Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η μεγάλη ληστεία του ασφαλιστικού (video)

Ασφαλιστιικό, επικουρικές συντάξεις, κυβέρνηση Μητσοτάκη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Ανδρέας Πετρόπουλος, ΑΥΓΗ,

Tο ασφαλιστικό ριφιφί, μια προσομοίωση σε ευρωπαϊκά πρότυπα του χιλιανού μοντέλου του Πινοσέτ, είναι το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπ. Εργασίας

Αυτό το ασφαλιστικό “ριφιφί”, μια προσομοίωση σε ευρωπαϊκά πρότυπα του χιλιανού μοντέλου του Πινοσέτ, είναι το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τον ευφάνταστο και πλήρως αποπροσανατολιστικό τίτλο “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά”, όπως γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος για την Αυγή.

Το τέλος των επικουρικών συντάξεων, αλλά και το τέλος της ίδιας της κοινωνικής ασφάλισης θα επέλθει σταδιακά. Με αφετηρία το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που ανακοίνωσαν χθες οι Κ. Χατζηδάκης και Π. Τσακλόγλου, και το οποίο για τις επόμενες δεκαετίες θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων, από ένα σημαντικό μέρος της φορολογίας των πολιτών, ακόμα και μέσω αποθεματικών που θα συσσωρεύει ο ΕΦΚΑ.

Τι σημάνει κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, πώς θα λειτουργεί και για ποιους στήνεται αυτός ο τεράστιος τζόγος με τις εισφορές και τους φόρους των πολιτών:

1. Συστήνεται νέο ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εισφορές, το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), το οποίο θα λειτουργεί εκτός e-ΕΦΚΑ!

Ο e-ΕΦΚΑ θα διαχειρίζεται τις ζημιές, υπεύθυνος για τις επενδύσεις θα είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος και το ΤΕΚΑ θα τζογάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων σε τοποθετήσεις μεσαίου, χαμηλού ή υψηλού ρίσκου (με επιλογή του ασφαλισμένου!) σε ομόλογα, μετοχές και αλλά αμφιβόλου απόδοσης προϊόντα.

2. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τους ασφαλισμένους, οι Κ. Χατζηδάκης και Π. Τσακλόγλου εγγυώνται ότι θα πάρουν πίσω το αρχικό τους κεφάλαιο. Οι διαχειριστές των επενδύσεων (που θα συνεργάζονται με το ΤΕΚΑ) απλώς θα έχουν τεράστιες αποδόσεις!

3. Η “ιδιωτικοποίηση” ή η “κεφαλαιοποίηση” της επικουρικής ασφάλισης σημαίνει τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 77 δισ. ή 56 δισ. ευρώ σε βάθος 50 ετών, όπως θέλει ο Π. Τσακλόγλου. Εισφορές όμως τις οποίες θα στερηθούν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και οι σημερινές συντάξεις!

4. Η αντιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού παρουσιάστηκε χθες ως τέλειο “εμβόλιο” όχι μόνο για τις μελλοντικές συντάξεις, αλλά συνολικά και για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα, όμως, με τη μελέτη των πλέον έγκριτων καθηγητών Σ. Ρομπόλη και Σπ. Μπέτση, “από το 2040 και μετά η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ετήσιο κόστος ύψους 2,7 δισ. ευρώ... Επομένως, το κόστος μετάβασης θα επιβαρύνει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους κατά 49%. Έτσι, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα των ατομικών λογαριασμών μέχρι το 2040 θα έχει κεφάλαια ύψους μόλις 11 δισ. ευρώ και τα οποιαδήποτε οφέλη θα είναι κατά μέσο όρο στα 200 - 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 10% του ετήσιου κόστους μετάβασης”.

Καλή τύχη σε όλους…


Μεταρρύθμιση για τις αγορές, υψηλό ρίσκο και χαμηλές αποδόσεις για τις συντάξεις

Στον τζόγο των χρηματαγορών θα δοθούν οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων σε βάθος 40 και πλέον ετών για να δώσουν στο μάξιμουμ της απόδοσης των προϊόντων που θα επενδυθούν 20, 50 ή 80 ευρώ μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη μετά από 35 χρόνια σε σχέση με αυτή που καταβάλλεται σήμερα

Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων σε βάθος 40 και πλέον ετών, τα 56 δισ. κατά τον Π. Τσακλόγλου ή τα 65 δισ. σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ειδικών για το ασφαλιστικό, που φτάνουν μέχρι και τα 77 δισ. -για την κάλυψη των σημερινών επικουρικών συντάξεων-, θα δοθούν στον τζόγο των χρηματαγορών για να δώσουν στο μάξιμουμ της απόδοσης των προϊόντων που θα επενδυθούν 20, 50 ή 80 ευρώ μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη μετά από 35 χρόνια σε σχέση με αυτή που καταβάλλεται σήμερα.

Αυτό είναι το κεντρικό αφήγημα του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τιτλοφορείται “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά”.

- Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί).

Προαιρετικά, αν δηλαδή το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής) είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

- Δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί («κουμπαράδες») από τους οποίους θα καταβληθούν οι μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει (6% για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους).

- Η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών -των ατομικών «κουμπαράδων»- θα γίνεται μέσω ενός νέου δημόσιου φορέα, ενός νέου ταμείου που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου -με επιλογή του ασφαλισμένου και ανάλογα με το προφίλ του- θα επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού «κουμπαρά» του.


Μάξιμουμ απόδοσης 100 ευρώ!

Σύμφωνα με την παρουσίαση του υπ. Εργασίας, το νέο σύστημα οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις. Ως προς αυτό δόθηκε ένα παράδειγμα:

- 153 ευρώ μηνιαία επικουρική σύνταξη με το «παλιό» σύστημα για εργαζόμενο αμειβόμενο με τον κατώτατο μισθό, 650 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης.

- 219 ευρώ μηνιαία επικουρική σύνταξη με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υποθέτοντας αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των αποδόσεων των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, περίοδος αναφοράς 2008 - 2018).

- 257 ευρώ μηνιαία επικουρική σύνταξη με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υποθέτοντας αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μεικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, περίοδος αναφοράς 2003 - 2020).

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Εργασίας μας λέει ότι η “αντιμεταρρύθμιση” θα δώσει στο μάξιμουμ της απόδοσής της αυξημένη επικουρική 20 ευρώ περισσότερο από την ισχύουσα με το σημερινό σύστημα για κάποιον που θα βγει στη σύνταξη με μισθό 650 ευρώ, έως περίπου 80 με 100 ευρώ για κάποιον πολύ υψηλόμισθο.


Το δυσθεώρητο κόστος

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έσπευσε χθες να καθησυχάσει σχετικά με περίφημο κόστος μετάβασης. Σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει σημαντικό κόστος, το οποίο υπολόγισε σε 56 δισ. σε βάθος 50 ετών, το οποίο βέβαια θα καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αργότερα το υπουργείο με ανακοινώσεις έσπευσε να “θολώσει” την πραγματικότητα, χωρίς όμως σοβαρή επιτυχία.

Το κόστος μετάβασης εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ -κατά μέσο όρο- κάθε χρόνο για την πρώτη δεκαετία εφαρμογής του νέου συστήματος, ενώ η πραγματική μέση ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού για την περίοδο αναφοράς (2022 - 2070) υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ ή, σωρευτικά, 6 δισ. έως το 2070 (ταμειακό κενό και επιπρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα).

Μάλιστα εδώ επιχειρείται μια λαθροχειρία, καθώς υποστηρίζεται πως “το περιορισμένο κόστος οφείλεται στο ότι οι απώλειες εσόδων του 'παλιού' ταμείου επικουρικής ασφάλισης θα αντισταθμιστούν από τα πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα που θα προκύψουν χάρη στη μεταρρύθμιση”.

Μόνο που εδώ υπάρχει το επιπλέον κόστος, όπως ανέφερε χθες και η ΑΥΓΗ, που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 18 δισ. για τα επόμενα 25 χρόνια και αφορά την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν σήμερα 2 εκατ. συνταξιούχοι.


Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η ασφάλιση παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη - Τσακλόγλου θα πλήξει τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά και συνολικά τους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν το κόστος πληρωμής των επικουρικών συντάξεων, 


"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα" σημείωσε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη - Τσακλόγλου είναι μια "αντιμεταρρύθμιση" που καταλύει τη βασική αρχή της "αλληλεγγύης των γενεών", δηλαδή την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων από τις εισφορές των εργαζομένων, και θα πλήξει τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά και συνολικά τους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν το κόστος πληρωμής των επικουρικών συντάξεων.


Αναλυτικά η δήλωσή της Μ. Ξενογιαννακοπούλου 

"Η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται.

Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο, σήμερα ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασαν την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Προεκλογικά βέβαια το διέψευδαν! Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της Ν.Δ. προς τον ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο.

Η αντιμεταρρύθμιση αυτή καταλύει τη βασική αρχή της "αλληλεγγύης των γενεών", δηλαδή την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων από τις εισφορές των εργαζομένων.

Θα πλήξει τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους και συνολικά τους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν το κόστος πληρωμής των επικουρικών συντάξεων.

Θα πλήξει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου!

Οι υπουργικές δηλώσεις για υποτιθέμενες αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων των νέων είναι παραπλανητικές, καθώς βασίζονται σε προσδοκίες αποδόσεων.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η αντιμεταρρύθμιση θα κοστίσει στους φορολογούμενους πάνω από 56 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εν μέσω πανδημίας και κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αποστερεί τους πόρους του προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι, και στη Βουλή και στην κοινωνία".


Νάσος Ηλιόπουλος: «Η ΝΔ ετοιμάζεται να τζογάρει συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές»

Για «τζογάρισμα των εισφορών και των συντάξεων των πολιτών», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Εγνατία Τηλεόραση» και αναφερθείς στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις –αυτό είναι ο προσωπικός κουμπαράς-, με όλο το ρίσκο που έχει βέβαια ένα τζογάρισμα. Στο τέλος της ημέρας, τα κέρδη θα είναι στις ιδιωτικές εταιρείες και οι ζημιές θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «έχουμε δει ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν, όπως όταν χρεωκόπησε η “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ”».

«Οι σημερινές συντάξεις πληρώνονται με τις εισφορές των ασφαλισμένων. Από τη στιγμή που –όπως λέει το σχέδιο της ΝΔ- θα αφαιρέσουμε από το σύστημα πόρους –αφαιρώντας τις εισφορές των νέων εργαζομένων- είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα κενό. Αυτό το κενό, το οποίο ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 δις, θα το πληρώσουμε όλοι μας», υπογράμμισε. «Οι δημόσιοι αυτοί πόροι, με τους οποίους θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα γίνουν κέρδη για λίγες εταιρείες», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Με το σχέδιο αυτό, θα κινδυνεύσουν οι σημερινές επικουρικές συντάξεις γιατί θα χαθούν πόροι από το σύστημα, αλλά σε πολύ δύσκολη θέση θα έρθουν και οι σημερινοί εργαζόμενοι, γιατί κανένας δεν θα είναι σίγουρος ότι θα πάρει τη σύνταξή του», επισήμανε.

Σημείωσε μάλιστα ότι η παρέμβαση στο ασφαλιστικό έρχεται να συμπληρώσει το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψήφισε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, γιατί «όταν μειώνεις τους μισθούς, όταν φέρνεις τα απλήρωτα 10ωρα και διαλύεις τις εργασιακές σχέσεις, την ίδια στιγμή υποσκάπτεις τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης».

Όσον αφορά το σχέδιο για το «νέο σχολείο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «μετά από μια χαμένη σχολική χρονιά στη διάρκεια της οποίας “εξερράγησαν” οι εκπαιδευτικές ανισότητες, αντί να συζητάμε πώς θα ενισχύσουμε πραγματικά το δημόσιο σχολείο, συζητάμε το πώς θα φτιάξουμε σχολεία δύο και τριών ταχυτήτων». «Θα υπάρχουν τα σχολεία στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, όπως στα δυτικά της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, που δεν θα έχουν την κατάλληλη στήριξη και δεν θα είναι ψηλά στις αξιολογήσεις. Και θα υπάρχουν και τα σχολεία για την ελίτ», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «μια “μεταρρύθμιση” που θα έρθει να βαθύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες».

Τέλος, σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας, επισήμανε ότι «σίγουρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που βλέπουμε, προσλαμβάνοντας ειδικούς φρουρούς»«Δεν μπορούν οι αστυνομικοί στη χώρα μας, με τις μορφές που έχει πάρει το έγκλημα σήμερα, να μην έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα, ανέφερε ότι «η δύναμή του είναι το μαύρο χρήμα και η ΝΔ ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε, ήταν να χαλαρώσει το πλαίσιο ελέγχου για το μαύρο χρήμα».

«Ένα φαινόμενο που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ειδικά μετά την πανδημία, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, είναι η ενδοοικογενειακή βία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική αστυνομία δεν διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και δομή για να την αντιμετωπίσει»«Οι δηλώσεις κεντρικού συνδικαλιστή της αστυνομίας, ο οποίος από την τηλεόραση έδινε “συμβουλές” σε επίδοξους γυναικοκτόνους για το πώς να πέσουν στα μαλακά, ήταν μία ακραία στιγμή που δείχνει ξεκάθαρα τα δομικά προβλήματα που έχει η αστυνομία», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου