Λευτέρης Μαγιάκης: «ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Ο.Α.Κ.Α. - Αθλητικό Κέντρο Δημόσιο και Ελεύθερο για το Λαό»

Λευτέρης Μαγιάκης, Λαϊκή Ενότητα, ΛΑΕ, ΟΑΚΑ, ανάπλαση,

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ Ο.Α.Κ.Α.
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

του Λευτέρη Μαγιάκη*

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20-7-2021 στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ η παρουσίαση του κύριου σχεδίου (master plan) για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ.

Σε «αποστειρωμένο» περιβάλλον με ελάχιστους επιλεγμένους καλεσμένους σε μια επικοινωνιακή φιέστα ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης παρουσίασαν το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Αρχικά να πούμε ότι υποσχέθηκαν τα αυτονόητα, που όμως όλες οι Κυβερνήσεις από το 2004 δεν υλοποίησαν και άφησαν το ΟΑΚΑ, μαζί με όλες τις υπόλοιπες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις να ρημάζουν, παρόλο που στοίχισαν τεράστια ποσά στον Ελληνικό λαό που θα ξεπληρώνει για πολλά χρόνια ακόμα στους ξένους δανειστές.

Το ερώτημα δεν είναι αν συμφωνεί κανείς με τους στόχους που έθεσαν, όπως η συντήρηση των εγκαταστάσεων, τoυ στεγάστρου Calatrava η ενεργειακή αναβάθμιση ή και άλλων που προτάθηκαν. Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο φορέας που θα τους υλοποιήσει και από που θα αντληθούν οι απαιτούμενο πόροι.

Ο κ. Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με δανεικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (43,5 εκ.) αλλά και με πόρους που θα προκύψουν με την εκχώρηση των εγκαταστάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκαν μάλιστα και ονομαστικά επιχειρήσεις.

Ήδη η συνεργασία αυτή έχει ξεκινήσει με την εκχώρηση-ξεπούλημα έναντι ευτελούς τιμήματος των εγκαταστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τα γήπεδα του τένις μισθώθηκαν στην εταιρία ΣΤΑΔΙΟ 2020. Από τα 43,5 ένα ποσό 5 εκ θα διατεθεί από κρατικά χρήματα και όχι από τον ιδιώτη για τη συντήρηση και αναβάθμιση των γηπέδων.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα ΛΑΜΔΑ έχει αναλάβει να φτιάξει τρεις νέες κολυμβητικές δεξαμενές με δική της χρηματοδότηση. Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η σύμβαση που έχει υπογράψει ή και αν προβλέπεται στη συνέχεια να της εκχωρηθεί προς εκμετάλλευση όλο το συγκρότημα των κολυμβητικών δεξαμενών.

Η DIMAND που με τη συναίνεση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αγόρασε κοψοχρονιά από το ΤΑΙΠΕΔ οικόπεδο φιλέτο δίπλα από τον προαστιακό της ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑΣ και κατασκεύασε γραφεία. Αυτή την περίοδο κατασκευάζει το στάδιο της ΑΕΚ του Μελισσανίδη.

Είναι αυτή που σε συμφωνία με την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εκπόνηση του master plan που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός. Μέσα στις προτάσεις της είναι η ανέγερση και εκμετάλλευση ξενοδοχείου και λοιπών εμπορικών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ για την εξυπηρέτηση του 1,4 εκ. τουριστών ετησίως. Μάλιστα πρότεινε και τη καθιέρωση εισιτηρίου εισόδου 10-15 ευρώ.

Και δεν γνωρίζουμε τι άλλο περιέχεται στο κύριο σχέδιο αφού αυτό δεν έχει δημοσιευθεί.

Είναι φανερό ότι είτε με Κυβέρνηση ΝΔ είτε με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η διαπλοκή με το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο καλά κρατεί.

Το Κράτος, ο Ελληνικός λαός δηλαδή, θα επενδύσει 43,5 εκ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και κάποιοι επιχειρηματίες, με δανεικά από τις Τράπεζες, θα αποκομίσουν κέρδη εκμεταλλευόμενοι τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ που έτσι και αλλιώς έχει πληρώσει από την αρχή ο Ελληνικός λαός.

Οι εργαζόμενοι στο ΟΑΚΑ είναι βέβαιο ότι θα παραγκωνισθούν, αν δεν απολυθούν, προκειμένου ο πλήρης έλεγχος του ΟΑΚΑ να περάσει στους ιδιώτες. Για αυτό και προβλέπουν ότι ύστερα από 5 χρόνια ο Προϋπολογισμός του ΟΑΚΑ θα είναι πλεονασματικός (25%).

Κατανοεί επίσης κανείς ότι οι 1400 νέες θέσεις εργασίας που υπόσχονται θα είναι κακοπληρωμένες θέσεις τύπου «Χατζηδάκη» στα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και τις λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις που πρόκειται να ανεγερθούν.

Το Κράτος με ιδίους πόρους, ή έστω με τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης, κα με την αξιοποίηση της εμπειρίας των εργαζόμενων του ΟΑΚΑ θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα σχέδιο για τη συντήρηση την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ.

Έργα συντήρησης και φύλαξης των εγκαταστάσεων από το προσωπικό του ΟΑΚΑ.

Ενεργειακή αναβάθμιση όλου του συγκροτήματος

Συντήρηση του στεγάστρου Calatrava

Ανάπτυξη χώρων πρασίνου

Νέοι χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση και των όμορων Δήμων

Διατήρηση του αθλητικού χαρακτήρα του ΟΑΚΑ. Δωρεάν φιλοξενία των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών.

Παροχή διευκολύνσεων στα ερασιτεχνικά σωματεία των όμορων Δήμων

Προώθηση και οργάνωση μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών και των επισκεπτών του Λεκανοπεδίου στις εγκαταστάσεις του χωρίς εισιτήριο εισόδου

Διοργάνωση προγραμμάτων στήριξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου που διέρχεται και μέσα από το ΟΑΚΑ

Συντήρηση λειτουργία και φύλαξη των εγκαταστάσεων από το προσωπικό του ΟΑΚΑ.

Δεν χρειάζονται ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του σταδίου με εξαίρεση, ίσως, μικρών αναψυκτηρίων και εστιατορίων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που, ακόμα και σήμερα, ανέρχονται σε 20.000 ημερησίως.

Και βέβαια ούτε το ΚΑΖΙΝΟ που θέλουν να το μεταφέρουν δίπλα από το ΟΑΚΑ και να το συνδυάσουν με την εμπορευματοποίηση του.

Είμαστε ενάντια σε αυτό το μοντέλο νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης που προβλέπει εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες έναντι πινακίου φακής για τη δική τους κερδοφορία και τη δημιουργία κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Προτείνουμε την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Ενός δημόσιου τομέα που θα δρα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και όχι υπέρ των κερδών των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

*Λευτέρης Μαγιάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου
με τη Δημοτική Κίνηση, “Ενότητα, Ανατροπή και Έργο”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου