10 δισ. ευρώ για τη Νεολαία κι όχι για τους Εξοπλισμούς

ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαία, Σωτήρης Αλεξίου,

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, εμπνευσμένη από στίχο του Οδυσέα Ελύτη, δηλώνει πως τα όνειρα των νέων θα πάρουν «εκδίκηση», προκειμένου να ζήσουν μια ζωή χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, εξαθλίωση, ξενοφοβία, ανασφάλεια. 

Ανανεωμένη, μαζική και με ηχηρό αποτύπωμα στους κοινωνικούς αγώνες βρίσκει τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το 2ο Συνέδριό της. Οι νέοι και οι νέες σε όλη τη χώρα έχουν δει τις ζωές τους να αλλάζουν ριζικά, ειδικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο λόγω της πανδημικής κρίσης. Η ανεργία, η εργασιακή επισφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η περιθωριοποίηση και η μετανάστευση αποτελούν τα βασικά στοιχεία που διαμόρφωσαν τη ζωή των νέων. 

Η νέα γενιά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών της ΝΔ, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά και πολύπλευρα αδιέξοδα και εμπόδια που θέτει διαρκώς η κυβέρνηση. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, εμπνευσμένη από στίχο του Ο. Ελύτη, δηλώνει πως τα όνειρα των νέων θα πάρουν «εκδίκηση», προκειμένου να ζήσουν μια ζωή χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, εξαθλίωση, ξενοφοβία, ανασφάλεια. Καλεί σε ανοιχτό και αδιαμεσολάβητο διάλογο όλους τους νέους και τις νέες, προκειμένου να οικοδομήσουν τον οδικό χάρτη, το πολιτικό σχέδιο και τις κεντρικές αιχμές του επόμενου διαστήματος. 

Το 2ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών με τις ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα και του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Αλεξίου. Τις υπόλοιπες ημέρες το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ. Εν όψει του συνεδρίου, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «Εποχή».

Σωτήρης Αλεξίου, Γραμματέας Νεολαιας ΣΥΡΙΖΑ

Η συνέντευξη του Γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Αλεξίου στην ΕΠΟΧΗ

  • Ο δρόμος για το 2ο συνέδριο ήταν γεμάτος: εκλογές, πανδημία, προσφυγικές κρίσεις, καταστολή κλπ. Ποιους στόχους έχει καταφέρει να πετύχει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα από το 1ο μέχρι το 2ο συνέδριό της;
- Το 1ο συνέδριο βρήκε την οργάνωση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, προερχόμενη από μια εσωτερική διάσπαση και με περιορισμένες οργανωτικές δυνάμεις, βρέθηκε σε μια συγκυρία που επέβαλε την παρουσία μας στους κοινωνικούς χώρους με μαζικούς όρους. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να επιτύχει τους οργανωτικούς και τους πολιτικούς στόχους που έθεσε το προηγούμενο διάστημα. Καταφέραμε να αυξήσουμε με εκθετικούς ρυθμούς τα μέλη μας, εμπεδώνοντας ταυτόχρονα την παρουσία μας, με τη δημιουργία νέων οργανώσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία των πόλεων της χώρας. Την ίδια στιγμή ξαναμπήκαμε στους κοινωνικούς χώρους που ζει η νέα γενιά και δώσαμε τις ιδεολογικές αυτές μάχες απέναντι στο κυρίαρχο αφήγημα που θέλει να ορίσει τις νέες και τους νέους αυτής της χώρας σαν τη χαμένη γενιά που δεν έχει δικαίωμα να ονειρεύεται και να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο. Μέσω των συνδικαλιστικών μας σχημάτων, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε την μάχη τόσο για τις μικρές νίκες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων, όσο και τις μεγάλες μάχες της δικής μας γενιάς.

  • Το προηγούμενο διάστημα είδαμε τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να μεταβαίνει στην Β. Εύβοια, ώστε να βοηθήσει τους πυρόπληκτους. Έχετε πραγματοποιήσει ξανά αντίστοιχες δράσεις; Ποιο είναι το κίνητρό σας;
- Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν όλη τη χώρα το καλοκαίρι που μας πέρασε, το μεγαλύτερο πλήγμα των οποίων το βίωσαν οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας, έθεσαν την αυτονόητη για εμάς προτεραιότητα να κινητοποιήσουμε πανελλαδικά τις οργανώσεις μας και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Από τις πρώτες κιόλας μέρες βρεθήκαμε στην Β. Εύβοια τόσο για να διανείμουμε ήδη πρώτης ανάγκης, που συλλέχθηκαν ύστερα από την πανελλαδική καμπάνια που οργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη για Όλους, όσο και για να προσφέρουμε ανθρώπινο δυναμικό για χειρωνακτικές εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών που δημιούργησαν οι πυρκαγιές. Ως μια οργάνωση που δρα με γνώμονα την κοινωνική χρησιμότητα και στο παρελθόν έχουμε πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις, όπως την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στην Εύβοια, πάντα με κίνητρο την αλληλεγγύη, που αποτελεί δομική αξία της κοινωνίας που παλεύουμε να οικοδομήσουμε.

  • Συχνά στελέχη της ΝΔ σας κατηγορούν για τη στάση σας στο προσφυγικό. Τελευταίο περιστατικό ήταν αυτό με τον Α. Γεωργιάδη που αφορούσε τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν.

- Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα που προκύπτουν από διεθνείς συνθήκες, παρά το γεγονός πως διακηρυκτικά τάσσεται υπέρ της προστασίας τους. Εμείς ως οργάνωση παλεύουμε για την προστασία των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί βίαια από τον τόπο τους και που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους, για να μπορέσουν να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να ενσωματώσει τεράστιους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών. Είναι χρέος μας, όμως, να δώσουμε παράλληλα τη μάχη στην Ευρώπη για τον δίκαιο διαμοιρασμό των πληθυσμών αυτών. Πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και θα διαμοιράσει τα βάρη που δημιουργούνται στις κοινωνίες αυτές, πάνω στα οποία στήνει τα αφηγήματα της η ακροδεξιά. Την ίδια στιγμή η δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών για τη μετακίνηση στην Ευρώπη των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε πως δεν θα χαθούν άλλες ανθρώπινες ψυχές στη θάλασσα και σε φράχτες. Αν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν απαντήσουν σε αυτά τα ζητήματα, αλλά επιμείνουν να μένουν σε έναν συνθηματικό λόγο, που πολλές φορές περιέχει ακροδεξιά στοιχεία, τότε η όποια κατηγορία στο πρόσωπο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αναπαράγει ψεύτικα δίπολα, μακριά από την πραγματικότητα που οφείλουμε να απαντήσουμε.

  • Το 2ο συνέδριο πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταδίκη της ΧΑ και μετά τα περιστατικά φασιστικής βίας στην Σταυρούπολη. Σε ποιες δράσεις προχωρήσατε για την ενίσχυση του αντιφασιστικού αγώνα και πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε στο εξής;

- Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ιστορικά αποτελεί κομμάτι του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Τα τελευταία γεγονότα σε ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης έδειξαν με τον πιο τρανό τρόπο πως η μάχη με τον φασισμό, αλλά και με όλα όσα τον γεννούν δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Η απόφαση της Δικαιοσύνης ένα χρόνο πριν αποτέλεσε μια ιστορική νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα, η μάχη όμως απέναντι στον φασισμό είναι μια μάχη που μαίνεται και έχουμε ακόμα πολλές συγκρούσεις μπροστά μας. Η οργάνωση μας έχει βρεθεί στον δρόμο σε όλη την Ελλάδα σε κάθε αντιφασιστικό ραντεβού, αλλά και σε κάθε κοινωνικό χώρο, όπου ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος. Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, μέχρι τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη απέναντι στα ακροδεξιά στοιχεία που λυμαίνονται τα σχολεία μας. Την ίδια στιγμή δίνουμε καθημερινά τη μάχη μέσα στην κοινωνία απέναντι στις έμφυλες διακρίσεις και τις ακροδεξιές πατριαρχικές αντιλήψεις που οδηγούν στις καθημερινές γυναικοκτονίες και τη βία κατά των γυναικών. Τον τελευταίο χρόνο, μέσα στην πανδημία, βλέπουμε πως νέα ακροδεξιά μορφώματα βρίσκουν ξανά χώρο στις γειτονιές μας, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί για μια ακόμα φορά (βλ. Συμφωνία των Πρεσπών) να απευθυνθεί σε ακροδεξιά ακροατήρια. Το 2ο συνέδριο, αν για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αυτό είναι πως θα ιεραρχήσει ψηλά στο πολιτικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα τη μάχη απέναντι στον φασισμό και σε όλα όσα τον γεννούν.

  • Όπως έχετε τονίσει πολλάκις, στόχος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρεθεί σε μαζικούς κοινωνικούς χώρους. Αποτελεί έναν στόχο που πραγματοποιήθηκε;

- Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα με την οργανωτική της ανάπτυξη, έχει καταφέρει να οικοδομήσει συνδικαλιστικά οχήματα για να μπορεί να παρεμβαίνει με όρους ευρύτερης συστράτευσης, αλλά και να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες στους κοινωνικούς χώρους που ζουν οι νέοι και οι νέες: Τα σχήματα του Bloco που συνέχισαν τη δράση τους παρά το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά τα τελευταία δύο χρόνια, το μέτωπο «ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία» δημιουργήθηκε με κλειστές σχολές και απέκτησε υλική υπόσταση στον δρόμο, το Bloco Μαθητών/-τριών που παρεμβαίνει σε πολλά σχολεία ανά τη χώρα και συμμετέχει στο μαθητικό κίνημα (ένα κίνημα που υπήρξε πρωτοπόρο το προηγούμενο διάστημα), αλλά και στους εργασιακούς χώρους που στρατευόμαστε στο πλάι των συνδικαλιστικών παρατάξεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εργατικά σωματεία και ενώσεις εργαζομένων. Στόχος του επόμενου διαστήματος αποτελεί η περαιτέρω γιγάντωση και μαζικοποίηση όλων των συνδικαλιστικών μας σχημάτων, διότι οι μάχες της γενιάς μας περνούν μέσα από την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων στους κοινωνικούς χώρους.
ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου