Νέα αναβολή στο ραντεβού Μπάιντεν-Ερντογάν, δεν θα συναντηθούν στη σύνοδο G20 στη Ρώμη, ίσως στην COP26 της Γλασκώβης

Τζο Μπάιντεν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, F-35, Ρώμη, G20, COP26, Γλασκώβη,

«Φαίνεται πως θα συναντηθούμε μάλλον στη Γλασκόβη παρά στη Ρώμη», είπε ο κ. Ερντογάν στον τουρκικό Τύπο ενώ επέστρεφε αεροπορικώς από το Αζερμπαϊτζάν.

Νέα αναβολή έλαβε η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ήλπιζε να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στη Ρώμη στη σύνοδο των G20 που ξεκινά το Σάββατο ενημέρωσε πως το πολυπόθητο για την Άγκυρα ραντεβού μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα στη Γλασκόβη, στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26).

«Φαίνεται πως θα συναντηθούμε μάλλον στη Γλασκόβη παρά στη Ρώμη», είπε ο κ. Ερντογάν στον τουρκικό Τύπο ενώ επέστρεφε αεροπορικώς από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Ιούνιο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του NATO. Αντίθετα, ο κ. Μπάιντεν δεν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, τον Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Παρότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε πίσω την απειλή να απελάσει δέκα δυτικούς πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένου αυτού των ΗΠΑ, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο αρχηγούς κρατών παραμένουν τεταμένες, ιδίως εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα ρωσικού οπλικού συστήματος παρότι ανήκει στην ατλαντική συμμαχία.

Για αρκετούς παρατηρητές πάντως, η υπόθεση των δέκα πρέσβεων αποτελούσε απόπειρα «περισπασμού», καθώς η Τουρκία παραμένει πιασμένη στην αρπάγη σοβαρής οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 20% και το τουρκικό νόμισμα να έχει χάσει άλλο ένα 25% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή της χρονιάς.

Η διένεξη της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και τη συνεπακόλουθη ακύρωση της σύμβασης για την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Τουρκία (1,4 δισεκ. δολάρια) παραμένει ανεπίλυτη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευελπιστεί ότι αντί των F-35 οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού αυτών που έχει ήδη στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της. Ωστόσο, αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιδρούν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Άντον Σέμελροθ, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας μετέβη στην Άγκυρα την Τετάρτη για να «διευθετηθεί η διαφορά» των δύο κρατών σχετικά με τα F-35.

Υπογράμμισε πως ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού stealth τεχνολογίας αιχμής «οριστικοποιήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, «η συνάντηση καταδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να ολοκληρώσει με σεβασμό την πρώην εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Οι συζητήσεις ήταν παραγωγικές και οι αντιπροσωπείες σχεδιάζουν να συναντηθούν ξανά τους επόμενους μήνες στην Ουάσιγκτον», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου