Ο Γιώργος Τράγκας αναλύει το παρασκήνιο της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη

Γιώργος Τράγκας, crashonline, συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη,

Ο κ. Μητσοτάκης παραδόθηκε όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο «δόκανο» του Ερντογάν και στις πιέσεις των Γερμανών για να «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας μας ένα «ήσυχο καλοκαίρι», το οποίο επέβαλε δήθεν στον Ερντογάν. 

γράφει ο Γιώργος Τράγκας*

Τα δύο κρίσιμα ραντεβού, του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ερντογάν και του κ. Ερντογάν με τον κ. Μητσοτάκη, έγιναν στα πλαίσια της Συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας. Από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον κ. Ερντογάν δεν μάθαμε τίποτα ιδιαίτερο. Δεν υπήρξαν συνεντεύξεις, εκτεταμένες δηλώσεις και ανακοινώσεις., Πολλά χαμόγελα, μόνο σφιξίματα χεριών, ατμόσφαιρα αλληλοσεβασμού μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και σταθερή θέση της Ουάσινγκτον όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τη πρωτότυπη συνέντευξη του πρωθυπουργού στα παιδάκια και τη δήλωσή του ότι «ήθελε να γίνει μηχανοδηγός τρένου ή πιλότος», κράτησε περίπου 50 λεπτά. Οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στ’ αυτιά μου από διπλωματικές πηγές είναι ότι συμφώνησαν, ένα – ένα τα θέματα των ελληνοτουρκικών να παραπέμπονται προς επίλυση και συζήτηση στις διερευνητικές επαφές και μετά να εισηγούνται λύση σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία που επικαλείται διμερείς διαφορές με την Ελλάδα θα θέτει προς συζήτηση και λύση τα θέματά της, ενώ η Ελλάδα δεν έχει σταυρώσει ποτέ λέξη για «διαφορές» πλην της αόριστης διαφωνίας για την Υφαλοκρηπίδα. Κατά συνέπεια τα πρώτα θέματα που θα θέσει η Τουρκία είναι: α) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων που δεν κατονομάζονται στις συνθήκες, β) θέμα αναθεώρησης των συνθηκών. Διαφορετικά, η Τουρκία τις καταγγέλλει μόνη της με βάση της Σύμβαση της Βιέννης περί Συνθηκών (άρθρο 60).

Ο κ. Μητσοτάκης παραδόθηκε όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο «δόκανο» του Ερντογάν και στις πιέσεις των Γερμανών για να «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας μας ένα «ήσυχο καλοκαίρι», το οποίο επέβαλε δήθεν στον Ερντογάν. Το σύνολο των Τουρκικών θέσεων για τα νησιά μας και γενικά τις διαφορές μας με την Άγκυρα αποτυπώνονται στη συνέντευξη – τελεσίγραφο του Τσαβούσογλου στο ΒΗΜΑ του κ. Μαρινάκη το Μάρτιο του 2021.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, λέγεται ότι ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να τον πείσει ότι ήταν πλημμελώς ενημερωμένος για τις τουρκικές θέσεις και τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα. Επίσης είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η απώλεια της αγοράς των F-35 τον οδήγησε στην αγορά των S-400. Επίσης αναφέρθηκε σε προηγούμενες θέσεις και καταγγελίες της Τουρκίας λέγοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα διότι πραγματοποιεί ασκήσεις εθνικές και πολυεθνικές πέριξ νησιών, που πρέπει να μην έχουν στρατιωτικές δυνάμεις βάσει των διεθνών συμφωνιών. Ο Ερντογάν όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει ότι ουδέποτε η Αθήνα (και κυρίως η Αθήνα του Μητσοτάκη) έχει αντικρούσει σοβαρά τα επιχειρήματα της Άγκυρας, Είναι αξιοσημείωτο τι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε μόνος του σε όλες τις επαφές στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη παρουσία του κ. Δένδια και αυτό ερμηνεύεται με ποικίλους τρόπους. Ακόμη και με την άρνηση του Υπουργού των Εξωτερικών να πάρει μέρος έστω και διά της παρουσίας του σε όσα τεκταίνονται αυτή την εποχή. Γεγονός είναι ότι μυρίζει έντονα μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας για ένα ήρεμο διάστημα (όσο μπορεί να είναι ήρεμο με την Τουρκία) για να πάει ο Κυριάκος σε πρόωρες εκλογές με εμβολιασμένο ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού.

Στο διάστημα αυτό, όπως συνέβη και με τις Πρέσπες με τη μεσολάβηση της Γερμανίας έχει επιτευχθεί να τίθεται πάνω στο διπλωματικό τραπέζι διαφορές των δύο χωρών, δηλαδή διαφορές που βάζει η Τουρκία που στο παρελθόν δεν υπήρχαν και φυσικά δεν είχαν έρθει ποτέ προς συζήτηση. Στο ίδιο διάστημα ο Μητσοτάκης θέλει να ρίξει κάποια χρήματα στην αγορά και στους φίλους του γιατί γνωρίζει ότι αν πάει με αυτό το κλίμα στις εκλογές, όλο αυτό το κακό οικονομικό κλίμα και όλη αυτή τη τρομοκρατία για τα εμβόλια, σίγουρα θα αντιμετωπίσει την οργή του λαού.
πηγή: crashonline

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου