Αλέξης Τσίπρας: «Αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης, ας προκηρύξει εκλογές» (video)

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 85η ΔΕΘ, Συνέντευξη Τύπου,

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η νίκη στις εκλογές και μάλιστα με διαφορά. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην 85η ΔΕΘ. Επίσης εξέφρασε την άποψη πως το κρίσιμο θέμα των επόμενων εκλογών είναι αν η χώρα θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση διατύπωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη ημέρα στον τόπο αναλύει περαιτέρω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις χθεσινές του εξαγγελίες από τη ΔΕΘ.

Από τα πρώτα θέματα που κλήθηκε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν κατά πόσο μπορεί να πείσει τους νέους ανθρώπους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε αρχικά πως η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους νέους και τις νέες κατηγορώντας την νεολαία για την διασπορά του κορονοϊού, αντιμετωπίζοντάς την ως ανεύθυνη. Μάλιστα, επεσήμανε και τις συνθήκες εργασίας, στις οποίες καλούνται σήμερα να εργαστούν οι νέοι άνθρωποι, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατήργησε «την ρατσιστική διάταξη του υποκατώτατου μισθού που αφορούσε κυρίως τους νέους».

 
 
«Αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης, ας προκηρύξει εκλογές»

«Αν έχει το θάρρος και τολμά ο κ. Μητσοτάκης, ας προκηρύξει εκλογές», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελλλιδειο κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «Εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κύριος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτό εδώ το βήμα, απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει, με βάση το Σύνταγμα, την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε αυτός επιθυμεί».

Παράλληλα, έθεσε επί τάπητος ξανά το κρίσιμο ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης «που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες»

Να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών: «Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και σε θανάτους στην Ευρώπη. Ο εμβολιασμός, που είναι σημαντικό όπλο κι ελπίδα, δεν προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες. Αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες, επιδότησε το μέσο κι όχι το μήνυμα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το ύστατο όπλο, όπως επισημαίνει και η Επιτροπή Βιοηθικής. Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί με τον εμβολιασμό».


«Ναι» στο εμβόλιο, «όχι» σε πολιτικές αυταρχισμού και διχασμού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε αυτό το πεδίο σημείωσε ότι για το γεγονός ότι τα νούμερα εμβολιασμού στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλά υπάρχουν «ευθύνες». Όπως είπε η κυβέρνηση έχει χάσει το μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Δεν μπορεί να πείσει, αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες φρόντισε να χρηματοδοτήσει όχι το μήνυμα αλλά το μέσον», είπε χαρακτηριστικά.

«Η προοπτική του τείχους απομακρύνεται οριστικά» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για τον εμβολιασμό. «Δεν είναι ζήτημα πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα που αφορά την υγεία του καθενός και της καθεμιάς. Ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή», είπε και απηύθυνε έκκληση ιδίως στους άνω των 60 αλλά και στους νέους ανθρώπους.

Το μήνυμά μας είναι ναι στη ζωή και στον εμβολιασμό όχι σε μια πολιτική αυταρχισμού και διχασμού, συμπλήρωσε.

  
«Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου»

Την πολιτική της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας: «Μόλις το 13% των Ελλήνων φορολογουμένων έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ. Ποιοι έχουν άραγε ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ; Είναι μόλις το 0,4% των φορολογουμένων! Γι' αυτή τη μειοψηφία νομοθετεί ο κ. Μητσοτάκης, στην οποία ανήκει κι ο ίδιος»

Ταυτόχρονα, ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δήλωσε ότι «Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες. Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα».


«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξεκαθάρισε την πρόταση που ανακοίνωσε στην χθεσινή ομιλία του σχετικά με την ύπαρξη εκπροσώπων της κοινωνίας στην προοδευτική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας «Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δικιά μου».

«Εννοούσα ότι θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία ή μέσα από την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και ανέδειξαν τη γνώση και την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι κατ' ανάγκη εκπροσώπους του κόμματος σε όλες τις θέσεις», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση του ακόμα και αν μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό, «να δώσουμε χώρο στην κοινωνία».


«Πρόκειται για κυβέρνηση Ιανού»

Σχολιάζοντας την αθλιότητα Μπογδάνου με την δημοσιοποίηση στοιχείων νηπίων, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «Η στοχοποίηση νηπίων από τον κ. Μπογδάνο είναι αθλιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μία λέξη για αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης ψαρεύει στα νερά της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα παριστάνει τον "μοντέρνο" και τον "κεντρώο". Πρόκειται για κυβέρνηση Ιανού».

«Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ' τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε στη συνέχεια.

Προσέθεσε ότι είναι επίσης ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», ενώ χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν.

Χθες το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας κήρυξε μια «Νέα Αρχή, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή» μέσα από την ομιλία του στο Βελλίδειο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, όπως το παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, περιέχει ουσιαστικές προτάσεις για μια σειρά από τομείς: τους θεσμούς, τη παιδεία, την υγεία, την εργασία, την οικονομία και τη φορολογία, τη πρόνοια.


Χρηματοδότηση μέτρων

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας» αλλά εξήγησε ότι «δεν ήταν επιλογή μας, αλλά εθνική ανάγκη για να βγει επιτέλους η χώρα απ' τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος». Εαν δεν είχαμε βγει απ 'τα μνημόνια δεν θα είχε μειωθεί η ανεργία κατά 10% είπε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας για το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε είπε ότι την περίοδο που διανύουμε υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθεί η κοινωνία χωρίς ασφυκτική πίεση σε σχέση με τον δανεισμό της χώρας και το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και καθώς υπάρχει μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία» τόνισε.

Τούτη την ώρα υπάρχουν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, τα ταμεία μας είναι ακόμα γεμάτα, υπάρχει και η ρήτρα διαφυγής είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει όμως οι «παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες» και «τα χρήματα αυτά να μην πάνε χαμένα».


Μετεκλογικές συνεργασίες

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες τόνισε ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας».

Σημείωσε πως «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε άλλη ερώτηση για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες και να θα παίξουν ρόλο οι εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να παρέμβει στα εσωτερικά άλλου κόμματος ή να ακολουθήσει την τακτική του διεμβολισμού όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Τις παρακολουθούμε» είπε αναφερόμενος στις εξελίξεις και τόνισε ότι σημασία έχουν οι πολιτικές, όχι μόνο τα πρόσωπα.


Για το πόθεν έσχες Μητσοτάκη

Σε ερώτηση σχετικά με το προβληματικό πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και τις επιθέσεις κατά του Documento, είπε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση των πολιτικών τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις και όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιείς τα μέσα που αναδεικνύουν το πρόβλημα« και «να μην δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής». «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις» είπε και διερωτήθηκε ρητορικά «τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε μένα;»


Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε:

«Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει.... Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».


«Ελπίζω οι συνταξιούχοι να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο τους εξαπάτησαν»

Σε ερώτηση για τους συνταξιούχους ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος και τον κατηγόρησε ότι «τους εξαπάτησε με την 13η σύνταξη».

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων λέγοντας ότι «είχαμε παραλάβει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέραμε να τις μειώσουμε στο 70%».

Παραδώσαμε 120.000 εκκρεμείς συντάξεις, πρόσθεσε και επέστρεψε την κριτική του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς επί Ν.Δ. οι εκκρεμείς συντάξεις έφτασαν πάλι τις 400.000.

«Πού είναι η περιβόητη ψηφιοποίηση που θα μας λύσει το πρόβλημα;» διερωτήθηκε και επισήμανε ότι ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλει ιδιώτες με χρήματα που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι αλλά ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά όχι στου δημοσίου και τους συνταξιούχους. «Ελπίζω να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους έχει» είπε.


Δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι

Καλοδεχούμενοι οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. είναι ότι «εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι».

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά». 


Για τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ

«Η δική μας η λογική είναι να φορολογούμε τον πολίτη με βάση όχι την ιδιότητά του, αλλά με βάση το εισόδημά του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει για ΦΠΑ από το 24 στο 22%. Είχε υποσχεθεί για δύο συντελεστές 22 και 11% και δεν έγινε. Τον Απρίλη του 2019 είχαμε μειώσει το ΦΠΑ στο ρεύμα στο 6% και ήρθε μετά ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε τη μείωση στα τιμολόγια και δεν την είδε ποτέ ο καταναλωτής στην τσέπη του.

Ευχής έργο να μπούμε σε πιο ορθολογική διαχείριση. Πρέπει να σχεδιάζουμε και στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Τα μέτρα που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζόμενους είναι αυτά που καταθέσαμε χτες. Για ΕΝΦΙΑ το μεγάλο θέμα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στη λογική μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να προσανατολιστεί σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Να πάμε σε ένα φόρο στις χαμηλές αξίες και έναν φόρο ικανό να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια από αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Η λογική μας είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».


Για τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Σταύρο Μπένο, αλλά εκτίμησε ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους.

«Μετά το Μάτι θα περίμενε από τον κ. Μητσοτάκη να είχε προχωρήσει με το πόρισμα Γκολντάμερ και με μια σειρά από κινήσεις που τις πάγωσε. Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι πήρε την ευθύνη ο κ. Χρυσοχοΐδης και πήγε σπίτι του. Οι ευθύνες είναι πολιτικές. Το θέμα δεν είναι αν είναι ικανοί ή ανίκανοι. Η πυρκαγιά έκαιγε 12 μέρες. Είναι θέμα αντίληψης. Δεν μπορείς να βάλεις έναν καλό μάνατζερ να διοικήσει μια υπηρεσία αν δεν πιστεύει στον ρόλο της. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πιστεύουν στον ρόλο του κράτους. Δεν πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε πυροσβέστες αλλά αστυνομικούς στα πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Εγώ σε αυτό δεν είδα καμία απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου