προηγούμενο στην νεώτερη οικονομική ιστορία της Ελλάδας. Το Μάρτιο του 2021 το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάτο σε 166,1 δις ευρώ, δηλαδή όσο ήταν περίπου το 1996. Δηλαδή, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη πισωγυρίσαμε 25 ολόκληρα χρόνια!!

Τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ και της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν, ότι, την περίοδο 2007-πρώτο τρίμηνο 2021 η οικονομία του τόπου διέρχεται φάση παρατεταμένης ύφεσης σε συνθήκες φοβερής ανόδου του δημοσίου χρέους. Η θλιβερή κατάσταση της οικονομίας δολίως αποκρύπτεται από τα κυβερνητικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και τα ελεγχόμενα διαδικτυακά sites. Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αδράνεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήτοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση, τα οποία για άγνωστους λόγους δεν σχολιάζουν την συντελούμενη δραματική άνοδο του δημοσίου χρέους και την οπισθοδρόμηση της εθνικής οικονομίας. Ηθικό χρέος και καθήκον μας είναι η άρτια και τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών.

 * Ο Γιώργος Βάμβουκας είναι Καθηγητής Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου