ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανικες Εκλογές: Το SPD σημειώνει ισχυρά κέρδη καθώς το CDU το χειρότερο μεταπολεμικό εκλογικό αποτέλεσμα


Ισοψηφία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στα πρώτα exit polls. Τρίτοι οι Πράσινοι, κρίσιμη μάχη ανάμεσα σε AfD και Φιλελεύθερους.

Τα exit poll που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των 60.000 εκλογικών κέντρων στις 19.00 ελληνική ώρα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Σύμφωνα με αυτά τα exit poll οι Σοσιαλδημοκράτες και τα Χριστιανικά Κόμματα συγκεντρώνουν 25% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Την τρίτη θέση φαίνεται να κατακτούν οι Πράσινοι με 15%. Ακολουθεί νέα ισοψηφία ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (FDP) και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνουν από 11% των ψήφων. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) καταγράφει απώλειες και, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα exit poll, περιορίζεται στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο στη Βουλή.

Οι ειδικοί προβλέπουν μία μακρά εκλογική βραδιά. Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων. Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για τοποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει. Σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρώτα προγνωστικά. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη