Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Τζο Μπάιντεν - Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη

ΗΠΑ, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν. Βλαντιμίρ Πούτιν, Γενεύη,

Oλοκληρώθηκε τις 17.05, τοπική ώρα (18.05 ώρα Ελλάδας), μετά 3 ώρες και 21 λεπτά, η κρίσιμη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη, ανέφερε στέλεχος του Λευκού Οίκου.


Θα ακολουθήσουν δυο διαφορετικές συνεντεύξεις τύπου με πρώτη αυτή του Προέδρου Πούτιν. Η αρχική κατ’ ίδιαν συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν που έγινε παρουσία των ΥΠΕΞ των δυο χωρών Μπλίνκεν-Λαβρόφ κράτησε 93 λεπτά, ενώ η διευρυμένη διμερής διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Κατά την έναρξη της πολυαναμενόμενης συνάντησης και υπό το χαοτικό κλίμα που επικράτησε με τους αμερικανούς και ρώσους δημοσιογράφους να διαγκωνίζονται για μια ερώτηση, ο κ. Μπάιντεν έγνεψε καταφατικά σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν εμπιστεύεται τον Ρώσο ομόλογο του. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Πσάκι προέβη σε διευκρινιστική δήλωση τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος δεν είπε ότι «εμπιστεύεται τον Πούτιν» απλώς κούνησε γενικά το κεφάλι του στους δημοσιογράφους που τον βομβάρδιζαν με δεκάδες ερωτήσεις. Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του αγνόησε τις πολλαπλές ερωτήσεις που του τέθηκαν στην έναρξη της συνάντησης, οι οποίες αφορούσαν πρωτίστως τις σχέσεις του με τον φυλακισμένο Αλεξέι Ναβάλνι και «γιατί τον φοβάται τόσο;» και «τι θα κάνει αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ».

Θα ακολουθήσουν δυο ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου, καθώς η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι σε περίπτωση που δινόταν κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Πούτιν θα προσπαθούσε να επισκιάσει τον αμερικανό πρόεδρο και να επαναλάβει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του 2018 στο Ελσίνκι, όταν είχε απέναντι του τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά πίεσε αρκετά για την πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης κατά την διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων οργάνωσης της συνάντησης κορυφής.

Ο κ. Μπάιντεν στις δηλώσεις που έκανε κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησης ανέφερε ότι Αμερική και Ρωσία είναι δυο μεγάλες δυνάμεις, έκφραση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως εδώ στην Ουάσιγκτον, καθώς υποδηλώνει αναβάθμιση της Μόσχας συγκριτικά με την φρασεολογία που χρησιμοποιούσαν προηγούμενοι προέδροι όπως για παράδειγμα ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος χαρακτήριζε την Μόσχα περιφερειακή δύναμη.

Επί της ουσίας της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος δεν αναμένει ουσιαστικά αποτελέσματα και έχει φροντίσει να χαμηλώσει τις προσδοκίες. Το ζητούμενο, όπως επαναλαμβάνουν συνεργάτες του Προέδρου, είναι να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και οι δύο χώρες να δουν ποια είναι τα θέματα στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει κοινός κώδικας επικοινωνίας. Να δουν, δηλαδή, σε ποια θέματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεργαστούν για το καλό της παγκόσμιας σταθερότητας και προβλεψιμότητας, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει με σαφήνεια στον ομόλογο του ότι η Αμερική δεν θα διστάσει να απαντήσει αποφασιστικά και με πυγμή σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα και αυτά των συμμάχων.

Τα πυρηνικά, οι κυβερνοεπιθέσεις, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, η εμπλοκή σε αμερικανικές εκλογικές διαδικασίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τύχη του φυλακισμένου πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάνι και μια σειρά άλλων περιφερειακών και διεθνών θεμάτων τίθενται αυτή την ώρα, με το χάσμα όμως που χωρίζει τις δύο πλευρές να είναι τεράστιο, όπως έχουν παραδεχθεί αξιωματούχοι Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.


Η συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν στην Γενεύη διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσαν η συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντίμιρ Πούτιν κα Τζο Μπάιντεν στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλλειμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.


Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών υιοθέτησαν οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου